Home  ›  Blog  ›  Trends & Views  ›  Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και οι 4 όψεις του



Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και οι 4 όψεις του

May 20, 2022


Trends & Views

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν είναι κάτι ενιαίο. Για την ακρίβεια υπάρχουν 4 τύποι, τους οποίους καλό είναι να γνωρίζουν οι επιχειρήσεις.

Μετασχηματισμός διεργασιών

Είτε πρόκειται για δεδομένα, analytics, APIs και machine learning μεταξύ άλλων τεχνολογιών, οι επιχειρήσεις δίνουν έμφαση σε νέους τρόπους μείωσης δαπανών, βελτίωσης ποιότητας και μείωσης χρόνου κύκλου ολοκλήρωσης όσον αφορά τις επιχειρησιακές διεργασίες. Για παράδειγμα, η δυνατότητα παραγγελίας μέσω οποιασδήποτε συσκευής είναι κάτι που ανατρέπει τα μέχρι πρότινος δεδομένα.
Κάποιες επιχειρήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει να χρησιμοποιούν αυτοματισμό διεργασιών με “ρομπότ” (RPA) προκειμένου να απλοποιήσουν τις back-office διεργασίες, συμπεριλαμβάνοντας το νομικό και το λογιστικό τμήμα. Ο μετασχηματισμός διεργασιών θα δημιουργήσει σημαντική αξία για την επιχείρηση.

Μετασχηματισμός επιχειρησιακού μοντέλου

Σε αντίθεση με τον μετασχηματισμό διεργασιών που είναι κάτι παροδικό, ο μετασχηματισμός του επιχειρησιακού μοντέλου στοχεύει στα βασικά στοιχεία υποδομής και του πώς τελικά αποκτάται αξία σε έναν συγκεκριμένο κλάδο. Στην ουσία, οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό προκειμένου να αλλάξουν τα παραδοσιακά επιχειρησιακά μοντέλα. Ενδιαφέροντα παραδείγματα αυτής της επανίδρυσης του επιχειρησιακού μοντέλου είναι ο επανασχεδιασμός του τρόπου διανομής video από το Netflix.

Μετασχηματισμός domain

Κλασικό παράδειγμα του πώς δουλεύει ο μετασχηματισμός του domain είναι ο online κολοσσός Amazon. Αρχικά εισήλθε σε ένα νέο domain με το λανσάρισμα των Amazon Web Services (AWS) και πλέον είναι η επικρατέστερη cloud computing/infrastructure υπηρεσία, και μάλιστα σε έναν χώρο που μέχρι πρότινος υπήρξε το «γήπεδο» γιγάντων όπως η IBM και η Microsoft. Η Amazon αποτελεί παράδειγμα σχετικά με το πώς οι νέες τεχνολογίες επαναπροσδιορίζουν προϊόντα και υπηρεσίες, θολώνοντας τα όρια των διαφορετικών κλάδων, δημιουργώντας νέο πλαίσιο ανταγωνισμού. Ο μετασχηματισμός domain προσφέρει επί του παρόντος ίσως την πλέον σημαντική ευκαιρία για ανάπτυξη και κερδοφορία.

Οργανωτικός μετασχηματισμός

Ο επαναπροσδιορισμός του τρόπου σκέψης, των διεργασιών, των ταλέντων και των δυνατοτήτων μιας επιχείρησης, είναι πάντα απαραίτητος για την επίτευξη μακροχρόνιου ψηφιακού μετασχηματισμού ανεξαρτήτως κλάδου. Οι πλέον επιτυχημένες επιχειρήσεις έχουν κατανοήσει ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός απαιτεί ευέλικτο workflow, αποκεντρωμένη διαδικασία λήψης αποφάσεων, θετική προκατάληψη για δοκιμή και εκπαίδευση, καθώς και ακόμα μεγαλύτερη εξάρτηση από διαφορετικά επιχειρησιακά οικοσυστήματα.





Σχετικά Άρθρα