Home  ›  Blog  ›  Business Software  ›  Το ERP καλύπτει τις ανάγκες (και) των μικρομεσαίων επιχειρήσεων



Το ERP καλύπτει τις ανάγκες (και) των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

March 19, 2015


Business Software

Είναι ακόμα αρκετοί αυτοί που αντιμετωπίζουν τις λύσεις ERP ως απαραίτητες -αποκλειστικά- για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους το ERP μπορεί να ωφελήσει και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, η Softone -ένας καινοτόμος software vendor- έχει εστιάσει στη δημιουργία λύσεων ειδικά σχεδιασμένων για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, με πολύ μικρότερο μάλιστα κόστος σε σχέση με τις μεγαλύτερες εταιρείες.

Η λογική είναι πως όσο το επιχειρείν γίνεται ολοένα και πιο σύνθετο, τόσο οι business λύσεις πρέπει να γίνονται απλούστερες. Στην αγορά μέσου μεγέθους, μόνο οι software vendors που απλοποιούν τα προϊόντα τους για να επιτύχουν μεγαλύτερη χρηστικότητα, θα είναι και πιο ανταγωνιστικοί.

Δεν είναι παράξενο για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να επιχειρήσουν να ενσωματώσουν λύσεις ERP, σχεδιασμένες αρχικά για μεγαλύτερες εταιρείες και τις λειτουργίες τους. Τυπικά, αυτό που θα κάνουν είναι να συνεργαστούν με τον vendor ώστε να δημιουργήσουν μια customized και scaled-down έκδοση της λύσης που θα ανταποκριθεί στις ανάγκες τους. Παρ’ όλα αυτά, η διαδικασία μπορεί να αποδειχθεί κοστοβόρα και -σε κάποιες περιπτώσεις- να μην αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Εντούτοις, οι vendors που στοχεύουν σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ανταποκρίνονται σε μια υπαρκτή ζήτηση και επομένως, σύντομα γίνονται η βασική επιλογή για τις επιχειρήσεις αυτές. Σε κάθε περίπτωση, και ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιχείρησης, υπάρχουν κάποιες βέλτιστες πρακτικές που θα πρέπει να ακολουθηθούν κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του ERP.

Εγκατάσταση μόνο των απαραίτητων

Αν και είναι πολλαπλά τα οφέλη από την εγκατάσταση μιας λύσης ERP, συνήθως αποτελεί πειρασμό για τις επιχειρήσεις να εγκαταστήσουν και components που -σε τελική ανάλυση- δεν είναι απολύτως απαραίτητα. Αυτό που προτείνουμε είναι η (μικρή ή μεσαία) επιχείρηση να προχωρήσει σε μια λεπτομερή ανάλυση των αναγκών της και να εγκαταστήσει τα modules που θα τη βοηθήσουν να βελτιώσει προβληματικές περιοχές, αποφεύγοντας εκείνα που ενδεχομένως αρέσουν, αλλά δεν είναι απαραίτητα.

Προτεραιότητα, η ευκολία χρήσης

Κατά την αρχική τοποθέτηση ενός νέου συστήματος, θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα προκειμένου να εξοικειωθούν με αυτό όσοι το χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα και με το Manufacturing Business Technology, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να συνεργάζονται με vendors, των οποίων οι πλατφόρμες απλοποιούν τη διαδικασία του navigation για τους τελικούς χρήστες. Σίγουρα πάντως, οι διαισθητικές λύσεις δουλεύουν καλύτερα, με αποτέλεσμα την αντιμετώπιση του άγχους, καθιστώντας τη μετάβαση σε ένα νέο σύστημα μια ομαλή διαδικασία.

Το ERP δεν είναι μόνο IT

Το τμήμα ή ο υπεύθυνος ΙΤ μιας επιχείρησης θα πρέπει πάντα να εμπλέκεται ενεργά στη διαδικασία υλοποίησης του ERP. Εντούτοις, μιας και το σύστημα θα έχει αντίκτυπο στο σύνολο της επιχείρησης, υπάρχουν κι άλλες πλευρές που θα πρέπει να εμπλακούν στο project. Όλοι οι εμπλεκόμενοι, είτε συμμετέχουν στην επιλογή της λύσης, είτε θα χρησιμοποιούν οι ίδιοι το σύστημα, είτε ακόμα θα επιτηρούν τα άτομα που θα το χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση, θα πρέπει να δουλέψουν ομαδικά για να διασφαλίσουν την ομαλή υλοποίηση του έργου. Οποιαδήποτε θέματα ασυμβατότητας θα οδηγήσουν σε προβληματικές διαδικασίες με αρνητικά -μακροπρόθεσμα- αποτελέσματα. Αυτό είναι κάτι που πρέπει απαραιτήτως να αποφευχθεί, ενώ η επικοινωνία και η συνεργασία θα πρέπει να έχει κεντρικό ρόλο σε οποιαδήποτε υλοποίηση.





#ERP     #SMB    

Σχετικά Άρθρα