Home  ›  Blog  ›  Trends & Views  ›  Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: 1η Ιουλίου εφαρμογή σε βιομηχανία και λιανεμπόριο



Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: 1η Ιουλίου εφαρμογή σε βιομηχανία και λιανεμπόριο

April 11, 2024


Trends & Views

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η πλήρης εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στις επιχειρήσεις που υπάγονται στους κλάδους της βιομηχανίας και λιανεμπορίου θα λάβει χώρα από την 1η Ιουλίου του 2024.

Η απόφαση για την οριστική εφαρμογή την 1η Ιουλίου, η οποία μάλιστα δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ελήφθη σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αφού έλαβαν υπόψη τα αιτήματα της αγοράς, και συγκεκριμένα τους κλάδους της Βιομηχανίας και του Λιανεμπορίου. Το χρονικό αυτό διάστημα οι επιχειρήσεις θα έχουν τον απαιτούμενο χρόνο να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της διαδικασίας αυτής που είναι πολυεπίπεδη και περίπλοκη. Συγκεκριμένα θα πρέπει να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες που θα έχουν ως αποτέλεσμα τον συγχρονισμό με το πληροφοριακό σύστημα Εργάνη ΙΙ, το οποίο θα μπει σε λειτουργία την 1η Ιουλίου.

Όσον αφορά την Εργάνη ΙΙ, η λειτουργία της συνδέεται αναπόσπαστα με την εφαρμογή της ΨΚΕ στους συγκεκριμένους κλάδους, προκειμένου να διασφαλιστούν πλήρως τα εργασιακά δικαιώματα, μιας και θα είναι ταυτόχρονα δυνατή και η απολογιστική καταχώρηση στο σύστημα τυχόν τροποποιήσεων ωραρίου και των υπερωριών.

Κατά τα λοιπά, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε πως “η παράταση στον χρόνο έναρξης της επιβολής κυρώσεων σε βιομηχανία και λιανεμπόριο ελήφθη, προκειμένου οι επιχειρήσεις των κλάδων αυτών να συγχρονιστούν με την εφαρμογή του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ. Η πρόοδος της εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, στους κλάδους που εφαρμόζεται, είναι πολύ σημαντική. Ήδη περισσότεροι από 3.500 εργαζόμενοι, από 250 επιχειρήσεις, επειδή εντοπίστηκαν από τον ηλεκτρονικό έλεγχο της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, έχουν πληρωθεί τα δεδουλευμένα τους”.

Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόμενος στην Ψηφιακή Κάρτα εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι επεκτείνεται σε περισσότερους κλάδους. “Υπάρχουν και εκείνοι που δυσαρεστούνται, όμως η Ψηφιακή Κάρτα αποτελεί απάντηση στην υποδηλωμένη εργασία και εργαλείο για την Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να κάνει καλύτερα και με πιο αντικειμενικό τρόπο τη δουλειά της”.





Σχετικά Άρθρα