Home  ›  Blog  ›  Cloud  ›  Τι να περιμένουμε από το cloud computing στο προσεχές μέλλον



Τι να περιμένουμε από το cloud computing στο προσεχές μέλλον

September 4, 2017


Cloud

Το ενδιαφέρον σχετικά με τις τάσεις του cloud computing, είναι πως αυτές θα παραμείνουν σταθερές για τα επόμενα 3 με 5 χρόνια. Αυτό λοιπόν που γνωρίζουμε μετά βεβαιότητας είναι πως το cloud θα αυξάνεται ολοένα και περισσότερο. Από την Αμερική ως την Αυστραλία, τα Ιντερνετικά δίκτυα αυξάνονται σε μέγεθος και ταχύτητα, επιτρέποντας το διαμοιρασμό και το upload στο cloud ενός τεράστιου όγκου δεδομένων. Ας δούμε τις νέες τάσεις, αναλυτικότερα.

Τα workloads μετακινούνται στο cloud

Ένα από τα πιο δυνατά trends που σχετίζεται με το cloud είναι η μετακίνηση των workloads στις cloudbased πλατφόρμες. Σύμφωνα μάλιστα με τον David Linthicum της Cloud Technology Partners, που συνεργάζεται με το Businessweek και το Forbes, η τάση αυτή πρόκειται να επιταχυνθεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα και ήδη θεωρείται ως το great migration.

Μετακίνηση προς το hybrid cloud

Κάθε φορά που αναφερόμαστε σε κάποιο trend, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως θα προκύψει η ανάγκη για κάποιο anti-trend. Είναι αρκετοί πλέον οι cloud computing experts που ισχυρίζονται πως η αρχική τάση που οδηγούσε στη δημιουργία private clouds, σταδιακά θα μειώνεται. Σύμφωνα με τους decision makers στις enterprise υποδομές στη Βόρεια Αμερική, η δημιουργία private clouds βρίσκεται περίπου στο 38%. Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι πως θα υπάρξει μείωση στο private cloud και μετακίνηση προς το public cloud ή καλύτερα στο hybrid cloud που τελικά συνδυάζει τα καλύτερα στοιχεία και των δύο κόσμων. Οι επιχειρήσεις και οι χρήστες του cloud έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν πως δεν έχει κάποιο νόημα να συνεχίσουν να επενδύουν σε χρόνο και πόρους, ώστε να δημιουργήσουν το δικό τους σύστημα, όταν υπάρχουν ήδη έτοιμες υβριδικές λύσεις που είναι δοκιμασμένες και αποτελεσματικές.

Η ασφάλεια στην κορυφή της ατζέντας

Αποτελεί ίσως την πλέον σημαντική παράμετρο, όταν αναφερόμαστε στο cloud. Η ασφάλεια και οι επιδόσεις θα αποτελέσουν τα σημεία αιχμής για τις εταιρείες που χρησιμοποιούν ή σκέφτονται να αποκτήσουν cloud πλατφόρμες. Αν αναρωτιέστε ποιες είναι οι βασικές ανησυχίες, οι σημαντικότερες είναι το hacking τραπεζών, τα email πολιτικών προσώπων κ.ο.κ. Ακριβώς αυτές οι ανησυχίες για την ασφάλεια, έχουν οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις να αναπτύξουν τις δικές τους cloud πλατφόρμες. Και πάλι όμως, οι εκ του προχείρου ή φτηνές υλοποιήσεις private cloud μπορεί να αποδειχθούν ευάλωτες. Αυτός είναι και ο λόγος για το anti-trend που τονίσαμε προηγουμένως, και που ωθεί στο hybrid cloud, το οποίο έχει αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια μια ασφαλής λύση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Άνοδος του private cloud hyperconvergence

Αυτό που επιτυγχάνει το hyperconvergence των private clouds είναι η ενσωμάτωση των λειτουργιών computing, networking και virtualization σε ένα σύστημα hardware. Τα πλεονεκτήματα του συστήματος αυτού είναι η επεκτασιμότητα, η αποτελεσματικότητα, η ταχύτητα υλοποίησης, οι χαμηλότερες δαπάνες κεφαλαίου και η προστασία των δεδομένων.





#Cloud     #Future trends    

Σχετικά Άρθρα