Home  ›  Blog  ›  Mobility  ›  Το Enterprise Mobility στην εποχή της πανδημίας



Το Enterprise Mobility στην εποχή της πανδημίας

July 19, 2021


Mobility

Η πανδημία Covid-19 άλλαξε σε μια νύχτα τον τρόπο του επιχειρείν, επιταχύνοντας την ήδη υπάρχουσα τάση της εξ αποστάσεως εργασίας καθώς οι επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να βάλουν τους εργαζομένους τους να δουλεύουν με ασφάλεια από το σπίτι. Το αποτέλεσμα ήταν να αναβαθμιστεί ο ρόλος του Enterprise Mobility (EM), όπως θα δούμε στη συνέχεια.

Ένα από τα πρώτα και βασικά προβλήματα για τις επιχειρήσεις που βρέθηκαν σε καθεστώς τηλεργασίας, ήταν η χρήση του mobile εξοπλισμού από εργαζομένους που δεν είχαν ξανά δουλέψει από το σπίτι. Οι επιχειρήσεις είχαν τρεις επιλογές: να αγοράσουν νέο εξοπλισμό για τους εργαζομένους, να αξιοποιήσουν τον υφιστάμενο εξοπλισμό του γραφείου μεταφέροντας τον στο σπίτι ή να κάνουν χρήση του BYOD.

Το καθένα από αυτά παρουσίαζε αντίστοιχες προκλήσεις: είτε όσον αφορά τα logistics, είτε πρακτικά ζητήματα μεταφοράς, είτε ζητήματα ασφάλειας, καθώς οι κυβερνοεπιθέσεις εντάθηκαν σημαντικά, κάτι που αφορούσε ιδιαίτερα τους mobile χρήστες.

Τα διδάγματα για τις επιχειρήσεις

Ένας από τα πρώτα διδάγματα είναι το γεγονός ότι η ίδια η φύση της εργασίας αλλάζει, οπότε δεν θα υπάρξει ιδιαίτερη βιασύνη επαναφοράς στην κατάσταση που προηγήθηκε της εξ αποστάσεως εργασίας. Μάλιστα, ιδιαίτερα για κλάδους όπως το retailing, οι αλλαγές υπήρξαν δραστικές, καθώς οι επιχειρήσεις έπρεπε να προσαρμοστούν στο social distancing. Επιπλέον, παρουσιάστηκε αύξηση των ανέπαφων συναλλαγών, με αποτέλεσμα οι mobile συσκευές να γίνουν ακόμα πιο σημαντικές για τις συναλλαγές.

Ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει να εξερευνούν το Enterprise Mobility καθώς μετακινούνται από τα ad hoc εξ αποστάσεως περιβάλλοντα εργασίας σε πιο μόνιμα, «συστηματοποιημένα» μοντέλα όπου οι εργαζόμενοι δουλεύουν από το σπίτι για μεγαλύτερες περιόδους και χρειάζονται καλύτερη υποστήριξη. Αυτό σημαίνει ότι έπρεπε να βρουν τρόπο να διαχειριστούν τις mobile συσκευές και εφαρμογές τους.

Η εμπειρία του lockdown ανέδειξε σε σημαντικό βαθμό το cloud computing. Οι επιχειρήσεις που δεν χρησιμοποιούσαν το cloud ήδη, αναγκάστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας να δοκιμάσουν το μοντέλο αυτό. Καθώς η πανδημία υποχωρεί, είναι βέβαιο ότι η πορεία αυτή προς το cloud θα συνεχιστεί, με ακόμα μεγαλύτερους ρυθμούς υιοθέτησης.

Στην ίδια λογική, η έννοια της πρόσβασης πρέπει να αλλάξει, καθώς τα passwords φαίνεται πλέον να είναι παρωχημένα. Σε έναν κόσμο που ζει με την παρουσία του COVID, οι mobile χρήστες που εργάζονται απομακρυσμένα ολοένα και συχνότερα, δεν γίνεται πλέον να πληκτρολογούν passwords σε ένα μικρό πληκτρολόγιο οθόνης.

Απαιτούνται ισχυρότεροι, πιο βολικοί μηχανισμοί πρόσβασης που να βασίζονται σε biometrics βάσει τηλεφώνου, πολυπαραγοντική πιστοποίηση, και context-aware logins, προκειμένου η εξ αποστάσεως εργασία να γίνεται απρόσκοπτα και με ασφάλεια.





#EM     #mobility    

Σχετικά Άρθρα