Home  ›  Blog  ›  Cloud  ›  Η παγκόσμια αγορά των Cloud Services εκτοξεύεται



Η παγκόσμια αγορά των Cloud Services εκτοξεύεται

May 25, 2017


Cloud

Η αγορά υπηρεσιών Public Cloud αναπτύσσεται ραγδαία, σύμφωνα με την Gartner. Αν και τα νούμερα είναι εντυπωσιακά, η εταιρεία θεωρεί πως μπορούν να αυξηθούν κι άλλο.

Ας ξεκινήσουμε όμως με τα βασικά σημεία της σχετικής έρευνας της Gartner (http://gtnr.it/2cgWiPK), τα οποία είναι τα εξής:

  • Η παγκόσμια αγορά των υπηρεσιών Public Cloud θα αυξηθεί κατά 17%, δηλαδή στα 208,6 δις δολάρια, μέσα στο τρέχον έτος. Έχουμε μια αύξηση 30 δις δολαρίων από το προηγούμενο έτος (178 δις δολάρια).
  • Η Gartner προβλέπει πως η υψηλότερη αύξηση θα προέλθει από το Infrastructure as a Service (IaaS), το οποίο αναμένεται να αυξηθεί ως και 43% μέσα στο τρέχον έτος.
  • Το Software as a Service (SaaS), που αποτελεί και το παλιότερο cloud segment, θα αυξηθεί με μικρότερο (αλλά και πάλι, εντυπωσιακό) ρυθμό σε σχέση με το IaaS, δηλαδή με 21,7% μέσα στο 2016, αγγίζοντας τα 38,9 δις δολάρια.

Συμπεράσματα της έρευνας

Ας δούμε τώρα αναλυτικότερα τι συνεπάγονται αυτά τα στοιχεία της Gartner για την αγορά αυτή. Ένα πρώτο συμπέρασμα είναι πως η αγορά βρίσκεται σε κατάσταση εκρηκτικής ανάπτυξης και δεν φαίνεται πως θα αντιμετωπίσει οποιοδήποτε πισωγύρισμα στο κοντινό μέλλον. Αν και τα νούμερα μπορεί να φαντάζουν τεράστια σε πολλούς, η εταιρεία ερευνών δείχνει να πιστεύει πως θα μπορούσαν να είναι ακόμα μεγαλύτερα!

Ακόμα πιο ενδεικτική είναι η δήλωση του Research Director της Gartner, Sid Nag, ο οποίος υποστηρίζει πως αναμφίβολα παρατηρείται μεγάλη «όρεξη» εντός των επιχειρήσεων στο να χρησιμοποιήσουν cloud υπηρεσίες. Φυσικά, υπάρχουν ακόμα σημαντικές προκλήσεις για αυτές, καθώς κάνουν το σημαντικό «βήμα» στο cloud. Σύμφωνα πάλι με τον Sid Nag, ακόμα και με το υψηλό ποσοστό προβλεπόμενης ανάπτυξης, ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων δεν έχει ακόμα κάποια συγκεκριμένα σχέδια χρήσης των cloud υπηρεσιών, κάτι που αποτελεί τροχοπέδη στην ανταγωνιστικότητά τους.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον συμπέρασμα της έρευνας είναι πως ανάμεσα στις βασικές αιτίες υιοθέτησης του Public Cloud, συμπεριλαμβάνονται ο εκσυγχρονισμός του ΙΤ, οι περικοπές δαπανών, η καινοτομία και η ευελιξία. Συγκεκριμένα, οι Public Cloud υπηρεσίες χρησιμοποιούνται για να αναγνωρίσουν τα τακτικά πλεονεκτήματα των περικοπών δαπανών και της καινοτομίας, αλλά ταυτόχρονα και για τη δημιουργία ενός σύγχρονου ΙΤ περιβάλλοντος, που θα εξυπηρετεί ως στρατηγική βάση για μελλοντικές εφαρμογές και ψηφιακές επιχειρησιακές διεργασίες.

Από την άλλη πλευρά, το μεγαλύτερο εμπόδιο παραμένει η ανησυχία σχετικά με την ασφάλεια και το απόρρητο των δεδομένων και των πληροφοριών. Και αυτό, παρ’ όλο το θετικό ιστορικό στον τομέα αυτό και την αυξημένη διαφάνεια που προσφέρουν οι κορυφαίοι στο χώρο τους vendors. Η θέση πάντως της Gartner στο θέμα του cloud security είναι ξεκάθαρη: οι Public Cloud υπηρεσίες που προσφέρουν οι κορυφαίοι πάροχοι είναι απόλυτα ασφαλείς. Η μοναδική πρόκληση είναι ο ασφαλής τρόπος χρήσης τους από τους ίδιους τους χρήστες τους.





#Cloud    

Σχετικά Άρθρα