Home  ›  Blog  ›  Mobility  ›  Mobile ασφάλεια vs χρηστικότητα = ισορροπία



Mobile ασφάλεια vs χρηστικότητα = ισορροπία

May 8, 2015


Mobility

Όλοι γνωρίζουμε πως τα συστήματα ασφαλείας θα μας βοηθήσουν να προστατεύσουμε το απόρρητο και τα πολύτιμα οικονομικά δεδομένα μας, αλλά υπάρχει ένα σημείο όπου η ασφάλεια μετατρέπεται στην πράξη σε εμπόδιο της λειτουργικότητας. Ας δούμε πώς η ασφάλεια θα αποτρέψει τους κακόβουλους hackers, χωρίς ταυτόχρονα να αποδειχθεί τροχοπέδη στη χρηστικότητα.

Passwords και login

Η ασφάλεια είναι το πρώτο πράγμα που θα έρχεται στο μυαλό σας όποτε κατεβάζετε μια νέα εφαρμογή στο κινητό σας -οι apps αυτές μπορεί να έχουν πρόσβαση σε πόρους στο τηλέφωνο και στο λογαριασμό σας. Χωρίς τα χαρακτηριστικά ασφαλείας, ο κόσμος του mobile computing θα ήταν χαοτικός, με εκατομμύρια χρήστες να είναι έρμαιο σε κακόβουλες δραστηριότητες. Κάποιες εφαρμογές δεν επιτρέπουν την αποθήκευση των login και password σας, οπότε θα πρέπει να τα εισαγάγετε κάθε φορά που χρησιμοποιείτε την εφαρμογή. Αν και προσφέρει ασφάλεια, το χαρακτηριστικό αυτό δεν παύει να είναι “ενοχλητικό”. Πάντως, ανάλογα με την εφαρμογή και τη χρήση, πιθανώς να απαιτείται το εν λόγω επίπεδο ασφάλειας.

Ασφάλεια και λειτουργικότητα

Αν και μια ασφαλής εφαρμογή είναι κάτι σημαντικό, εφόσον δεν λειτουργεί όπως αναμένατε, τότε χάνεται το νόημα της. Θα πρέπει να επιζητάτε τόσο την ασφάλεια, όσο και τη λειτουργικότητα στις εφαρμογές σας. Ένας καλοσχεδιασμένος έλεγχος ασφάλειας θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο διακριτικός και να τρέχει στο background της εφαρμογής. Μπορεί η ασφάλεια να είναι το πρωτεύον, αλλά δε θα πρέπει να “θυσιάζονται” οι επιδόσεις, η χρηστικότητα ή η λειτουργικότητα. Συνήθως, οι business χρήστες που βρίσκονται συνεχώς σε κίνηση, επιθυμούν μια ασφαλή, αξιόπιστη εφαρμογή, στην οποία θα στηρίζονται προκειμένου να ελέγχουν το status των παραγγελιών, τις επαφές με τους πελάτες ή την εκτέλεση νέων παραγγελιών. Απαιτούν εφαρμογές που είναι ασφαλείς και φιλικές προς το χρήστη. Οι developers υποθέτουν πως οι χρήστες δε θα μπουν στον κόπο να κλειδώσουν το κινητό τους με password ή PIN, οπότε επιχειρούν να ενσωματώσουν όσα περισσότερα χαρακτηριστικά ασφάλειας γίνεται, δίχως να γίνουν πολύ επεμβατικοί.

Εταιρική πολιτική

Η αναζήτηση της ισορροπίας ανάμεσα στην ασφάλεια και στη λειτουργικότητα αποτελεί το ζητούμενο στο επιχειρηματικό περιβάλλον. Οι business εφαρμογές θα πρέπει να είναι ασφαλείς, να προστατεύουν τις προσωπικές πληροφορίες του χρήστη, καθώς και την επιχείρηση. Εφόσον χρειάζεστε πρόσβαση σε εφαρμογές που συνδέονται με τα δεδομένα της επιχείρησής σας, είναι δεδομένο πως θα χρειαστείτε ταυτοποίηση σε δύο επίπεδα για πρόσβαση σε αυτά. Ευτυχώς οι περισσότεροι χρήστες κατανοούν την ανάγκη για τις διαδικασίες ασφαλείας, ενώ κάποιοι άλλοι, λιγότεροι, ενοχλούνται από αυτή.

Σε κάθε περίπτωση, η ασφάλεια αποτελεί μια αναγκαιότητα, στο βαθμό που δεν αποτελεί εμπόδιο στη χρηστικότητα μιας εφαρμογής. Εάν συμβαίνει το τελευταίο, έχει έρθει μάλλον η στιγμή να βρείτε μια άλλη εφαρμογή που είναι εξίσου ασφαλής, δίχως να προκαλεί προβλήματα χρήσης. Η ανακάλυψη της ισορροπίας αυτής, μπορεί να απαιτήσει κάποιο χρόνο, αν και η ανάγνωση των reviews των χρηστών προτού χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή, θα σας γλυτώσει χρόνο και πιθανό άγχος.





#Mobile    

Σχετικά Άρθρα