Home  ›  Blog  ›  Cloud  ›  “Γεμίζει” τα… ταμεία το Cloud!



“Γεμίζει” τα… ταμεία το Cloud!

July 6, 2015


Cloud

Το ιλιγγιώδες ποσό των 450 δισεκατομμυρίων Ευρώ (ναι, σωστά διαβάσατε…) εκτιμάται ότι μπορεί να συνεισφέρει το οικοσύστημα του Cloud στο ΑΕΠ των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με μελέτη που διενήργησε η Κομισιόν με τίτλο: “Uptake of Cloud in Europe”.

Μάλιστα, το ακόμη πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι το γεγονός ότι τα 103 δισεκατομμύρια Ευρώ εξ’ αυτών αφορούν σε καθαρή αύξηση του ΑΕΠ της Ε.Ε. μόνο κατά το 2020! Η δε συμμετοχή του Cloud στο Ευρωπαϊκό ΑΕΠ εκείνη τη χρονιά θα ξεπερνά το 0,71%. Εάν θεωρείτε αμελητέο το συγκεκριμένο μέγεθος, αρκεί να παρατεθούν δύο στοιχεία: το συνολικό ΑΕΠ της Κοινότητας αγγίζει τα 14 τρισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2013 η συμμετοχή του Cloud στην ευρύτερη Ευρωπαϊκή οικονομία ήταν τρεις φορές μικρότερη…

Εκτός όμως από την αναφορά σε μια σειρά από μεγέθη και νούμερα που «ζαλίζουν», στην ίδια μελέτη, γίνεται ξεχωριστή μνεία και στην προβλεπόμενη δημιουργία 1 εκατομμυρίου νέων θέσεων εργασίας εντός της προσεχούς πενταετίας! Παράλληλα, εκτιμάται πως θα ιδρυθούν παραπάνω από 303.000 καινούριες επιχειρήσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων, θα είναι μικρομεσαίου μεγέθους.

Από τα 17,2 στα 44,8 δισ. Ευρώ!

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση “Uptake of Cloud in Europe”, η αξία της Ευρωπαϊκής αγοράς Cloud φέτος αναμένεται να διαμορφωθεί στα 17,2 δισεκατομμύρια Ευρώ, ενώ μέχρι το 2020 θα πολλαπλασιαστεί, ξεπερνώντας τα €44,8 δισ. Αρκεί να τονιστεί πως πριν από μια διετία μετά βίας έφτανε στα €9,5 δισεκατομμύρια. Μάλιστα, τότε, το Cloud καταλάμβανε μόλις το 3% των συνολικών ΙΤ προϋπολογισμών. Το 2020, το συγκεκριμένο μέγεθος θα υπερβεί το 10%!

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το εύρημα της μελέτης σχετικά με τους επιχειρηματικούς τομείς που έχουν υιοθετήσει και ενσωματώσει το Cloud στην καθημερινή τους πρακτική. Κι αυτό, καθώς στην… πρώτη γραμμή βρίσκονται οι εταιρείες του κλάδου της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών με ποσοστό 45%, ακολουθούμενες από αυτές που ανήκουν στον κλάδο των Επιστημών και της Τεχνολογίας (με 27%). Όσο για το μέσο όρο του ποσοστού χρήσης ανά κλάδο στο σύνολο της Ευρωπαϊκής οικονομίας, κυμαίνεται μεταξύ 14% και 20%.

Τέλος, στην ίδια μελέτη της Κομισιόν, τονίζεται πως ο κύριος λόγος για τον οποίο οι επιχειρήσεις δείχνουν να έχουν δεύτερες σκέψεις αναφορικά με την υιοθέτηση του Cloud, δεν είναι άλλος από την ασφάλεια των δεδομένων. Ακολουθούν -από σημαντική απόσταση- το κόστος για τις υπηρεσίες cloud computing και η ελλιπής γνώση για το αντικείμενο.





#Cloud    

Σχετικά Άρθρα