Home  ›  Blog  ›  Cloud  ›  Το «νέο κύμα» του cloud και οι επιπτώσεις του



Το «νέο κύμα» του cloud και οι επιπτώσεις του

March 9, 2018


Cloud

Το cloud computing έχει βοηθήσει πολλές επιχειρήσεις να μεταμορφώσουν τις πρακτικές του ΙΤ τους μέσα στα προηγούμενα λίγα χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί συμφωνούν πως η αγορά έχει ήδη εισέλθει σε ένα δεύτερο κύμα public, private και hybrid cloud υπηρεσιών. Ας δούμε αναλυτικότερα τις εξελίξεις.

Στο άμεσο μέλλον, οι ομάδες του ΙΤ θα επικεντρωθούν στο να βελτιώσουν το expertise τους σε τομείς όπως η ασφάλεια του cloud, οι hosted βάσεις δεδομένων και το Infrastructure as a Service. Δεδομένου μάλιστα πως το cloud έχει ελαχιστοποιήσει τις ανησυχίες σχετικά με την επεκτασιμότητα και τη συντήρηση, εδραιώνεται ακόμα περισσότερο στη συνείδηση του κοινού.

Πολλές επιχειρήσεις ζουν σε μια hybrid πραγματικότητα. Τα δεδομένα αποθηκεύονται στο cloud και σε on-premise συστήματα, ενώ το software αναπτύσσεται σε public cloud πλατφόρμες, πωλείται ως service και εγκαθίσταται σε τοπικά δίκτυα. Με τόσο διαφορετικά ΙΤ περιβάλλοντα, οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν μπορούν να μετακινηθούν στο cloud με μια και μόνη κίνηση. Η τάση είναι πως οι επιχειρήσεις θα αναζητήσουν λύσεις που εργάζονται ταυτόχρονα σε on-premise όσο και σε cloud περιβάλλοντα, με μια σαφή προτίμηση στο cloud.

Επιπλέον, το υβριδικό software θα είναι σε μεγάλη ζήτηση, καθώς οι επιχειρήσεις αναζητούν να συνδεθούν με τα δεδομένα που βρίσκονται παντού και να εκμεταλλευτούν εφαρμογές που βρίσκονται στο public cloud ή on-premise.

Σε κάθε περίπτωση, οι cloud πλατφόρμες έχουν εξαλείψει σε μεγάλο βαθμό τις προκλήσεις που σχετίζονται με τις on-premise υλοποιήσεις. Σήμερα, οι cloud software vendors επεκτείνουν το focus τους πέραν της αρχικής πώλησης: συνεργάζονται με τους πελάτες τους προκειμένου να διασφαλίσουν τη σωστή υιοθέτηση προϊόντος και την αξία του για την επιχείρηση.

Στον κόσμο του cloud, οι υλοποιήσεις λύσεων όπως το ERP απαιτούν μικρότερη αρχική επένδυση σε χρόνο και χρήμα. Οι πελάτες που φτάνουν στο σημείο να αξιολογήσουν την ανανέωση της συνδρομής τους δεν έχουν πλέον να φοβούνται για δαπάνες που ξεφεύγουν από το αρχικό τους πλαίσιο. Η οπτική αυτή τελικά έχει ως αποτέλεσμα να τοποθετούνται στο επίκεντρο η ικανοποίηση των πελατών και η αξία για την επιχείρηση.

Οι πάροχοι των cloud λύσεων επικεντρώνονται περισσότερο στη μακροχρόνια επιτυχία των πελατών τους, αναπτύσσοντας μια ισχυρή σχέση τόσο με το τμήμα ΙΤ όσο και με την επιχείρηση. Συγκεκριμένα, προσφέρουν υψηλότερα επίπεδα υποστήριξης πελατών, πιο ολοκληρωμένες επιλογές training και καλύτερη καθοδήγηση στο ζήτημα της υιοθέτησης προϊόντος. Το αποτέλεσμα είναι αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες και δεδομένου πως οι επιχειρήσεις λαμβάνουν μεγαλύτερη αξία από τις επενδύσεις τους, η σχέση με τους vendors αποκτά το απαραίτητο βάθος.

Τέλος, μια ακόμα παρεπόμενη εξέλιξη είναι πως το hosted software αλλάζει το παιχνίδι για τους παρόχους. Δεν είναι πλέον απλά σύμβουλοι υλοποίησης, αλλά γίνονται οι έμπιστοι συνεργάτες για τους πελάτες που επιθυμούν να μετακινηθούν στο cloud. Ως οι πραγματικοί experts στο αντικείμενο, προσφέρουν καθοδήγηση σχετικά με τις cloud υλοποιήσεις που ποικίλουν από θέματα διαχείρισης αλλαγής, ως τις βέλτιστες πρακτικές που σχετίζονται με την υιοθέτηση κάποιας νέας τεχνολογίας.





#Cloud     #Computing    

Σχετικά Άρθρα