Home  ›  Blog  ›  Cloud  ›  Το σύννεφο θα… βρέξει $1 τρις!



Το σύννεφο θα… βρέξει $1 τρις!

April 27, 2017


Cloud

Οι εν λόγω δαπάνες, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της Gartner (http://gtnr.it/2bBqi8H), κάνουν φανερή τη μετακίνηση από τις παραδοσιακές ΙΤ προσφορές στις cloud υπηρεσίες. Μάλιστα, αυτή είναι μια τάση που -άμεσα ή έμμεσα- θα επηρεάσει την αγορά μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, καθιστώντας το cloud computing σε μία από τις πλέον disruptive «δυνάμεις» στις IT δαπάνες, από τις πρώιμες ημέρες της ψηφιακής εποχής.

Το συνολικό ποσό του λεγόμενου “cloud shift” μέσα στο τρέχον έτος, υπολογίζεται από την Gartner στα 111 δις δολάρια, ενώ εκτιμάται πως θα αγγίξει τα 216 δις δολάρια ως το 2020. Το outsourcing των επιχειρηματικών διεργασιών -με το cloud segment να είναι προφανώς BPaaS (Business Process as a Service)-, παρουσιάζει βαθμό μετακίνησης στο cloud της τάξης του 43%, το οποίο αντιστοιχεί σε 42 δις δολάρια από το σύνολο των 119 δις δολαρίων για την αγορά αυτή. Αντίστοιχα, το application software (SaaS) παρουσιάζει μετακίνηση στο cloud της τάξης του 37%, σε σύγκριση με το system infrastructure (IaaS, 17%) και το application infrastructure software (PaaS, 10%).

Σύμφωνα με τον Ed Anderson, αντιπρόεδρο της Gartner, οι cloud-first στρατηγικές αποτελούν τη βάση για να μπορέσει μια επιχείρηση να επιβιώσει και να παραμείνει σύγχρονη σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς. Εξάλλου, η αγορά για τις cloud υπηρεσίες έχει μεγαλώσει σε τέτοιο βαθμό, αποτελώντας πλέον ένα αξιοσημείωτο ποσοστό των συνολικών IT δαπανών. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία μιας νέας γενιάς startups, καθώς και cloud παρόχων.

Καθώς οι επιχειρήσεις αναζητούν μια νέα ΙΤ αρχιτεκτονική και μια εναλλακτική φιλοσοφία, σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τις νέες ευκαιρίες στο digital business, συμπεριλαμβανομένων των «επόμενης γενιάς» λύσεων ΙΤ όπως είναι το Internet of Things. Επιπρόσθετα, οι επιχειρήσεις που αγκαλιάζουν τα δυναμικά -βασισμένα στο cloud- λειτουργικά μοντέλα, θα έχουν ακόμα καλύτερα αποτελέσματα σε ότι αφορά τη βελτιστοποίηση του κόστους και την ανταγωνιστικότητά τους.

Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως δεν υπάρχει ένα μοντέλο που να καλύπτει όλες τις ανάγκες, όσον αφορά την εφαρμογή του cloud στις επιχειρήσεις. Ακόμα υφίστανται θέματα συμβατότητας των υφιστάμενων business εφαρμογών, αλλά και των περιπλοκών που παρουσιάζει η υλοποίηση του cloud, τα οποία αποτελούν ερωτήματα που παραμένουν συχνά αναπάντητα για τις επιχειρήσεις. Σε τελική ανάλυση, η μετάβαση μιας internet-enabled επιχείρησης σε digital που τρέχει στο cloud, αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για την πλειονότητα των τμημάτων ΙΤ, των οποίων η υπάρχουσα υποδομή είναι φτιαγμένη για τις συνήθεις διεργασίες.

Τέλος, να θυμίσουμε πως ήδη από το 2013, η Gartner προέβλεπε πως οι λύσεις τύπου “service” (SaaS, IaaS, PaaS) θα παραμέριζαν σταδιακά τις πιο παραδοσιακές μεθόδους ως το 2015, και δεν διαψεύστηκε. Σύμφωνα με πιο πρόσφατες έρευνες, η εταιρεία εκτιμά πως η παγκόσμια αγορά λύσεων CRM θα άγγιζε τα 26.3 δις δολάρια ως το 2015, μια άνοδος της τάξης του 12.3% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.





#Cloud     #Future trends    

Σχετικά Άρθρα