Home  ›  Blog  ›  Cloud  ›  Το ERP στον αστερισμό του Cloud



Το ERP στον αστερισμό του Cloud

August 31, 2015


Cloud

Δίχως αμφιβολία, η έλευση του Cloud στον κόσμο των επιχειρήσεων έχει αλλάξει άρδην το πώς αυτές αντιλαμβάνονται και υλοποιούν την έννοια του computing. Μάλιστα, έχουν φτάσει στο σημείο που εντάσσουν το Cloud στη συνολικότερη προσέγγισή τους ως αναπόσπαστο τμήμα της ΙΤ στρατηγικής τους. Και το κυριότερο; Σε βάθος χρόνου!

Με την παρατηρούμενη αύξηση του βαθμού υιοθέτησης και χρήσης του Cloud computing εκ μέρους των επιχειρήσεων, σημειώνεται μια σαφής μετάθεση και στη στόχευση των ίδιων των υπηρεσιών. Πιο συγκεκριμένα, το ενδιαφέρον μεταφέρεται από τις front-office εφαρμογές, όπως π.χ. τα συστήματα CRM, στο back office (λέγε με και ERP). Μάλιστα, για πρώτη φορά μπορούν να παρέχουν ακόμη και πολύτιμες εμπειρίες προς τους τελικούς χρήστες. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Price Waterhouse Coopers (PwC), το 2016 η επένδυση σε λύσεις SaaS αναμένεται να διπλασιαστεί, εν συγκρίσει με το αμέσως προηγούμενο έτος, αγγίζοντας τα επίπεδα των 78 δισεκατομμυρίων δολαρίων! Το ακόμη πιο σημαντικό που προκύπτει από την ίδια έρευνα είναι το γεγονός πως οι επιχειρήσεις επαναπροσδιορίζουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν και απευθύνονται στην αγορά, κάτι που αυτομάτως οδηγεί στην ανάδειξη του μη-standard ως το νέο, αποδεκτό πρότυπο!

Με βάση την ίδια μελέτη, προκύπτει πως οι τρέχουσες δαπάνες για τα υβριδικά ERP συστήματα, συχνά είναι σημαντικά μεγαλύτερες σε σχέση με αυτές των “παραδοσιακών” ERP συστημάτων! Βέβαια, για να επωφεληθείτε κατά το δυνατόν περισσότερο από τα πρώτα, θα πρέπει να τα αντιμετωπίσετε ως καταλύτες στρατηγικών αλλαγών, με βάση τους οποίους θα σχεδιάσετε το μέλλον της επιχείρησής σας. Εάν θεωρείτε πως απλά μπορούν να σας βοηθήσουν στον περιορισμό του κόστους, τότε δεν έχετε παρά μόνο να χάσετε…

Είναι κοινά αποδεκτό πως η ελληνική οικονομία και επιχειρηματική πραγματικότητα περιστρέφεται σε μεγάλο βαθμό γύρω από τις υπηρεσίες. Αλήθεια, έχετε αναλογιστεί τη σημασία που παίζει το Cloud ERP στην ανάπτυξη και δυναμική εμφάνιση νέων υπηρεσιών; Πόσα νέα επιχειρηματικά μοντέλα αξιοποίησαν, αλλά και επωφελήθηκαν από αυτό;

Πριν από έναν χρόνο, εισήχθη στη διεθνή αγορά ο όρος του “self-driving ERP”. Όχι, μην ανησυχείτε, δε βρισκόμαστε ακόμη στην εποχή κατά την οποία οι μηχανές… κινούνται αυτόνομα και “αναλαμβάνουν” τα ηνία μιας επιχείρησης. Τι είναι το “self-driving ERP”; Ουσιαστικά, αφορά στη μετεξέλιξη των ERP συστημάτων ώστε να γίνουν περισσότερο “ευφυή”, αξιοποιώντας τα Big Data. Πόσο μάλλον, από τη στιγμή κατά την οποία οι επιχειρήσεις σήμερα έχουν την ανάγκη να λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις, να παρέχουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στους πελάτες τους, ακόμη και να βρίσκουν νέες ευκαιρίες που προκύπτουν από τα ίδια τα δεδομένα.

Στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται, το Cloud αναμένεται να έχει μεγάλη επίδραση στην ανάπτυξη self-driving επιχειρηματικών εφαρμογών που θα εκμεταλλεύονται τη δυναμική των predictive analytics, του BI κ.ά. Επιπλέον, θα γίνει πραγματικότητα η σημαντική ανανέωση του ERP, το οποίο θα έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να εξυπηρετεί τους ίδιους τους χρήστες και όχι τα προϊόντα.

Παράλληλα, οι χρήστες δε θα πρέπει να σπαταλούν άσκοπα πολύ χρόνο για να πραγματοποιήσουν επαναλαμβανόμενες (χειροκίνητες συνήθως) διαδικασίες, ενισχύοντας την αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα της εργασίας τους. Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης προσέγγισης είναι το γεγονός πως μπορεί να οδηγήσει στην προσθήκη υψηλής ποιότητας και περισσότερο σχετικών δεδομένων στα ERP συστήματα! Υπενθυμίζεται βέβαια, πως οι “παραδοσιακές” πλατφόρμες επιχειρηματικού λογισμικού παρέχουν κενές φόρμες, τις οποίες μπορούν να συμπληρώσουν οι χρήστες με τα απαραίτητα δεδομένα. Ωστόσο, πρόκειται για μια ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία, γεμάτη συνήθως από λανθασμένες προσθήκες δεδομένων, εξαιτίας της παρεμβολής του ανθρώπινου παράγοντα. Σκεφτείτε απλά, τι μπορεί να συμβεί εάν έχετε εισάγει λανθασμένα στοιχεία επικοινωνίας ή λάθος υπηρεσίες που σχετίζονται με έναν πελάτη. Πραγματικό χάος, το οποίο μοιραία οδηγεί σε έλλειψη εμπιστοσύνης, ίσως και σε διακοπή συνεργασίας!

Αντιθέτως, το self-driving ERP μετατρέπει τη συλλογή δεδομένων σε μια πραγματικά εύκολη διαδικασία, ενώ τα ίδια τα δεδομένα είναι σημαντικά όσο και σχετικά. Αποτέλεσμα; Οι επιχειρήσεις παρέχουν καλύτερη εμπειρία για τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως του τύπου της συσκευής που χρησιμοποιούν, βελτιώνοντας δραστικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πελάτες.





#Cloud     #ERP    

Σχετικά Άρθρα