Home  ›  Blog  ›  Trends & Views  ›  Το IoT θα επηρεάσει άμεσα την επιχείρησή σας



Το IoT θα επηρεάσει άμεσα την επιχείρησή σας

April 20, 2015


Trends & Views

Περισσότερο από το 40% των επιχειρήσεων, σύμφωνα με έρευνα της Gartner, αναμένει πως το Internet of Things (IoT) θα μεταμορφώσει τις διεργασίες τους ή θα έχει ως βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα σημαντική αύξηση εσόδων, καθώς και δυνατότητα μείωσης εξόδων. Παρ’ όλα αυτά, εκείνοι που ερωτήθηκαν στην έρευνα αυτή, δήλωσαν πως στην πλειονότητά τους, οι επιχειρήσεις τους δεν έχουν ακόμα ξεκάθαρη «πορεία» και πολιτική στο θέμα του IoT.

Η έρευνα αυτή διεξήχθη μεταξύ 463 IT και business leaders, το οποίο σημαίνει πως είχαν σαφή γνώση της στρατηγικής της εταιρείας τους. Ένα από τα βασικά συμπεράσματα ήταν πως το ζήτημα του IoT είναι ακόμα σε εμβρυακό στάδιο και πολλές επιχειρήσεις έχουν μόλις ξεκινήσει να πειραματίζονται με αυτό. Μόνο μια μικρή μειονότητα έχει ξεκινήσει να αναπτύσσει λύσεις σε ένα περιβάλλον παραγωγής. Εντούτοις, τα ολοένα και μειούμενα κόστη του networking και του processing συμβάλλουν στη δημοτικότητα του IoT, ενώ η πραγματική πρόκληση παραμένει όχι τόσο τα έξυπνα προϊόντα, όσο η κατανόηση των ευκαιριών που θα ενεργοποιηθούν από τα νέα smart προϊόντα και τα νέα οικοσυστήματα.

Ένας χρήσιμος δείκτης του βαθμού στον οποίο οι επιχειρήσεις είναι προετοιμασμένες για το IoT είναι το κατά πόσον διαθέτουν την απαραίτητη στελέχωση για τις νέες προσπάθειες στο χώρο του IoT. Η έρευνα κατέδειξε πως ένα μικρό ποσοστό των ερωτηθέντων διαθέτει μια ξεκάθαρη στάση στο θέμα αυτό. Αυτό που χρειάζονται οι επιχειρήσεις είναι executives και προσωπικό που να κατανοεί τις δυνατότητες του IoT, εφόσον πρόκειται να επενδύσουν σε αυτό. Παρόλο που -από μόνο του- ένα ηγετικό στέλεχος που θα προωθήσει το IoT δεν μπορεί να κάνει τη διαφορά, η ηγεσία και το όραμα είναι ουσιώδη, ακόμα και με τη μορφή μιας ομάδας στελεχών από διαφορετικά τμήματα.

Οι υπεύθυνοι της Gartner αναμένουν πως μέσα στα επόμενα 3 χρόνια, οι περισσότερες επιχειρήσεις θα διαθέτουν ξεκάθαρη ηγεσία και ακόμα περισσότεροι θα έχουν αναγνωρίσει την αξία του IoT. Πολλοί από τους ερωτηθέντες δήλωσαν πως τα senior στελέχη των επιχειρήσεών τους δεν έχουν ακόμα κατανοήσει επαρκώς τον πιθανό αντίκτυπο που θα έχει το IoT. Παρ’ όλα αυτά, η συμπεριφορά τους σε σχέση με το IoT ποικίλει σημαντικά ανάλογα με το χώρο. Για παράδειγμα, η κατανόηση των δυνατοτήτων του IoT για τα διευθυντικά στελέχη σε κυβέρνηση, εκπαίδευση, τράπεζες και ασφάλειες ήταν ελλιπής. Αντίθετα, στις επικοινωνίες και τις υπηρεσίες, η αντιμετώπιση του ίδιου θέματος ήταν σαφώς πιο ολοκληρωμένη.

Νέες τεχνολογίες, όπως το IoT, αναγκαστικά περιέχουν ρίσκα και προκλήσεις, οπότε όσοι ανταποκρίθηκαν στην έρευνα αυτή, υπήρξαν εξαιρετικά ευαισθητοποιημένοι στους πιθανούς παράγοντες που θα μπορούσαν να αποτρέψουν ή να περιορίσουν την ανάπτυξη της τεχνολογίας αυτής. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως η ασφάλεια και η ιδιωτικότητα αποτελούν τα κορυφαία θέματα – οι industries που σχετίζονται με άυλα αγαθά είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένες στο θέμα αυτό, μιας και πολλές από αυτές λειτουργούν σε περιοχές που σχετίζονται άμεσα με την ασφάλεια, όπως για παράδειγμα ο τραπεζικός τομέας.





Σχετικά Άρθρα