Home  ›  Blog  ›  Trends & Views  ›  Ποιο BYOD; Τώρα, CYOD!



Ποιο BYOD; Τώρα, CYOD!

August 17, 2015


Trends & Views

Εδώ και αρκετό καιρό, η πολιτική Bring Your Own Device (BYOD) που εφαρμόζουν πολλές επιχειρήσεις, έχει… απελευθερώσει την «κινητικότητα» και την αποδοτικότητα των εργαζομένων, επιτρέποντάς τους να επωφεληθούν σημαντικά και αποδεδειγμένα από μια σειρά δυνατοτήτων.

Παρόλα αυτά, αρκετές έρευνες και μελέτες δείχνουν πως ο επιχειρηματικός κόσμος εξακολουθεί να «αγνοεί» σε σημαντικό βαθμό τη στρατηγική του BYOD. Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της CompTIA, το 53% των συνεντευξιαζόμενων επιχειρήσεων ανέφεραν πως δεν έχουν εντάξει καν το BYOD στη λειτουργία τους. Μέγεθος, σημαντικά ενισχυμένο εν συγκρίσει με το 34% που είχε καταγραφεί το 2013 από αντίστοιχη μελέτη της ίδιας εταιρείας. Μπορεί τα συγκεκριμένα ποσοστά να δημιουργούν προβληματισμό, ωστόσο η εξήγησή τους από τις ίδιες τις επιχειρήσεις δείχνει να είναι ιδιαίτερα απλή: για όλα φταίει το πολύπλοκο νομικό, όσο και οικονομικό καθεστώς που περιβάλλει το BYOD.

Βλέπετε, οι επιχειρήσεις έρχονται αντιμέτωπες με ζητήματα- πραγματικές σπαζοκεφαλιές, όπως λ.χ. πως υπολογίζεται η αμοιβή ενός στελέχους για την εργασία που πραγματοποιεί αποκλειστικά μέσω τηλεφώνου ή με ποιο τρόπο προσδιορίζονται τυχόν υπερωρίες που σχετίζονται με αντίστοιχη -εξ αποστάσεως- απασχόληση.

Ωστόσο, εάν προσπαθήσετε να καταγράψετε τα συν και τα πλην της πολιτικής του BYOD, ο μοναδικά -ρεαλιστικός τουλάχιστον- λόγος για τη μη-υιοθέτησή του, παραμένει το ζήτημα της ασφάλειας. Πόσο μάλλον, από τη στιγμή που οι περισσότερες φορητές συσκευές περιλαμβάνουν ή δίνουν πρόσβαση σε εξαιρετικά «ευαίσθητες» εταιρικές πληροφορίες. Σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από έρευνα της Gartner, ένας στους τέσσερις εταιρικούς χρήστες παραδέχεται πως έχει αντιμετωπίσει κάποιο ζήτημα ασφάλειας στην προσωπική του φορητή συσκευή. Το ακόμη πιο εντυπωσιακό στοιχείο με βάση μελέτη της Osterman Research, είναι πως το 15% των υπαλλήλων πιστεύουν πως έχουν «μηδενική ή ελάχιστη» ευθύνη σε ότι αφορά την προστασία των εταιρικών δεδομένων που βρίσκονται αποθηκευμένα στο κινητό τηλέφωνο, το tablet ή το notebook pc τους.

Ζητήματα, τα οποία φιλοδοξεί να λύσει μια νέα, όσο και περισσότερο εξελιγμένη εκδοχή του BYOD, το Choose Your Own Device (CYOD)! Αυτό, δείχνει να εξασφαλίζει το κατάλληλο «μείγμα» μεταξύ της παλαιότερης με τη νεότερη πρακτική προκειμένου να ικανοποιηθεί το σύνολο των επαγγελματιών χρηστών. Πως λειτουργεί το CYOD; Επιτρέπει στους υπαλλήλους να επιλέξουν μεταξύ μιας ευρείας γκάμας από προεπιλεγμένες συσκευές, οι οποίες έχουν την ιδιαιτερότητα ότι διαθέτουν προ-εγκατεστημένες εφαρμογές και λογισμικό ασφαλείας, ταυτόχρονα με τη ρύθμιση λεπτομερειών και χαρακτηριστικών, όπως firewall, δίκτυο κοκ. Από την πλευρά τους, οι επιχειρήσεις οφείλουν να δώσουν ξεχωριστή έμφαση στο «πάντρεμα» της ασφάλειας με την ευελιξία. Χρήσιμο θα ήταν να παρέχεται ποικιλία συσκευών, ενώ παράλληλα να εφαρμόζεται μια συμπληρωματική στρατηγική η οποία και θα αφορά την προστασία των φορητών επαγγελματικών συσκευών. Έμφαση δε, θα πρέπει να δίνεται στις μεθόδους ενεργής προστασίας, υλοποιώντας μια προσέγγιση περιορισμού του ρίσκου για τη διαχείριση της ασφάλειας των συσκευών.





#Mobile    

Σχετικά Άρθρα