Home  ›  Blog  ›  Cloud  ›  Τα “κλειδιά” για το Cloud



Τα “κλειδιά” για το Cloud

July 31, 2015


Cloud

Αποτελεί κοινό μυστικό πως οι Cloud αρχιτεκτονικές θεωρούνται το μέλλον αναφορικά με τον τρόπο που θα χτίζονται και θα λειτουργούν τα πληροφοριακά συστήματα.

Κάποιες φορές, η αναφορά και μόνο σε Cloud computing προκαλεί… σύγχυση σε αρκετούς επαγγελματίες, καθώς θεωρούν πως πρόκειται για κάτι το εξεζητημένο, αντιμετωπίζοντας το με έντονο προβληματισμό και επιφύλαξη. Όπως γίνεται άλλωστε με οτιδήποτε δεν μπορούμε να κατανοήσουμε. Κι όμως, για την επίλυση του… μυστηρίου, αρκεί η απλή παραδοχή πως το Cloud αποτελεί μια εξελιγμένη, «νέας γενιάς» τεχνολογία, η οποία βασίζεται και σε πολλές περιπτώσεις «κάθεται» επάνω σε ήδη γνωστές τεχνολογίες.

Σήμερα, δίχως αμφιβολία, οι εφαρμογές υιοθετούνται με εντυπωσιακά ταχύτερο ρυθμό, είναι πολύ πιο mobile, ελαφριές και διαθέσιμες σε σχέση με το κοντινό παρελθόν. Ωστόσο, διαθέτουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: «τρέχουν» σε κάτι! Σε ένα λειτουργικό σύστημα και φυσικά την Cloud υποδομή στην οποία έχουν δομηθεί.

Απλά, τα σύγχρονα λειτουργικά συστήματα κινούνται προς ένα μέλλον, στο οποίο καλούνται να διαχειριστούν εφαρμογές που γίνονται host σε πολλαπλά σημεία. Οπότε, ο ρόλος του είναι σύνθετος, καθώς οφείλουν να σχηματοποιήσουν εφαρμογές κατά μήκος μιας σειράς hosts, παρέχοντάς τους ταυτόχρονα υπηρεσίες και APIs προκειμένου να τοποθετηθούν στις κατάλληλες πηγές.

Βέβαια, ιδιαίτερα σημαντικό κρίνεται το στοιχείο της συνέχειας και της φορητότητας, ανεξαρτήτως του περιβάλλοντος στο οποίο αναπτύσσονται, εγκαθίστανται και λειτουργούν οι συγκεκριμένες εφαρμογές. Για παράδειγμα, θεωρείται αδιανόητο να μην υπάρχει ένα σταθερό λειτουργικό σύστημα ή middleware σε διάφορα Cloud, επιτρέποντας στις εφαρμογές να «τρέχουν» οπουδήποτε, δίχως εμφανείς διαφοροποιήσεις και αλλαγές στην λειτουργία ή την απόδοσή τους.

Ένας από τους πλέον συχνούς… πονοκεφάλους για κάθε εταιρεία είναι η ορθή διαχείριση και προστασία των δεδομένων της, καθώς επίσης και η διατήρηση του ελέγχου πρόσβασης και χρήσης του συνόλου των πληροφοριακών της στοιχείων. Κάτι, που επιτυγχάνεται με τη συνεπή εφαρμογή σταθερών διαδικασιών, τις οποίες προσφέρουν εξελιγμένα συστήματα. Για παράδειγμα, η αξιοποίηση μιας Cloud πλατφόρμας διαχείρισης εξασφαλίζει μια σειρά από διαδικασίες που ξεκινούν από τον έλεγχο και την καταγραφή μέχρι την πλήρη διαδικασία αναφορών και την παροχή προβλέψεων.

Μπορεί μέχρι πρότινος να είχατε ακούσει το SaaS (Software as a Service), ωστόσο έφτασε το πλήρωμα του χρόνου που θα πρέπει να εντάξετε στα τεχνολογικά ακρωνύμια που γνωρίζετε και το IaaS (Infrastructure as a Service). Τι κάνει; Απλοποιεί την πληροφοριακή υποδομή μιας επιχείρησης και ταυτόχρονα την κάνει περισσότερο «ευφυή» τη λειτουργία της. Αποτέλεσμα; Το κενό που δημιουργούνταν από την αναντιστοιχία μεταξύ των επιχειρηματικών αναγκών και απαιτήσεων και το τι μπορούσε να κάνει στην πράξη το ΙΤ, να καλύπτεται -σχεδόν- πλήρως!

Τέλος, θα ήταν χρήσιμο να διαθέτετε τη δυνατότητα της κεντρικής διαχείρισης του συνόλου των υπηρεσιών, εφαρμογών και εργασιών μέσω ενός ενιαίου interface. Και αυτό, ανεξαρτήτως του κατασκευαστή ή της τοποθεσίας στην οποία βρίσκονται.

Μάλιστα, χάρη στην ύπαρξη λύσεων ενοποιημένης υβριδικής διαχείρισης, θα είστε σε θέση να μεταμορφώσετε υφιστάμενα εικονικά περιβάλλοντα σε ιδιωτικά ή υβριδικά Cloud, ή ακόμη και στις δύο μορφές! Απλά, δεν έχετε παρά να επιλέξετε να προσθέσετε νέες πλατφόρμες πληροφοριακών υποδομών, προκειμένου να επεκτείνετε το Cloud μοντέλο σας και να επωφεληθείτε από το ανταγωνιστικό κόστος, τη μεγιστοποίηση της απόδοσης, την ευελιξία κ.ο.κ. Μην ξεχνάτε πως εσείς ελέγχετε τις επιλογές σας!





#Cloud     #ERP    

Σχετικά Άρθρα