Home  ›  Blog  ›  Mobility  ›  Mobile ERP: Οφέλη, αλλά και προκλήσεις



Mobile ERP: Οφέλη, αλλά και προκλήσεις

October 21, 2015


Mobility

Όλες οι τάσεις καταγράφουν το θετικό αντίκτυπο των συστημάτων mobile ERP στην εύρυθμη και αποδοτική λειτουργία των επιχειρήσεων, καθώς μάλιστα οι εργαζόμενοι βασίζονται ολοένα και περισσότερο στις συσκευές τους για την καθημερινή τους εργασία. Είναι αλήθεια, όμως, πως εκτός από τα προφανή τους πλεονεκτήματα, οι λύσεις mobile ERP παρουσιάζουν και προκλήσεις που αξίζει να ληφθούν υπόψη, προκειμένου να μη διαταραχτεί η ομαλή και κερδοφόρα πορεία μιας επιχείρησης.

Σε πρώτο επίπεδο, το θέμα της πρόσβασης των εργαζομένων στα εταιρικά δεδομένα, μέσω των προσωπικών συσκευών τους, θεωρείται κάτι δεδομένο. Μια παράπλευρη συνέπεια είναι πως στην περίπτωση που δοθούν στους χρήστες παραπάνω προνόμια από όσα απαιτούνται, ελλοχεύει ο κίνδυνος της διαρροής πολύτιμων -για την επιχείρηση-πληροφοριών σε τρίτους. Προκειμένου να αποφευχθεί αυτή η πιθανότητα, η επιχείρηση οφείλει να εφαρμόσει αυστηρούς κανόνες σχετικά με το πώς και πότε οι εργαζόμενοι θα έχουν προνόμια, αλλά και ποια κριτήρια πρέπει να τεθούν ώστε να έχουν την απαραίτητη πρόσβαση. Η προϋπόθεση πως οι εργαζόμενοι δεν θα έχουν παρά μόνο όση πρόσβαση είναι απαραίτητη, θα βοηθήσει την επιχείρηση να αποφύγει κενά ασφαλείας και ανεπιθύμητες επιπλοκές.

Η δεύτερη πρόκληση για τις λύσεις mobile ERP είναι εκείνη της ασφάλειας, τόσο των δεδομένων της επιχείρησης, όσο και εκείνων των πελατών, αφού όλα τα δεδομένα είναι αποθηκευμένα στο cloud. Θα πρέπει να θεωρείται αδιανόητη η πρόσβαση τρίτων σε κρίσιμες πληροφορίες της επιχείρησης, μιας και ουσιαστικά θα βλάψει τη φήμη της εταιρείας και το βαθμό εμπιστοσύνης των πελατών. Εκτός λοιπόν από τον καθορισμό πολιτικής περιορισμού της απρόσκοπτης πρόσβασης των εργαζομένων στα δεδομένα, όπως προειπώθηκε, η επιχείρηση οφείλει να ενεργοποιήσει και μια διαδικασία γενικότερης δυνατότητας πρόσβασης, στην περίπτωση που προκύψει θέμα χαμένης ή κλεμμένης συσκευής, αλλά και ελέγχου του εξοπλισμού.

Η τελευταία παράμετρος -και ταυτόχρονα πρόκληση- είναι ο σωστά υπολογισμένος σχεδιασμός. Κατά την υλοποίηση ενός συστήματος ERP με δυνατότητες mobile, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ένας παράγοντας που μερικές φορές διαφεύγει στις επιχειρήσεις. Εκείνος της ορθής προετοιμασίας των εργαζομένων για την τεχνολογία. Είναι σημαντικό οι εργαζόμενοι να έχουν υπόψη τους όλες τις παραμέτρους μιας λύσης mobile ERP, καθώς και τι συνεπάγεται αυτή για το σύνολο της επιχείρησης. Πρακτικά, αυτό σημαίνει εκπαίδευση των χρηστών του συστήματος, πολιτικές για την έγκριση προνομίων πρόσβασης και διεργασίες ασφαλείας. Δίχως το σχεδιασμό αυτόν, οι εργαζόμενοι πιθανώς να κάνουν κακή χρήση των δεδομένων και των συσκευών τους, με αρνητικά αποτελέσματα για την επιχείρηση.

Τα mobile ERP συστήματα προσφέρουν βασικά πλεονεκτήματα στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενούς τους, όπως είναι η ευελιξία, μιας και έχουν τη δυνατότητα απομακρυσμένης πρόσβασης σε έγγραφα, αρχεία και δεδομένα κάθε είδους. Από την άλλη πλευρά όμως, οι επιχειρήσεις οφείλουν να διασφαλίσουν την εφαρμογή πολιτικών ασφαλείας στις mobile συσκευές, προκειμένου να προφυλαχθούν από όλες τις αρνητικές επιπτώσεις που θα επιφέρουν πιθανές διαρροές.





#ERP     #Mobile    

Σχετικά Άρθρα