Home  ›  Blog  ›  Cloud  ›  Η επίδραση του Cloud… μόλις ξεκινά. Και είναι παντού!



Η επίδραση του Cloud… μόλις ξεκινά. Και είναι παντού!

June 9, 2015


Cloud

Με τη διαπίστωση ότι «η επίδραση του Cloud μόλις ξεκινά», ο Economist δημοσίευσε μία άκρως ενδιαφέρουσα έρευνα σχετικά με το Cloud και τις αλλαγές που αυτό επιφέρει, με τίτλο «The Impact of Cloud».

Παρά το γεγονός ότι τόσο σε consumer περιβάλλον, όσο και σε enterprise, η επίδραση του Cloud και οι αλλαγές που έχει ήδη επιφέρει, είναι τεράστιες, η έρευνα θεωρεί πως ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα! Η παραγωγή νέων υπηρεσιών θα συνεχίσει να αλλάζει ολόκληρες αγορές, να δημιουργεί νέα επιχειρηματικά μοντέλα και να μεταβάλλει τον τρόπο με τον οποίο μοιραζόμαστε και διαχειριζόμαστε την πληροφορία.

Στα πλαίσια της έρευνας, ειδικοί του management, της τεχνολογίας και της εκπαίδευσης, εξηγούν τι περιμένουν από το Cloud για τα επόμενα χρόνια. Μερικά από τα σημαντικότερα στοιχεία που σημειώνουν είναι τα εξής:

– Ο Mark Ridley, διευθυντής τεχνολογίας στο reed.co.uk, θεωρεί πως το Cloud θα αλλάξει σταδιακά την ίδια τη δομή των εταιρειών! Η έννοια του «τμήματος μηχανογράφησης» που λίγο-πολύ είναι ένα ξεχωριστό κομμάτι κάθε επιχείρησης, θα δώσει τη θέση του σε ένα «δίκτυο» μικρών ομάδων, στις οποίες θα υπάρχουν τόσο άνθρωποι της τεχνολογίας, όσο και εκτός αυτής.

– Αντίστοιχα, ο James Mitchel, CEO της Strategic Blue (πρόκειται για εταιρεία Cloud broker), πιστεύει ότι οι βασικές υπηρεσίες Cloud (π.χ. storage ή επεξεργαστική ισχύς) θα γίνουν commodity (ακόμη και να διαπραγματεύονται σε ένα Cloud χρηματιστήριο όπως ο καφές!), αλλά προηγουμένως θα πρέπει να αλλάξει το σύστημα χρεώσεων. Ήδη, εταιρείες όπως η Amazon πειραματίζονται πέραν του pay as you go, με σχήματα όπως τα «reserved instances». Με βάση τη λογική των τελευταίων, ο χρήστης προπληρώνει μία προσυμφωνημένη τιμή, αποκτώντας το δικαίωμα να αγοράσει σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή τις υπηρεσίες που θα χρειαστεί στο μέλλον.

– Από τη μεριά του, ο Dr. Tua Huomo του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIIT), βλέπει πως το Cloud δε θα αλλάξει απλά μία επιχείρηση, αλλά και αυτές που συνδέονται μαζί της, όπως για παράδειγμα οι προμηθευτές της. Μάλιστα, αυτό δε θα γίνει μόνο σε τεχνολογικό επίπεδο (δε θα αναγκαστεί δηλαδή απλά να υιοθετήσει μία νέα πλατφόρμα), αλλά και σε επιχειρηματικό, αφού «υποχρεωτικά» οι προμηθευτές θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν λύσεις και πρακτικές με έμφαση την αξία προς τον πελάτη, απαίτηση που «μοιραία» θα προέλθει από την υιοθέτηση του Cloud από τον τελευταίο.

– O Paul Miller από την The Cloud of Data, δίνει έμφαση στο θέμα των προσωπικών δεδομένων και θεωρεί, πως ναι μεν υπάρχουν προβλήματα στο ότι τα δεδομένα μας βρίσκονται στο Cloud, εντούτοις, το πλεονέκτημα που έχουν οι χρήστες και ο έλεγχος που αποκτούν, είναι τόσο καταλυτικά, που θα προσπεράσουν κάθε αντίρρηση και ενδοιασμό.

– Ακόμα και σε επίπεδο προστασίας του περιβάλλοντος, ο καθηγητής Ian Bitterlin από το The Green Grid Association, πιστεύει πως η επίδραση του Cloud θα είναι σημαντική και σε ενεργειακά θέματα. Είναι τέτοια η αρχιτεκτονική και η τεχνική «ποιότητα» του Cloud, που θα οδηγήσει σε σημαντικά χαμηλότερα ενεργειακά αποτυπώματα εν συγκρίσει με τεχνολογίες και πρακτικές του παρελθόντος.

– Τέλος, από τις πλέον ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις, είναι αυτή του Dr. Jonathan Liebenau από το London Schools of Economics, γύρω από την επίδραση του Cloud στην οικονομία. Το Cloud θα έχει θετική οικονομική επίδραση, αν και δε θα τη «νοιώσουν» όλες οι χώρες και όλοι οι κλάδοι με τον ίδιο τρόπο. Καταλυτικός παράγοντας για αυτό, θα είναι οι πολιτικές που θα υιοθετηθούν σε νομικό (π.χ. διαχείριση και μεταφορά δεδομένων) και φορολογικό επίπεδο, αλλά και οι αντίστοιχες σε ενεργειακό.

Το Cloud θα αλλάξει και τον τρόπο που βλέπουμε τα οικονομικά μίας επιχείρησης, αφού μεταφερόμαστε από το capex στο opex ή αλλιώς, από τα έξοδα κεφαλαίου στα λειτουργικά έξοδα. Αυτό επηρεάζει τις επενδύσεις, τη φορολογία, τον τρόπο διαχείρισης παγίων κ.λπ.

Επίσης, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και μάλιστα με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς. Φυσικά, κάθε κλάδος έχει διαφορετικό ρυθμό, ο οποίος μπορεί να διαφέρει σημαντικά. Όπως σημειώνει σε σχετικό παράδειγμά του ο Dr. Liebenau, κατά την 5ετία 2010-2014, οι θέσεις εργασίας που σχετίζονται με το Cloud στη Γερμανία, σχεδόν διπλασιάστηκαν (100% αύξηση) για τον κλάδο των smartphones, ενώ αυξήθηκαν κατά 33% περίπου για τον κλάδο της αεροναυπηγικής.

Ακόμη κι έτσι πάντως, τα νούμερα είναι εντυπωσιακά, αφού αφενός η αεροναυπηγική είναι ένας σχετικά στατικός κλάδος (δε χαρακτηρίζεται από έντονες αλλαγές), αφετέρου μιλάμε για έναν κόσμο που το βασικό πρόβλημα είναι η ανεργία! Αύξηση θέσεων εργασίας 33% σε μία πενταετία δεν είναι καθόλου αμελητέα. Πόσο μάλλον 100%…





#Cloud     #Future trends    

Σχετικά Άρθρα