Home  ›  Blog  ›  Cloud  ›  2018: Το έτος του cloud computing



2018: Το έτος του cloud computing

January 15, 2018


Cloud

Είναι γεγονός πως οι συνεχείς εξελίξεις στο cloud computing έχουν φέρει στο προσκήνιο τεχνολογίες όπως τα cloud data centers, τις private cloud λύσεις, το infrastructure as a service, το platform as a service, αλλά και το cloud ERP. Στη συνέχεια θα αναφερθούμε σε κάποια από τα πλέον ενδιαφέροντα trends στο cloud computing που θα πρέπει να έχουν υπόψη τους οι επιχειρήσεις εντός του 2018.

Το cloud καταλύτης για το ΙοΤ

Η ψηφιακή μεταμόρφωση των τελευταίων ετών όσον αφορά τις επικοινωνίες και τις επιχειρηματικές συναλλαγές, είναι σημαντική. Η χρήση mobile συσκευών όπως τα smartphones και τα tablets με πρόσβαση στο internet, έχει αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού συνολικά. Σε αυτό ακριβώς το σημείο το ΙοΤ έρχεται να ολοκληρώσει την εικόνα.

Η Gartner προβλέπει πως ο αριθμός των ΙοΤ συσκευών παγκοσμίως θα αγγίξει τα 20 δις ως το 2020. Αυτό σημαίνει πως με τέτοια πληθώρα συσκευών, το cloud θα παίξει ακόμα σημαντικότερο ρόλο. Σύντομα, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να μεταφέρουν τις υπηρεσίες τους εκεί, ενώ οι πάροχοι αντίστοιχα θα πρέπει να προσφέρουν cloud προϊόντα για να καλύψουν αντίστοιχες ανάγκες.

Ο ρόλος επομένως του cloud θα γίνει ακόμα πιο σημαντικός. Σύντομα, ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις και τελικοί χρήστες θα χρειάζονται ένα cloud-based προσωπικό χώρο αποθήκευσης για να αποθηκεύουν όλα εκείνα τα αρχεία που χρησιμοποιούν στις προσωπικές mobile συσκευές τους, συμπεριλαμβανομένων:

  • Εγγράφων
  • Μουσικής
  • Φωτογραφιών
  • Videos

Περισσότερος αποθηκευτικός χώρος

Οι cloud υπηρεσίες γίνονται ολοένα και περισσότερο εγγενές στοιχείο ανάπτυξης μιας επιχείρησης. Στη λογική αυτή, αναμένουμε πως η αποθήκευση δεδομένων θα αυξηθεί εκθετικά μέσα στο 2018. Πώς θα επιτευχθεί αυτό; Οι service providers θα συνεχίσουν να διαθέτουν ακόμα περισσότερα data centers online, εξοπλισμένα με ακόμα μεγαλύτερη χωρητικότητα. Σύμφωνα με τη Cisco, ο συνολικός όγκος δεδομένων των data centers θα αγγίξει τα 370EB, ενώ η παγκόσμια χωρητικότητα θα φτάσει τα 600EB. Αναμένουμε μάλιστα πως αυτά τα νούμερα θα αυξηθούν ως και τα 1,1ΖΒ.

Internet και 5G

Όπως ακριβώς συμβαίνει και με την ποσότητα των δεδομένων που παράγονται και αποθηκεύονται παγκοσμίως, το ίδιο θα συμβεί και στην περίπτωση της σύνδεσης internet, από πλευράς ποιότητας και ταχύτητας. Μέσα στο 2018, θα πρέπει να αναμένουμε πολλούς «παίκτες” με hardware λύσεις που θα ικανοποιούν τις προαναφερθείσες εξελίξεις, μέχρι να έχουμε στη διάθεσή μας δίκτυα 5G.

ΑΙ και machine learning

Η τεχνητή νοημοσύνη και το machine learning είναι οι νέοι βασικοί παράγοντες που θα επηρεάσουν το cloud computing. Επί του παρόντος, 4 τεχνολογικοί γίγαντες (IBM, Google, Microsoft και Amazon Web Services) έχουν κάνει ήδη πράξη την προσφορά cloud υπηρεσιών, με στόχο τη ανάπτυξη των επιχειρήσεων.





#Cloud     #Computing    

Σχετικά Άρθρα