Share
Διαβάστε επίσης
Trends & Views
Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής: Πρεμιέρα για τις επιχειρήσεις
Business Software
Πώς το CRM θα καθορίσει το μέλλον της επιχείρησής σας
Cloud
Πώς ΑΙ και cloud ERP χρησιμοποιούνται για τον οικονομικό μετασχηματισμό
Νέα & Ανακοινώσεις
ENTERSOFT- SOFTONE: ενώνονται για να δημιουργήσουν τον Εθνικό Πρωταθλητή στο Business Software
Η πρεμιέρα για το Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής πήρε παράταση για τον Απρίλιο του 2025, αν και έρχεται δεκαπλασιασμός των προστίμων, τα οποία θα φτάσουν ακόμα και τα 10.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που διακινούν αγαθά χωρίς αυτό.
Σύμφωνα με κοινή απόφαση του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χρίστου Δήμα, και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή, οι προθεσμίες έναρξης της ψηφιακής παρακολούθησης έχουν ως εξής:
Για τις επιχειρήσεις με τζίρο πάνω από 200.000 ευρώ και επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως ύψους ακαθαρίστων εσόδων, που δραστηριοποιούνται στους τομείς ενεργειακών προϊόντων (καύσιμα), φαρμακευτικών προϊόντων και ιατρικών αναλωσίμων, οικοδομικών υλικών, παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας ελαιόκαρπου και ελαιόλαδου θα εκδίδουν ψηφιακά δελτία αποστολής και θα τα διαβιβάζουν στην πλατφόρμα myDATA:
-Προαιρετικά έως 31 Μαρτίου 2025
–Υποχρεωτικά από 1η Απριλίου 2025
Όσον αφορά τις υπόλοιπες επιχειρήσεις θα εκδίδουν ψηφιακά δελτία αποστολής:
-Προαιρετικά έως 30 Σεπτεμβρίου 2025
–Υποχρεωτικά από 1η Οκτωβρίου 2025
Επιπλέον, όλες οι επιχειρήσεις από 1η Μαΐου έως 30 Σεπτεμβρίου θα διαβιβάζουν προαιρετικά στην πλατφόρμα myDATA τα δεδομένα για τη διακίνηση, τις μεταφορτώσεις και την παράδοση αγαθών. Από 1η Οκτωβρίου 2025 η διαδικασία αυτή θα εφαρμόζεται υποχρεωτικά και από όλους. Ταυτόχρονα θα τεθούν σε ισχύ και οι εξαιρέσεις έκδοσης ψηφιακών παραστατικών διακίνησης.
Προκειμένου να επιτευχθεί η πλήρης συμμόρφωση με την ψηφιακή παρακολούθηση, έχουν καθοριστεί αυστηρά πρόστιμα. Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις που δε θα εκδίδουν ψηφιακό δελτίο αποστολής για τη διακίνηση, μεταφόρτωση και παράδοση των προϊόντων τους, θα έρθουν αντιμέτωπες με πρόστιμα που θα κυμαίνονται από 5.000 έως 10.000 ευρώ, ανάλογα με το αν τηρούν απλογραφικό ή διπλογραφικό λογιστικό σύστημα αντίστοιχα. Σε κάθε περίπτωση, η επιβολή των προστίμων θα αρχίσει να εφαρμόζεται, εφόσον τα ψηφιακά δελτία αποστολής τεθούν σε πλήρη εφαρμογή, με το νέο μέτρο να εφαρμόζεται σταδιακά, ώστε η προσαρμογή στα νέα δεδομένα για τους επιχειρηματικούς φορείς να λάβει χώρα όσο το δυνατόν πιο ομαλά.
Τέλος, να θυμίσουμε ότι το Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής είναι ένα ψηφιακό έγγραφο που δημιουργείται, μεταδίδεται και αποθηκεύεται ψηφιακά. Διαφέρει από τα παραδοσιακά έντυπα δελτία αποστολής, καθώς καταγράφει τη μετακίνηση αγαθών από μια τοποθεσία σε μια άλλη, εντός ή εκτός της επιχείρησης. Τα πλεονεκτήματα για την επιχείρηση είναι πολλαπλά αφού βελτιώνεται η αποδοτικότητα και η ανταγωνιστικότητά τους.