Home  ›  Blog  ›  Cloud  ›  Πόσο ασφαλές είναι το ERP cloud storage;



Πόσο ασφαλές είναι το ERP cloud storage;

April 10, 2017


Cloud

Υπάρχει μια κοινή πεποίθηση πως οι πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες στο cloud είναι αυτομάτως και ασφαλείς, κάτι που δεν είναι απαραίτητα αλήθεια. Η δήλωση πως τα δεδομένα της επιχείρησής σας διατρέχουν πραγματικά ελάχιστους κινδύνους στο cloud ισχύει μεν, αλλά υπό προϋποθέσεις. Και η βασικότερη από αυτές είναι η σοβαρότητα και ο επαγγελματισμός του παρόχου και των πολιτικών που εφαρμόζει στην περίπτωση φιλοξενίας των δεδομένων στο cloud. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό το θέμα προτού δεσμευτείτε με κάποιον πάροχο.

Στη συνέχεια, παραθέτουμε κάποιες σημαντικές παραμέτρους που θα πρέπει να τσεκάρετε με τον cloud vendor σας:

Είναι τα δεδομένα σας κρυπτογραφημένα;

Προφανώς και αυτό θα πρέπει να ισχύει, όχι μόνο κατά τη «μετακίνησή» τους στο web, αλλά επίσης και όταν είναι αποθηκευμένα.

Είναι η κρυπτογράφηση updated;

Επιπλέον της κρυπτογράφησης, θα πρέπει να υπάρχουν πρόσθετες ασφαλιστικές δικλείδες, προκειμένου να εξασφαλιστεί πως τα δεδομένα σας δεν θα κινδυνεύσουν.

Υπάρχει backup schedule για τα δεδομένα;

Στην καλύτερη περίπτωση θα γίνονται backup αρκετές φορές την ημέρα, με αντίγραφά τους αποθηκευμένα off-site. Καλό θα ήταν να υπάρχουν και επιπρόσθετοι έλεγχοι, ώστε να διασφαλίσετε πως τα δεδομένα σας δεν θα χαθούν σε περίπτωση ατυχήματος.

Ποιος έχει πρόσβαση στα δεδομένα σας;

Θεωρητικά, δεν πρέπει να έχει κανείς, εκτός από το προσωπικό σας και κάποιους, αυστηρά επίλεκτους, εργαζόμενους του παρόχου, για ευνόητους λόγους.

Είναι οι εργαζόμενοι του vendor κατάλληλα εκπαιδευμένοι;

Προφανώς, θα πρέπει να μπορούν να φέρουν εις πέρας σωστά τις εργασίες διαχείρισης των δεδομένων του ERP, συμπεριλαμβανομένου του training, το οποίο θα ήταν καλό να είναι συνεχές.

Ποιος διαθέτει το copyright του υλικού σας;

Σιγουρευτείτε πως το έχετε ξεκαθαρίσει, προτού υπογράψετε ένα συμβόλαιο. Θα πρέπει να είστε ο μοναδικός ιδιοκτήτης των copyrights των δεδομένων σας.

Τι γίνεται με τη φυσική ασφάλεια;

Το ιδανικό είναι πως το data center του παρόχου θα προσφέρει ασφάλεια, με χαρακτηριστικά όπως περιορισμένη πρόσβαση και πολλαπλά επίπεδα φυσικής ασφάλειας, (όπως κλειδωμένες πόρτες), καθώς επίσης και έλεγχο πρόσβασης, που θα περιορίζει αυστηρά ποιος μπορεί να έχει πρόσβαση στο χώρο. Ένα data center, θα πρέπει να είναι σαφώς πιο ασφαλής χώρος από ένα απλό γραφείο ή server room.

Έχετε τοποθετήσει firewall;

Επιπρόσθετα των firewalls σε επίπεδο site, θα πρέπει να έχετε προβλέψει και firewalls στον αποθηκευτικό σας χώρο και στις εφαρμογές.

Ποιος είναι ο χειρισμός των updates του συστήματος;

Θα πρέπει να υπάρχουν καθορισμένα μέτρα ασφαλείας, προκειμένου να αποτραπεί η λαθραία είσοδος κακόβουλου κώδικα κατά τη διάρκεια μιας αναβάθμισης.

Ειδοποιείστε όταν αλλάζουν οι πολιτικές ασφαλείας;

Θα πρέπει να είστε πάντα ενημερωμένοι σχετικά με τις όποιες τροποποιήσεις στις πολιτικές ασφαλείας.

Ολοκληρώνοντας, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε υπερβολικά και να αγχώνεστε προκαταβολικά για το θέμα της ασφάλειας. Απλά, προτού αποφασίσετε να συνεργαστείτε με κάποιον πάροχο, καλό θα είναι να αναζητήσετε τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα.





#Cloud     #ERP    

Σχετικά Άρθρα