Home  ›  Blog  ›  Trends & Views  ›  Τα νέα δεδομένα στην αγορά εργασίας και η επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας



Τα νέα δεδομένα στην αγορά εργασίας και η επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας

May 11, 2023


Trends & Views

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας επεκτείνεται στις ασφαλιστικές εταιρείες, τις εταιρείες security και τη βιομηχανία μέσα στο 2023. Παρά τις όποιες αρχικές επιφυλάξεις και τα πρακτικά ζητήματα που προέκυψαν, η αγορά δείχνει να έχει αγκαλιάσει το μέτρο αυτό που προστατεύει τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις από τα χρόνια προβλήματα.

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας επεκτείνεται με τις ασφαλιστικές εταιρείες και τη βιομηχανία εντός του 2023, ενώ στο μέτρο αυτό αναμένεται να ενταχθούν είτε αρχές του καλοκαιριού είτε μετά το καλοκαίρι και οι υπόλοιπες τέως ΔΕΚΟ και συγκεκριμένα, οι ενεργειακές. Επιπλέον, το φθινόπωρο του 2023 η ψηφιακή κάρτα εργασίας εκτιμάται ότι θα επεκταθεί και στους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού.

Ταυτόχρονα η επέκταση του μέτρου θα συνοδευτεί με καμπάνια ενημέρωσης απευθυνόμενη στους επαγγελματικούς φορείς, τα επιμελητήρια και τους κοινωνικούς εταίρους για την επίλυση των όποιων προβλημάτων έχουν προκύψει, ιδίως στα αρχικά στάδια της υλοποίησης, κάτι που θεωρείται αναπόφευκτο. Θεωρείται εξίσου σημαντικό το πώς θα εφαρμοστεί η ψηφιακή αυτή μεταρρύθμιση για την αγορά εργασίας. Εν προκειμένω χρειάζεται οι επιχειρήσεις να έχουν την ευχέρεια του χρόνου, ώστε να περάσουν ομαλά στο νέο καθεστώς, αφομοιώνοντας σταδιακά τις σημαντικές αλλαγές που προβλέπει το μέτρο, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα όσο το δυνατόν.

Ουσιαστικά, με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας θωρακίζεται η καταγραφή του ωραρίου των εργαζόμενων, ενώ ταυτόχρονα πιστοποιείται η παρουσία τους στον χώρο εργασίας. Η ενσωματωμένη τεχνολογία διευκολύνει τον άμεσο εντοπισμό τυχόν παραβάσεων και ψευδών δηλώσεων είτε από την πλευρά των επιχειρήσεων είτε από την πλευρά των εργαζομένων, προστατεύοντας και τους δύο. Σύμφωνα με τον Υπουργό Εργασίας, η κάρτα εργασίας θα φέρει ξανά την εργατική δικαιοσύνη, καθώς θα καταγράφεται ο χρόνος εργασίας, οι υπερωρίες, ενώ θα παραμένουν ψηφιακά αποθηκευμένα τα συγκεκριμένα δεδομένα για δέκα χρόνια.

Να θυμίσουμε ότι όλες οι επιχειρήσεις – εργοδότες της Χώρας υποχρεούνται να διαθέτουν και να λειτουργούν ηλεκτρονικό σύστημα μέτρησης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων τους, είτε αυτοί εργάζονται με σύμβαση είτε με σχέση εξαρτημένης εργασίας, το οποίο όμως θα πρέπει να συνδέεται σε πραγματικό χρόνο με το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ. Εν προκειμένω, η μέτρηση του χρόνου εργασίας πραγματοποιείται με τη χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας.





Σχετικά Άρθρα