Home  ›  Blog  ›  Trends & Views  ›  Έφτασε η ώρα του επικεφαλής διαχείρισης δεδομένων;



Έφτασε η ώρα του επικεφαλής διαχείρισης δεδομένων;

June 15, 2015


Trends & Views

Η… πλημμύρα των δεδομένων με τα οποία κατακλύζονται οι επιχειρήσεις σήμερα είναι κάτι παραπάνω από αδιαμφισβήτητη, ενώ η συγκεκριμένη κατάσταση αναμένεται να συνεχίσει να κινείται σε ανοδική τροχιά στο κοντινό μέλλον. Υπό αυτό το πρίσμα, και λαμβάνοντας υπόψιν πως η αξία και σημασία των δεδομένων είναι κάτι παραπάνω από κρίσιμη για την πορεία κάθε εταιρείας στο σύγχρονο επιχειρείν, απαιτείται μια διαφορετικού τύπου προσέγγιση για την αξιοποίησή τους. Στον πυρήνα της νέας στρατηγικής θα πρέπει να βρίσκεται η αντιμετώπιση των δεδομένων ως ένα πολύτιμο κεφάλαιο, από το οποίο μπορεί (και πρέπει) να εξαχθεί αξία. Το ερώτημα που προκύπτει είναι ποιος θα φροντίσει να σχεδιάσει και υλοποιήσει την απαιτούμενη στρατηγική. Μα, φυσικά, ένας επικεφαλής διαχείρισης δεδομένων! Αλλιώς, όπως αναφέρεται ολοένα και πιο συχνά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, από τους λάτρεις των ακρωνυμίων, ο Chief Data Officer!

Πρόκειται για μια -σχετικά- νέα ιδιότητα, η οποία ωστόσο βρίσκει ολοένα και περισσότερο πρόσφορο έδαφος στις επιχειρήσεις διεθνώς. Μια από τις προτεραιότητές της είναι να συγκεντρώσει την πληθώρα των πηγών δεδομένων που βρίσκονται εντός των κόλπων ενός οργανισμού ή μιας επιχείρησης, να αξιοποιήσει τις πολλαπλές ευκαιρίες analytics που υφίστανται, καθώς επίσης και να αναπτύξει μια συνολική στρατηγική που θα βασίζεται σε ένα κεντρικό όραμα και θα εμπεριέχει τις επιμέρους πτυχές και στοιχεία που άπτονται των εταιρικών δεδομένων. Α, ξεχάσαμε να αναφέρουμε μια ιδιαίτερα σημαντική λεπτομέρεια: Ο ρόλος του επικεφαλής διαχείρισης δεδομένων δεν έχει άμεση σχέση με την τεχνολογία, αλλά είναι συνάρτηση των επιχειρηματικών ανησυχιών και αναγκών!

Άλλωστε, μέχρι πρόσφατα, με τα εταιρικά δεδομένα ασχολούνταν είτε το ΙΤ, είτε το νομικό τμήμα, είτε το τμήμα προσωπικού.

Τι συμβαίνει μέχρι σήμερα; Η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων έχουν «διαιρέσει» τις αρμοδιότητες που σχετίζονται με τα εταιρικά δεδομένα, με αποτέλεσμα ποικίλα εσωτερικά τμήματα να καταλήγουν με τη δική τους… συλλογή δεδομένων, τις δικές τους πολιτικές που αφορούν τη διατήρηση, τη χρήση τους κ.ο.κ. Αποτέλεσμα; Οι ίδιες οι επιχειρήσεις έχουν μια προσέγγιση ξεχωριστής αποθήκευσης δεδομένων, ακόμη και στην περίπτωση κατά την οποία οι προαναφερθείσες συλλογές δεδομένων έχουν καταλήξει να βρίσκονται μαζί στο ίδιο σημείο αποθήκευσης! Πιστεύετε ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να αξιοποιήσουν πλήρως τα δεδομένα τους σε αυτήν την περίπτωση, μετατρέποντάς τα σε πωλήσεις; Η απάντηση είναι περιττή…

Ενδεχομένως, η θέση του επικεφαλής διαχείρισης δεδομένων να ηχεί παράταιρα στα αυτιά αρκετών, καθώς συνειρμικά έρχεται στο νου η ύπαρξη ενός τεράστιου οργανισμού ή μιας εταιρείας πολυεθνικών διαστάσεων με σύνθετες και πολυεπίπεδες ανάγκες, εντυπωσιακά μεγάλων μεγεθών. Κι όμως, με βάση τα ευρήματα μιας έρευνας που διενήργησε τον περασμένο χειμώνα η Gartner και αφορούσε τη νεότευκτη θέση του CDO, καταδεικνύεται πως μόλις το 17% των μεγάλων επιχειρήσεων και οργανισμών θα διέθεταν επικεφαλής διαχείρισης δεδομένων στις τάξεις τους μέχρι το τέλος του 2014!

Επιπροσθέτως, καταδείχθηκε πως αυτή τη στιγμή το 36% των αντίστοιχων θέσεων βρίσκονται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην χρηματοπιστωτική αγορά. Στοιχείο, που κάθε άλλο παρά προκαλεί έκπληξη, καθώς ο εν λόγω τομέας διακρίνεται από τις υψηλότερες κανονιστικές απαιτήσεις για τα δεδομένα. Υψηλή συγκέντρωση επικεφαλής διαχείρισης δεδομένων παρατηρείται στην αγορά της υγείας, αλλά και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.





Σχετικά Άρθρα