Home  ›  Blog  ›  Mobility  ›  Έρχεται(;) κυριαρχία του Android στο Enterprise Mobility



Έρχεται(;) κυριαρχία του Android στο Enterprise Mobility

September 8, 2015


Mobility

Η ευκολία και η ευελιξία που παρέχεται από τις φορητές συσκευές σήμερα -σε συνδυασμό με την εντυπωσιακή εξάπλωση της ασύρματης συνδεσιμότητας- έχει μεταβάλλει άρδην τον τρόπο ζωής και εργασίας μας. Για παράδειγμα, οι επιχειρήσεις έχουν προ πολλού… αποχαιρετήσει τον υπάλληλο που βρίσκεται «κλεισμένος» στους τέσσερις τοίχους ενός γραφείου, καλωσορίζοντας το σύγχρονο mobile εργαζόμενο που βρίσκεται όπου το απαιτούν οι περιστάσεις και οι ανάγκες της επιχείρησης ή των πελατών της.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας που πραγματοποίησε η IDG, το 66% των χρηστών smartphones και το 46% των χρηστών tablets χρησιμοποιούν τις φορητές τους συσκευές για tasks που σχετίζονται με την εργασία τους. Από την πλευρά τους, οι επιχειρήσεις υιοθετούν στρατηγικές όπως το Bring Your Own Device (BYOD), ενώ εφαρμόζουν πιο ξεκάθαρες και αποτελεσματικές πολιτικές διακυβέρνησης, αξιοποιώντας την εντεινόμενη ζήτηση για το Enterprise Mobility. Μια αγορά που από το 2013 μέχρι το 2019 αναμένεται σχεδόν να τετραπλασιαστεί, κινούμενη από τα 71,9 δισ. δολάρια στα 266,1 δισ. δολάρια!

Όσο για το τοπίο των συσκευών στο Enterprise Mobility, και αυτό έχει βιώσει σημαντικές ανακατατάξεις, με κύρια την ελεύθερη πτώση των άλλοτε κραταιών BlackBerry, την εντυπωσιακή μονοκρατορία της Apple (μερίδιο αγοράς 72%) και την αδύναμη -προς το παρόν- πορεία των Android συσκευών (μερίδιο αγοράς 26%). Το… οξύμωρο στη συγκεκριμένη υπόθεση έχει να κάνει με την –αντιστρόφως ανάλογη της δυναμικής του– παρουσία του Android! Κι αυτό, καθώς κατέχει μερίδιο αγοράς της τάξης του 78% της παγκόσμιας αγοράς των smartphones, όχι όμως και στην αγορά του enterprise. Στοιχείο, που δείχνει πως έχει πολύ δρόμο ακόμη να καλύψει έως ότου αποκτήσει σημαντικό μερίδιο μεταξύ των επαγγελματιών χρηστών.

Ένα από τα θετικά της υπόθεσης είναι πως οι όποιες ανησυχίες υπήρχαν σχετικά με ζητήματα ασφάλειας και κατακερματισμού του λειτουργικού συστήματος (και έπληξαν καίρια τη δυναμική ανάπτυξη του Android), έπαψαν να υφίστανται χάρη στο πρόσφατο λανσάρισμα των Android 5.0 (Lollipop) και Android for Work. Μάλιστα, η αγορά προεξοφλεί πως πολύ σύντομα το Android θα βρεθεί στην κορυφή και του enterprise mobility. Ιδού το γιατί…

Το πλέον ασφαλές λειτουργικό Android

Η πλέον πρόσφατη έκδοση του Android 5.0 Lollipop, συνοδεύτηκε από τεράστιες βελτιώσεις στο πεδίο της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων την εξ’ ορισμού απόκρυψη της συσκευής, τον πλήρη έλεγχο και τη διαχείριση της πρόσβασης σε δεδομένα και υπηρεσίες του συστήματος δια μέσω της χρήσης Security Enabled Linux (SE Linux) κα. Η δε δομή του SE Linux αποκλείει το ενδεχόμενο ένα malicious λογισμικό να αποκτήσει πρόσβαση σε «ευαίσθητα» δεδομένα ή εφαρμογές.

Νέα σουίτα enterprise προϊόντων

Το Android for Work αποτελεί μια πλατφόρμα που έχει κτιστεί ώστε να προσφέρει ΙΤ ασφάλεια και έλεγχο, ενώ την ίδια στιγμή επιτρέπει μια ιδιαίτερα απλή εμπειρία στο χρήστη. Διαθέτει ένα dashboard για τα IT τμήματα, που ολοκληρώνεται με τις λύσεις Enterprise Mobility Management (EMM). Αποτέλεσμα; Να κάνει πράξη τον απόλυτο έλεγχο στα εταιρικά δεδομένα, να δίνει άδειες για την πρόσβαση στις εφαρμογές και τη διαχείριση των συσκευών (λχ. το setup και το εξ’ αποστάσεως σβήσιμο).

Όσο για τους ένθερμους φίλους του BYOD, εκτός από το γεγονός ότι θα διαθέτουν ένα play store που θα περιστρέφεται γύρω από τις επιχειρήσεις και μια σουίτα από εργαλεία παραγωγικότητας, το Android επιτρέπει την αρμονική συνύπαρξη εφαρμογών τόσο για τη δουλειά, όσο και για την ψυχαγωγία του χρήστη. Οπότε, παύει να υφίσταται η αναγκαιότητα για τους επαγγελματίες να φέρουν συνεχώς μαζί τους ένα προσωπικό κινητό τηλέφωνο και ένα δεύτερο για τη δουλειά τους.

Ηγετική παρουσία της πλατφόρμας διεθνώς

Δεν θα πρέπει να διαφεύγει από το νου μας, πως η δέσμευση της Google να παρουσιάσει το Android στις αναδυόμενες αγορές, συνέβαλε στη διατήρηση της παγκόσμιας ηγεμονίας του. Σε μια BYOD κουλτούρα που επικρατεί στις επιχειρήσεις, χαρακτηριστικά όπως το μέγεθος της οθόνης, η διάρκεια ζωής της μπαταρίας, η ύπαρξη stylus και το συνολικό κόστος αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες κατά τη διαδικασία επιλογής μιας συσκευής. Το Android… έχει να το λέει για την ατέλειωτη συλλογή από κινητά τηλέφωνα, smartphones και tablets που διαθέτει, και τα οποία διακρίνονται για τα δικά τους, μοναδικά χαρακτηριστικά και λειτουργίες. Όσο για την Apple, έχει να αντιπαρατάξει έξι κινητά τηλέφωνα και αντίστοιχο αριθμό tablets που υποστηρίζονται από το ίδιο λειτουργικό σύστημα.

Καινοτομία

Δίχως αμφιβολία, η καινοτομία αποτελεί το «κλειδί» για την επιτυχία στο mobile οικοσύστημα. Σε ότι αφορά την καινοτομία και τη συνολική αναπτυξιακή διαδικασία του mobile λογισμικού, το Android παραμένει αρκετά βήματα πιο μπροστά από την Apple. Χαρακτηριστικά και λειτουργίες όπως οι notification drawers, τα custom πληκτρολόγια, τα ενσωματωμένα stylus και το multitasking έκαναν την παρθενική τους εμφάνιση σε συσκευές Android, μερικά χρόνια πριν εμφανιστούν σε κινητά Apple. Τα δε smartwatches βρίσκονταν στους… καρπούς των χρηστών Android ένα χρόνο πριν λανσαριστεί το Apple Watch.

Συμπερασματικά, το μέλλον του Enterprise Mobility βρίσκεται στα χέρια των ίδιων των χρηστών. Όπως έχει δείξει το παρελθόν, η συγκεκριμένη αγορά θα διαμορφωθεί από καινοτόμο hardware και enterprise λογισμικό. Το Android, χάρη στο… στρατό από χρήστες που διαθέτει και τις πολλαπλασιαζόμενες enterprise λύσεις, διαθέτει τα απαιτούμενα στοιχεία έτσι ώστε να κυριαρχήσει (και) σε αυτήν την αγορά.





#Future trends     #Mobile    

Σχετικά Άρθρα