Home  ›  Blog  ›  Trends & Views  ›  Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας σε 7 κλάδους



Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας σε 7 κλάδους

February 12, 2024


Trends & Views

Βιομηχανία και λιανεμπόριο έχουν ενταχθεί πιλοτικά έως τον Μάρτιο στο καθεστώς εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, ενώ οι κλάδοι στους οποίους εφαρμόζεται το σύστημα είναι πλέον 7. Ας δούμε αναλυτικότερα τις εξελίξεις στο θέμα.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα, οι κλάδοι του λιανικού εμπορίου και της βιομηχανίας, οι οποίοι είναι και οι πλέον πολυπληθείς, έχουν ενταχθεί πιλοτικά ως τον Μάρτιο στο καθεστώς εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας. Όπως ήδη γνωρίζουμε, το πληροφοριακό σύστημα Εργάνη ενημερώνει τα λογιστήρια για το πεδίο εφαρμογής του συστήματος της κάρτας και των αλλαγών στην οργάνωση του χρόνου απασχόλησης κάθε εργαζόμενου. Επιπλέον, καθίσταται σαφές πως υπάρχει κίνδυνος επιβολής προστίμου στην περίπτωση όπου τα απαραίτητα στοιχεία δεν θα καταβληθούν έγκαιρα. Στη λογική αυτή η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας σε ελέγχους που κάνει το διάστημα αυτό έχει διαπιστώσει παραβάσεις στην εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, κυρίως όσον αφορά την δήλωση του πραγματικού χρόνου εργασίας.

Σύμφωνα λοιπόν με την ΕΡΓΑΝΗ στην παρούσα φάση η ψηφιακή κάρτα εφαρμόζεται στις παρακάτω επτά κατηγορίες επιχειρήσεων:

  • Το σύνολο των τραπεζών της χώρας (με κύριο ΚΑΔ 6419), από 01.07.2022.
  • Τα super market με περισσότερους από 250 εργαζόμενους (με κύριο ΚΑΔ 4711) από 01.07.2022.
  • Τις εταιρείες φύλαξης (με κύριο ΚΑΔ 801* και 802*)], από 16.02.2023.
  • Τις εταιρείες ιδιωτικής ασφάλισης (με κύριο ΚΑΔ 651*), από 16.02.2023.
  • Τις ΟΣΕ Α.Ε., ΕΡΓΟΣΕ, Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε, ΟΣΥ, ΟΑΣΑ, ΟΣΕΘ, ΟΑΣΘ, Αττικό μετρό, Κτιριακές Υποδομές Α.Ε., Εγνατία Οδός Α.Ε., ΕΥΔΑΠ και ΕΛΤΑ, καθώς και τη Hellenic Train και την Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Υλικού, από 22.03.2023
  • Τις επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο της βιομηχανίας (με κύριο ΚΑΔ από 10 έως και 33, πλην του 19) από 01.01.2024.
  • Τις επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο του λιανικού εμπορίου (με κύριο ΚΑΔ 47) από 01.01.2024.

Θυμίζουμε ότι ΚΑΔ είναι ο κωδικός αριθμός δραστηριότητας που πρέπει να έχει δηλώσει ο κάθε επαγγελματίας ή εταιρεία. Αυτός θα πρέπει να ταιριάζει όσο γίνεται περισσότερο στο πραγματικό αντικείμενο δραστηριότητας και την εικόνα της επιχείρησης.

Όταν ο κύριος ΚΑΔ εργοδότη στο TAXIS είναι ένας από αυτούς που αναφέρθηκαν στις επτά κατηγορίες, οι επιχειρήσεις – εργοδότες εντάσσονται στο σύστημα της ΨΚΕ για το σύνολο των εργαζομένων τους, συμπεριλαμβανομένων και των υποκαταστημάτων τους. Τέλος, επισημαίνεται ότι δεν προβλέπεται προς το παρόν κάποια διαδικασία προαιρετικής ένταξης στο σύστημα της ψηφιακής κάρτας για επιχειρήσεις που στην παρούσα φάση εφαρμογής δεν είναι υποχρεωμένες να το κάνουν.

Τέλος, σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνας Μιχαηλίδου, για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας στη βιομηχανία πρέπει να ληφθούν υπόψη οι εξελίξεις και οι ευρωπαϊκές πρακτικές στην οργάνωση του χρόνου εργασίας των αρχών του 21ου αιώνα, καθώς και οι ιδιαιτερότητες κάθε κλάδου, κάθε γραμμής παραγωγής, ακόμα και κάθε παραγόμενου προϊόντος.





Σχετικά Άρθρα