Home  ›  Blog  ›  Trends & Views  ›  Μέσα στον Οκτώβριο η σταδιακή εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας



Μέσα στον Οκτώβριο η σταδιακή εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας

October 17, 2023


Trends & Views

Εντός του μηνός ξεκινάει η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας σταδιακά στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, δεδομένου ότι αυτή την περίοδο ολοκληρώνονται η ψηφιακή εγκατάσταση και η εφαρμογή της σε όλες τις ΔΕΚΟ.

Ερχόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην εφαρμογή της ΨΚΕ εντός του Οκτωβρίου, οπότε ξεκινάει για τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, αφού έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαδικασία για τις ΔΕΚΟ. Συγκεκριμένα, η εγκατάσταση και η εφαρμογή της κάρτας πρόκειται να συνδυαστεί με την ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή μέσα στον μήνα. Στόχος είναι να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή όσο τον δυνατόν πιο σύντομα, δεδομένου ότι το εργασιακό νομοσχέδιο που ως τώρα βρίσκεται στη φάση της διαβούλευσης προβλέπει κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για το ζήτημα αυτό: μείωση της γραφειοκρατίας και κατάργηση της υποχρέωσης των επιχειρήσεων να προδηλώνουν στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη τις υπερωρίες και το ωράριο εργασίας, καθώς πλέον αυτά μεταφέρονται στο τέλος του μήνα.

Συνέπεια αυτού είναι ότι τα στελέχη του Υπουργείου Εργασίας προχωρούν στην επίσπευση της εφαρμογής. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία το σύστημα λειτουργεί άψογα σε μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις όπως τα Super Market, οι τράπεζες αλλά και οι εταιρείες security και οι ασφαλιστικές. Το μέτρο δείχνει να αποδίδει, σε πρακτικό επίπεδο, καθώς σε ελέγχους που διεξήχθησαν σε επιχειρήσεις μπήκαν σημαντικά πρόστιμα για τη μη τήρηση ωραρίων κλπ.

Σύμφωνα τώρα με τον υπουργό Εργασίας, η ΨΚΕ ξεκινάει σταδιακά να εφαρμόζεται και σε άλλες επιχειρήσεις, περιλαμβάνοντας και καλύπτοντας και τις μικρότερες με προοπτική ως το τέλος του μήνα. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ο διάλογος με τους κλάδους της οικονομίας έχει ήδη ξεκινήσει, προκειμένου το μέτρο να εφαρμοστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να συνδέεται με τη λειτουργία των επιχειρήσεων του καθενός κλάδου ξεχωριστά, σύμφωνα πάντα με τις συγκεκριμένες απαιτήσεις.

Εν προκειμένω, το εργασιακό νομοσχέδιο περιλαμβάνει ποικιλία από διατάξεις για τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα κάνουν χρήση της ΨΚΕ. Οι διατάξεις αυτές αναμένεται να λειτουργήσουν ευεργετικά όταν γίνουν υποχρεωτικές για τους κλάδους τους, σύμφωνα με τους ειδικούς, μολονότι δημιουργήθηκαν για να λειτουργήσουν ως κίνητρο εφαρμογής της κάρτας εκτός του χρονοδιαγράμματος. Στην πράξη, η έναρξη και η λήξη του χρόνου εργασίας, αλλά και η νόμιμη υπέρβαση του ωραρίου που έχει εξαρχής δηλωθεί, θα αποδεικνύονται σε πραγματικό χρόνο. Ως αποτέλεσμα θα μειωθεί το σημαντικό διοικητικό βάρος για τις επιχειρήσεις που κάνουν χρήση της κάρτας.





Σχετικά Άρθρα