Home  ›  Blog  ›  Business Software  ›  ERP: Γιατί να μην κάνουμε το δικό μας;



ERP: Γιατί να μην κάνουμε το δικό μας;

June 12, 2015


Business Software

Μόνο ως σπάνιο δεν μπορεί να θεωρηθεί το φαινόμενο των εφαρμογών ERP που αναπτύσσουν εσωτερικά οι ίδιες οι επιχειρήσεις, αφού ακόμη και κάποιες γνωστές λύσεις της αγοράς, κάπως έτσι ξεκίνησαν. Διάφορες επιμέρους εφαρμογές που αφορούσαν ξεχωριστά τμήματα μιας επιχείρησης, ένα πραγματικό «μωσαϊκό», που το τμήμα πληροφορικής αναλάμβανε να συνθέσει και κυρίως να φροντίσει ώστε να είναι λειτουργικό. Βέβαια, οι… ηρωικές προσπάθειες των τμημάτων IT κρίθηκαν περιττές, μόλις εμφανίστηκαν στην αγορά οι ολοκληρωμένες standardized ERP λύσεις. Οπότε, ο ρόλος τους άλλαξε άρδην εν μια νυκτί.

Όχι, όμως για όλους, καθώς δε λείπουν και οι επιχειρήσεις που επιμένουν στην (ξεπερασμένη) λογική της ανάπτυξης και διατήρησης μιας δικής τους ERP λύσης, η οποία θα είναι «κομμένη και ραμμένη» στα μέτρα τους. Αλήθεια, θεωρείτε πως αποτελεί την πλέον κατάλληλη οδό στις μέρες μας; Ενδεχομένως να αναθεωρήσετε τις απόψεις σας, ευθύς αμέσως!

Κατ’ αρχήν, κάθε επιχείρηση οφείλει να ασχολείται πρωτίστως με το αντικείμενό της. Όχι με τα φώτα, όχι με τα ασανσέρ, όχι με το ERP. Και εν αντιθέσει με τα… φώτα, η ενασχόληση με το ERP συνεπάγεται σημαντική επένδυση σε χρήμα και χρόνο. Για να μην αναφέρουμε το γεγονός πως η εσωτερική ανάπτυξη ξεχνά θέματα όπως η διαλειτουργικότητα με άλλες εφαρμογές, η συγκέντρωση δεδομένων από διαφορετικές πηγές, το ξεκαθάρισμα πληροφοριών που πολλές φορές είναι διπλές και τρίδιπλες, η πρόσβαση σε δεδομένα σε πραγματικό χρόνο κ.ο.κ.

Στο ίδιο μοτίβο, η ανάπτυξη ενός ERP συστήματος εσωτερικά, συνεπάγεται την ανάγκη και για… εσωτερική υποστήριξη. Οι άνθρωποι που το ανέπτυξαν δε θα είναι πάντα εκεί, ενώ βέβαια, αλλαγές στη νομοθεσία, στα φοροτεχνικά κ.λπ., απαιτούν διαρκείς αλλαγές και ενίοτε μεγάλης έκτασης. Αλήθεια, έχετε αυτήν την ευχέρεια; Σχεδόν σίγουρα, όχι! Συνολικά, η διαδικασία συντήρησης θα αποδειχθεί εξαιρετικά κοστοβόρα και -ίσως ακόμη πιο σημαντικό- ιδιαίτερα χρονοβόρα.

Επιπλέον, επιμένοντας στη «δική σας» λύση, θα φτάσετε στο σημείο να έχετε ένα «μοναδικό» στο είδος του ERP. Για σκεφτείτε το λίγο… Αυτό είναι καλό ή κακό; Και μόνο η εξάρτηση από συγκεκριμένα άτομα (και όχι μία οργανωμένη επιχείρηση), αλλά και το γεγονός ότι δεν έχετε τη δυνατότητα να εκμεταλλευτείτε τα περίφημα «best practices» της αγοράς, κάνουν την απάντηση να μοιάζει προφανής… Για να μην μιλήσουμε για τεχνογνωσία σε θέματα user interface, για προσαρμογές σε web και mobile περιβάλλον και για οτιδήποτε άλλο μπορείτε να σκεφτείτε.

Αν μετά από όλα αυτά, δεν έχετε ακόμη πειστεί, τότε σας θυμίζουμε μία παλιά παροιμία που έχει συνυφανθεί με την περίφημη διαφήμιση επώνυμης εταιρείας καφέ: “Έκαστος στο είδος του…”.





#ERP    

Σχετικά Άρθρα