Home  ›  Blog  ›  Cloud  ›  Το ERP, αλλάζει (σ)το μέλλον



Το ERP, αλλάζει (σ)το μέλλον

April 11, 2017


Cloud

Μετακίνηση στο cloud

Δεδομένου πως το ERP θα υιοθετείται ολοένα και περισσότερο από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσα στα επόμενα χρόνια, η ίδια η φύση του πρόκειται να αλλάξει. Μια πρώτη επίπτωση αφορά στη μετακίνησή του από μια εξαιρετικά συγκεντρωτική, προσανατολισμένη στη mainframe μονολιθική δομή, στη λογική του client-server, η οποία προσφέρει μια σαφώς πιο ευέλικτη εφαρμογή. Η διαδικασία αυτή βρίσκεται ουσιαστικά καθ’ οδόν. Για παράδειγμα, το cloudbased ERP γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές και σχεδόν όλοι οι vendors προσφέρουν κάποια έστω επιλογή cloud ή έχουν μετακινηθεί πλήρως στο cloud.

Τα αποτελέσματα του cloud-based ERP είναι ήδη ξεκάθαρα, μιας και η λύση αυτή είναι 2 φορές ταχύτερη στην υλοποίησή της σε σχέση με τα server-based συστήματα. Επιπλέον, η συντήρηση γίνεται ακόμα πιο απλή για την επιχείρηση, μιας και οι εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης γίνονται απομακρυσμένα. Το «αντίτιμο» είναι η απουσία πλήρους ελέγχου, αλλά ιδιαίτερα για τις SMBs, τελικά αποδεικνύεται μικρό σε σχέση με τα υπόλοιπα συγκριτικά του πλεονεκτήματα.

Υβριδικές λύσεις

Πάντως, και για εκείνες τις επιχειρήσεις που έχουν ακόμη ενδοιασμούς να προσχωρήσουν στη λογική του cloud, υπάρχουν λύσεις. Για παράδειγμα, είναι δυνατόν να ενσωματώσουν κάποια cloud-based modules σε ένα server-based σύστημα, δημιουργώντας ένα υβριδικό σύστημα που συνδυάζει cloud και server εφαρμογές για το ERP τους.

Μάλιστα, είναι κάποιες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένους κλάδους που επιλέγουν εξαρχής τις υβριδικές λύσεις για να τρέξουν κάποιες από τις λειτουργίες της επιχείρησής τους σε τοπικούς servers και χρησιμοποιούν τα cloudbased modules για άλλες εργασίες, όπως το HR. Πρόκειται για μια λογική τύπου «το καλύτερο από 2 κόσμους» που πολλές επιχειρήσεις έχουν σπεύσει να δοκιμάσουν. Εφόσον αυτός ο συνδυασμός γίνει με το σωστό τρόπο, παρακάμπτει τα μειονεκτήματα των επιμέρους λύσεων. Από την άλλη, συνήθως το υβριδικό μοντέλο αποτελεί το «πρώτο βήμα» για την οριστική μετακίνηση στο cloud, καθώς οι επιχειρήσεις το ανακαλύπτουν σταδιακά και εκτιμούν τα πλεονεκτήματα του και στρέφονται προς τα εκεί. Όπως είπαμε, το cloud παραμένει το μέλλον.

Νέες τεχνολογίες και analytics

Τεχνολογίες όπως το virtual reality, οι wearable συσκευές και το mobility αποτελούν τα νέα trends και σε λίγα χρόνια θα αποτελούν το «κύριο ρεύμα». Θα βοηθήσουν το ERP να επεκταθεί σε κλάδους όπως η διαχείριση αποθήκης, όπου θα προσφέρει άνευ προηγουμένου υπολογιστική ισχύ στα δάχτυλα των χρηστών, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται.

Τα βελτιστοποιημένα data analytics θα πολλαπλασιαστούν με την ανάπτυξη νέων εργαλείων, ώστε οι εταιρείες να διαχειρίζονται και να κατανοούν την «πλημμύρα» των δεδομένων που το ERP και τα άλλα συστήματα θα παράγουν. Ειδικά τα analytics γίνονται ολοένα και περισσότερο αναπόσπαστο κομμάτι των επιχειρήσεων που θέλουν να αναπτύξουν το marketing και άλλες στρατηγικές. Σε αυτό συνεισφέρουν και οι τεχνολογικές εξελίξεις, όπως οι ισχυρότεροι υπολογιστές και οι νέοι τρόποι δικτύωσης, που επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να χρησιμοποιήσουν προς όφελός τους τον όγκο των δεδομένων.





#Cloud     #ERP    

Σχετικά Άρθρα