Home  ›  Blog  ›  Cloud  ›  Μόνο Cloud ERP για τις SMBs



Μόνο Cloud ERP για τις SMBs

February 14, 2017


Cloud

Αν υπάρχει κάποια βιώσιμη επιλογή για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (SMBs), αυτή είναι σίγουρα το Cloud ERP, καθώς οι λύσεις Cloud χρησιμοποιούν το μοντέλο Software as a Service (SaaS). Σύμφωνα με έρευνα της Gartner, ως το 2018, τουλάχιστον το 30% των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις υπηρεσίες, θα έχουν μετακινήσει την πλειονότητα των λύσεων ERP τους στο Cloud. Οι λόγοι για τη μετακίνηση αυτή είναι σημαντικοί και όσο περνάει ο καιρός γίνονται ολοένα και πιο ελκυστικοί.

Κόστος και ευχρηστία

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα μιας λύσης Cloud ERP -σε σύγκριση με τις παραδοσιακές λύσεις- είναι τόσο τα λειτουργικά της έξοδα, όσο και το αρχικά καταβαλλόμενο ποσό. Για τις SMBs ειδικότερα, πρόκειται για σημαντική παράμετρο, καθώς η on-premise εγκατάσταση του κατάλληλου εξοπλισμού και η διαχείριση του από τους κατάλληλους ανθρώπους είναι κοστοβόρες και χρονοβόρες διαδικασίες. Αντίθετα, το hosting της λύσης από έναν πάροχο είναι σαφώς πιο οικονομική επιλογή, παρέχοντας το πλεονέκτημα του «ειδικού» που ασχολείται με το αντικείμενο και επιλύει τυχόν προβλήματα. Τελικά, το Cloud ERP ωφελεί μία SMB και βραχυπρόθεσμα από οικονομικής άποψης.

Ασφάλεια δεδομένων

Στις παραδοσιακές λύσεις ERP, η επιχείρηση βασίζεται σε εξειδικευμένους επαγγελματίες εντός αυτής, προκειμένου να επιλύσουν, να υλοποιήσουν και να διαχειριστούν το σύστημα και τον εξοπλισμό. Στις σύγχρονες Cloud λύσεις, αυτό το αναλαμβάνει ο πάροχος, ο οποίος φιλοξενεί τόσο τα δεδομένα, όσο και τον εξοπλισμό. Η καθεμιά από τις επιλογές αυτές έχει τα πλεονεκτήματα της, ωστόσο η 1η περίπτωση συνεπάγεται και αντίστοιχο κόστος που, ειδικά για μια SMB, μπορεί να αποδειχτεί δυσβάστακτο. Η επιλογή του κατάλληλου παρόχου της λύσης, σε κάθε περίπτωση, εγγυάται και την ασφάλεια των δεδομένων σας.

Καινοτομία και disruption

Τις τελευταίες δεκαετίες, έχει παρατηρηθεί ότι το παραδοσιακό ERP έχει οδηγήσει στην ενοποίηση αρκετών μεγάλων εταιρειών. Η ενοποίηση αυτή έχει ως αποτέλεσμα μικρότερη καινοτομία και λιγότερες ευκαιρίες για τις startups. Επιπλέον, η τάση για τις επιχειρήσεις είναι να στραφούν από ένα «προϊοντο-κεντρικό» σε ένα περισσότερο “υπηρεσιο-κεντρικό” μοντέλο, γνωστό και ως Subscription Economy. Το παραδοσιακό ERP δεν είναι σχεδιασμένο για να ανταποκριθεί σε αυτό το νέο δυναμικό περιβάλλον και τις απαιτήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις. Αντίθετα, το Cloud ERP είναι ακριβώς σε αυτήν την κατεύθυνση.

Ανάπτυξη υβριδικών λύσεων

Προκειμένου να υποστηρίξουν την απουσία ευελιξίας του παραδοσιακού ERP, οι executives συχνά υιοθετούν μια υβριδική προσέγγιση, εφόσον από μόνες τους οι λύσεις αυτές δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις και ανάγκες. Σύμφωνα με την προαναφερθείσα έρευνα της Gartner, οι υβριδικές λύσεις θα αποτελούν τον κανόνα ως το 2020, κυρίως στις περιπτώσεις των επιχειρήσεων που παρέχουν υπηρεσίες (professional services, business services και digital media) και θα μετακινηθούν στο Cloud. Αντίθετα, κάποιες πιο μικρές core λειτουργίες των επιχειρήσεων αυτών, θα παραμείνουν σε παραδοσιακές λύσεις ERP. Βέβαια, η Gartner υποστηρίζει πως το TCO για τις υβριδικές λύσεις μπορεί να αυξηθεί, εφόσον οι επιχειρήσεις δεν λάβουν μέτρα στρατηγικού σχεδιασμού και διαφοροποιημένης λειτουργικότητας. Αυτό όμως είναι κάτι που απαιτεί μια συνολικότερη στρατηγική από μέρους της επιχείρησης, ως προς το τι ταιριάζει καλύτερα στις απαιτήσεις της μακροπρόθεσμα.

Σε τελική ανάλυση, και εν μέσω αρκετών παραμέτρων και επιλογών που δεν μπορούν εκ των προτέρων να ποσοτικοποιηθούν, το ασφαλές συμπέρασμα που μπορούμε να εξαγάγουμε είναι πως το Cloud ERP διαθέτει την απαραίτητη δυναμική και τα πλεονεκτήματα που το καθιστούν κατάλληλο για κάθε σύγχρονη SMB.





#Cloud     #ERP     #SMB    

Σχετικά Άρθρα