Home  ›  Blog  ›  Mobility  ›  Τι ακριβώς είναι το Enterprise Mobility και γιατί με ενδιαφέρει;



Τι ακριβώς είναι το Enterprise Mobility και γιατί με ενδιαφέρει;

October 6, 2015


Mobility

Όπως συνήθως συμβαίνει με τα νέα ακρωνύμια, και τις αντίστοιχες τάσεις στην τεχνολογία, αρχικά υπάρχει ένας αναβρασμός και μία υπερχρήση του όρου, εν συνεχεία μία σύγχυση για το τι ακριβώς αντιπροσωπεύει (και τι όχι) αλλά και στο ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι τον υποστηρίζει, και τελικά, αφού καταλαγιάσει ο αχός, έρχεται η ώρα της ωριμότητας, με τους τελικούς κριτές (λέγε με πελάτη), να αποφασίζουν εάν πρόκειται για κάτι σημαντικό ή όχι.

Κάπως έτσι μοιάζουν τα πράγματα και στην περίπτωση του Enterprise Mobility, με τη διαφορά, ότι αυτήν τη φορά, οι πρώτες φάσεις πέρασαν ιδιαίτερα γρήγορα, και οι πελάτες δεν προβάλλουν κάποια ιδιαίτερη «αντίσταση» ως προς την αναγκαιότητά του. Το πρόβλημα, φαίνεται να εστιάζεται στην υλοποίηση…

Σύμφωνα με έναν δημοφιλή ορισμό, το «Enterprise Mobility» αποτελεί μία τάση που αφορά την αλλαγή στις εργασιακές συνήθειες των υπαλλήλων, με ολοένα και περισσότερους εξ αυτών να εργάζονται απομακρυσμένα, να χρησιμοποιούν υπηρεσίες cloud και φορητές συσκευές, όπως smartphones, tablets και φυσικά laptops.

Το θέμα είναι, ότι ακριβώς επειδή εργάζονται απομακρυσμένα, οι συνήθεις πολιτικές και περιορισμοί που υπάρχουν σε ένα εταιρικό περιβάλλον, πλέον δεν υφίστανται, ενώ ακόμη χειρότερο, είναι το γεγονός ότι οι εν λόγω υπάλληλοι χρησιμοποιούν κατά κόρον μη εταιρικές συσκευές (κυρίως τις προσωπικές τους), αλλά και μη εταιρικές εφαρμογές! Στην προσπάθειά τους δηλαδή να είναι παραγωγικοί, ηθελημένα και μη, παρακάμπτουν διαδικασίες, πολιτικές και κανόνες ασφάλειας που έχουν οριστεί από την επιχείρηση.

Η πρώτη αντίδραση των τμημάτων ΙΤ, είναι το να… «τα κόψει όλα». Αυτή η λύση, του «πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι», γρήγορα σταμάτησε να αποτελεί επιλογή (όχι με αυτόν τον τρόπο τουλάχιστον), αφού τόσο το μάρκετινγκ και ο ανταγωνισμός, όσο και τα ανώτερα στελέχη των επιχειρήσεων, δεν δέχονταν περιορισμούς που θα τους άφηναν πίσω.

Έτσι, σταδιακά δημιουργήθηκαν δύο βασικές λύσεις προκειμένου να διαχειριστεί κανείς τις «ξένες» συσκευές και τις «ξένες» εφαρμογές. Πρόκειται για τις λύσεις MDM (Mobile Device Management) και MAM (Mobile Application Management), στις οποίες πλέον παρατηρούμε αφενός μία σύγκλιση, αφετέρου διαφορετικές προσεγγίσεις από διαφορετικούς κατασκευαστές.

Οι λύσεις MDM και MAM ήρθαν για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο του BYOD και του BYOA (Bring Your Own Device και Bring Your Own Application), αλλά δεν είναι οι μόνες που αφορούν στο θέμα του Enterprise Mobility συνολικά. Είναι απλά οι πιο γνωστές για την αντιμετώπιση του «shadow IT» που δημιουργούν οι πρακτικές BYOD/BYOA (και άλλες), αλλά στην πραγματικότητα, δεν σχετίζονται με την ουσία του Enterprise Mobility.

Ποια είναι αυτή; Μα αυτό ακριβώς που αναφέραμε! Το να μπορεί κανείς να εργάζεται με εταιρικά δεδομένα, από οποιοδήποτε μέρος, οποιαδήποτε ώρα και με οποιαδήποτε συσκευή. Το αν θα βρίσκεται σε οργανωμένο εταιρικό περιβάλλον (που είναι και το προτιμότερο) ή όχι (οπότε απαιτείται αντιμετώπιση και του BYOD/BYOA κ.λπ.), είναι ένα δεύτερο ζήτημα.

Το μεγάλο ζητούμενο λοιπόν, είναι το υπάρχουν τα κατάλληλα εργαλεία, ώστε το ERP ή το CRM σας για παράδειγμα, να μπορεί να δουλέψει απρόσκοπτα από οπουδήποτε, και μάλιστα χωρίς περιορισμούς στον όγκο των δεδομένων, την ταχύτητα και τη λειτουργικότητα. Αυτό ακριβώς κάνουν πραγματικότητα οι Web και Mobile εφαρμογές της Softone, μεταφέροντας με ασφάλεια και ταχύτητα, κάθε πληροφορία που χρειάζεστε για να λάβετε αποφάσεις ή να εκτελέσετε οποιαδήποτε ενέργεια, στο κινητό ή στο tablet σας. Αποτελούν έτσι, ένα ανεκτίμητο εργαλείο, τόσο για τις πωλήσεις ή το λογιστήριο, όσο και για τη διοίκηση κάθε επιχείρησης, που δεν θέλει απλά να λέγεται, αλλά και να είναι… σύγχρονη!





#Mobile    

Σχετικά Άρθρα