Home  ›  Blog  ›  Cloud  ›  Οι CEOs “τρέχουν” να προλάβουν το cloud



Οι CEOs “τρέχουν” να προλάβουν το cloud

May 11, 2017


Cloud

Μόλις το 4% των CEOs αντιλαμβάνονται πλήρως την ψηφιακή στρατηγική της εταιρείας τους. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να κατανοήσουν τη δυναμική του cloud computing.

Τα στοιχεία αυτά, μοιράστηκε πρόσφατα ο Αντιπρόεδρος της Forrester, Nigel Fenwick, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Huawei Connect στη Σαγκάη. Το γεγονός πως μόλις το 4% των CEOs αντιλαμβάνονται την ψηφιακή στρατηγική της επιχείρησής τους, είναι ένα «εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό», σύμφωνα με τα λεγόμενα του. Εν μέρει, αυτό οφείλεται στο γεγονός πως η τεχνολογία αλλάζει ταχύτατα, αλλά έχει να κάνει και με το πώς οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται το ρόλο της. Οι περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις, αναμένουν πως οι cloud υπηρεσίες θα είναι υπεύθυνες για το 40% τουλάχιστον των εσόδων τους. Πρόκειται όμως για μια αισιόδοξη άποψη, δεδομένου πως δεν γνωρίζουν ακριβώς πώς να το επιτύχουν.

Μόλις το ¼ διαθέτει μια συγκεκριμένη στρατηγική που καθορίζει το πώς θα μεταμορφωθούν σε μια digital επιχείρηση, ενώ το 48% απλά επεκτείνει το υπάρχον επιχειρησιακό μοντέλο, ενσωματώνοντας στοιχεία όπως ένα website, ένα app ή Social Media. Άλλο ¼ βρίσκεται ακόμα στη φάση του σχεδιασμού και ένα 2% απλά θα επιλέξει να αγνοήσει τις ψηφιακές εξελίξεις, παντελώς.

Ο Fenwick θεωρεί δεδομένο πως οι clouddriven τεχνολογίες και υπηρεσίες είναι τόσο ριζοσπαστικές, οπότε το να προσπαθεί κάποιος να προσαρμόσει τους υπάρχοντες τρόπους εργασίας του στο cloud, είναι απλά αναποτελεσματικό. Οι αναλυτές της Forrester αναμένουν πως το cloud θα γίνει τόσο κοινό όπως η αμόλυβδη βενζίνη για τα αυτοκίνητα, έχοντας μετακινηθεί από τη φάση της καινοτομίας σε κάτι που θεωρούμε δεδομένο. Από την άλλη, οι περισσότερες επιχειρήσεις και CEOs δεν έχουν ακόμα αναγνωρίσει το τεχνολογικό αυτό τσουνάμι που έρχεται κατά πάνω τους.

Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Forrester, το 3ο κύμα της ψηφιακής μεταμόρφωσης υπόσχεται να είναι πιο ολιστικό και συνεκτικό. Η τεχνολογία δεν θα είναι πλέον απλά ένα εργαλείο για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας, αλλά η βάση επιτυχημένων στρατηγικών και αύξησης των εσόδων. Οι CEOs πρέπει να γνωρίζουν πως τα προσδοκώμενα έσοδα θα οφείλονται όμως στην ικανότητα τους να χρησιμοποιούν την τεχνολογία προκειμένου να προσφέρουν αξία στους πελάτες τους και να αυξάνουν τις πωλήσεις. Παραδείγματα αποτελούν η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, του machine learning και των predictive analytics.

Επιπλέον, οι CEOs θα πρέπει να κατανοήσουν πως το ΙΤ πρέπει να μετακινηθεί από τα «μετόπισθεν» στην «πρώτη γραμμή», μιας και αποτελεί την κινητήριο δύναμη των εσόδων. Το πρόβλημα είναι πως τα υπόλοιπα τμήματα βλέπουν το ΙΤ ως προμηθευτή και όχι ως συνεργάτη, μια τακτική που πρέπει να αλλάξει.

Ο Ken Hu, ένας από τους 3 εκ περιτροπής CEOs της Huawei, δήλωσε πως το cloud διαταράσσει και αναδιαρθρώνει (disrupting and restructuring) τα πάντα. Όλες οι επιχειρήσεις θα χρησιμοποιούν cloud τεχνολογίες ως το 2025, οπότε και το 85% του workload θα βρίσκεται στο cloud, όπως προβλέπει. Περνάμε από μια επανάσταση του Information σε εκείνη του Intelligence. Όμως, το Cloudification είναι ένα τεράστιο βήμα που απαιτεί μια σειρά μεταμορφώσεων τόσο στο επιχειρείν, όσο και στο επίπεδο των αντιλήψεων και νοοτροπιών των υψηλόβαθμων στελεχών.





#Cloud    

Σχετικά Άρθρα