Home  ›  Blog  ›  Cloud  ›  Το cloud σκοράρει… 100%



Το cloud σκοράρει… 100%

December 22, 2015


Cloud

Η πρόσφατη έρευνα της Verizon Enterprise Solutions με τίτλο “2016 State of the Market: Enterprise Cloud“, απλά ήρθε για να επιβεβαιώσει αυτό που όλοι μας γνωρίζαμε ήδη: το ότι η υιοθέτηση του cloud αγγίζει το 100%, πράγμα που σημαίνει πως σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις έχουν εισέλθει δυναμικά στη νέα εποχή. Για να έχουμε μέτρο σύγκρισης, στην περυσινή αναφορά της η Verizon είχε δείξει πως τα έξοδα για το cloud παρουσιάζουν ετήσια αύξηση 38%. Η εντυπωσιακή αυτή αύξηση συνεχίζει προφανώς, με το 84% των εταιρειών να δηλώνουν πως η χρήση του cloud έχει αυξηθεί σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ποια ήταν όμως τα επιμέρους οφέλη για τις επιχειρήσεις; Για παράδειγμα, το 69% από αυτές δήλωσαν πως το cloud τούς «έλυσε τα χέρια» προκειμένου να αναβαθμίσουν μία ή περισσότερες από τις επιχειρηματικές διεργασίες τους. Ένα ακόμα όφελος προκύπτει από τη μετακίνηση κρίσιμων workloads στο cloud, με αποτέλεσμα τη βελτίωση του συνόλου των λειτουργιών της επιχείρησης. Ένα ακόμα 88% των ερωτηθέντων της έρευνας δήλωσε πως το cloud βελτιώνει το σύνολο των λειτουργιών. Μάλιστα, οι πελάτες της Verizon απάντησαν, σε ποσοστό 50%, πως θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το cloud για τουλάχιστον 75% των workloads τους ως το 2018. Η έρευνα συνοψίζει, πως μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια, υπάρχει η πεποίθηση πως πάνω από το μισό όλων των workloads -μεταξύ επιχειρήσεων όλων των μεγεθών- θα τρέχουν στο cloud.

Ένα ακόμα σημείο ενδιαφέροντος της έρευνας αυτής είναι η διαπίστωση του εντυπωσιακού ρήγματος στο «φράγμα» που μέχρι πρότινος δεν επέτρεπε την ευρεία διάδοση του private cloud. Το γεγονός αυτό καταγράφεται ως μια σημαντική αλλαγή πορείας της αγοράς cloud. Οφείλεται πρωτίστως στο γεγονός πως τα χαμηλά αρχικά κόστη συνεπάγονται πως το private cloud δεν απευθύνεται αποκλειστικά σε εκείνες τις επιχειρήσεις με τεράστια budgets -ακόμα και ένας μικρός αριθμός από servers μιας SMB, θεωρείται πλέον οικονομικά βιώσιμος για τη χρήση του private cloud. Μια ακόμα συνέπεια αυτού, είναι το κλείσιμο της οικονομικής «ψαλίδας» μεταξύ private και public cloud.

Ενδεικτικά, η έρευνα της Verizon αποκάλυψε πως το 27% των ερωτηθέντων χρησιμοποιούν private cloud και το 24% χρησιμοποιεί public cloud. Μάλιστα, το 17% από το σύνολο των συμμετεχόντων δήλωσε πως σκοπεύει να προχωρήσει στην υλοποίηση του private cloud, ενώ το 13% θα κάνει το ίδιο με λύσεις public cloud στο εγγύς μέλλον.

Περίπου οι μισές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν επί του παρόντος hybrid cloud ή έχουν τη δυνατότητα απλά να μετακινούν τα workloads τους μεταξύ clouds. Σχεδόν το 50% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσαν πως χρησιμοποιούν ένα μείγμα από public cloud, private cloud και παραδοσιακών IT πόρων. Πλέον το cloud είναι κυρίαρχο και όσον αφορά τον τύπο των workloads που οι επιχειρήσεις έχουν στο cloud εξαρχής σχεδόν -κυρίως web apps και dev/test. Από την άλλη, το cloud κατακτά σταδιακά και ένα άλλο κομμάτι των πλέον κρίσιμων πεδίων λειτουργίας μιας επιχείρησης, καθώς το ένα τρίτο των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσε πως έχει τουλάχιστον τα μισά ERP workloads του στο cloud. Όπως όλα τα στοιχεία καταδεικνύουν, ζούμε σε μια cloud εποχή…





#Cloud     #ERP    

Σχετικά Άρθρα