Home  ›  Blog  ›  Trends & Views  ›  Ψηφιακός μετασχηματισμός: το στοίχημα των μικρών επιχειρήσεων



Ψηφιακός μετασχηματισμός: το στοίχημα των μικρών επιχειρήσεων

May 11, 2023


Trends & Views

Οι μικρές επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της παγκόσμιας οικονομίας, αντιπροσωπεύοντας το 90% των επιχειρήσεων, το 60-70% της απασχόλησης και το 50% του ΑΕΠ παγκοσμίως. Μια ισχυρή και βιώσιμη παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη είναι δυνατή μόνο εάν οι επιχειρήσεις προσαρμοστούν επιτυχώς στη συμπεριφορά των καταναλωτών στη μετά COVID εποχή. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός παραμένει το μεγάλο διακύβευμα της εποχής.

Γνωρίζουμε πλέον εμπεριστατωμένα ότι η ψηφιακή τεχνολογία έχει ως αποτέλεσμα την ανάκαμψη των μικρών επιχειρήσεων, εξαιτίας πολλών παραγόντων. Πρώτον, η υιοθέτηση των mobile συσκευών διευκολύνει τους εργαζομένους να βιώσουν τα οφέλη της ψηφιοποίησης. Η ψηφιακή στροφή αναμένεται να επιταχυνθεί μέσα στα επόμενα χρόνια, δεδομένου ότι ο αριθμός των χρηστών κινητών συσκευών στον κόσμο προβλέπεται να αυξηθεί από 6,38 δισεκατομμύρια το 2021 σε 7,52 δισεκατομμύρια το 2026, κάτι που αποτελεί σαφή ένδειξη της τάσης.

Κατά δεύτερον, ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι κάνουν τις αγορές τους έχει αλλάξει εδώ και χρόνια, ιδίως κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πάντα θα υπάρχει λόγος ύπαρξης για τα φυσικά καταστήματα, αλλά όπως όλα δείχνουν το μέλλον των αγορών γίνεται όλο και περισσότερο διαδικτυακό. Πρόσφατα, η Morgan Stanley προέβλεψε ότι η παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου θα αυξηθεί από 3,3 τρισεκατομμύρια δολάρια που υπολογίζεται σήμερα σε 5,4 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2026, μια αύξηση άνω του 60% σε τρία μόλις χρόνια.

Όσον αφορά τις μικρές επιχειρήσεις, τα οφέλη της ψηφιοποίησης είναι σαφή και μετρήσιμα. Οι επιχειρήσεις με ισχυρή ψηφιακή στρατηγική αποδείχτηκε ότι ήταν καλύτερα εξοπλισμένες και διαφοροποιημένες για να αντιμετωπίσουν την ύφεση των προηγούμενων ετών, επειδή τα διαδικτυακά κανάλια τους μετρίασαν την απώλεια των αγορών στα φυσικά καταστήματα. Σύμφωνα πάλι με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), οι επιχειρήσεις που επένδυσαν στο ψηφιακό τους μέλλον εμφάνισαν μια σειρά από σημαντικά μακροπρόθεσμα οφέλη, όπως καλύτερες επικοινωνίες καθώς και ομαλότερη είσοδο στις παγκόσμιες αγορές.

Σύμφωνα με ανεξάρτητη μελέτη των American Express Business και Dell Technologies διαπιστώθηκε ότι οι μικρές επιχειρήσεις που έθεσαν ως προτεραιότητα τον ψηφιακό μετασχηματισμό είχαν τελικά διπλάσια αύξηση εσόδων από εκείνες που μόλις πρόσφατα ξεκίνησαν τις προσπάθειες ψηφιακού μετασχηματισμού. Επιπλέον, οι προετοιμασμένες επιχειρήσεις είδαν οκτώ φορές υψηλότερα έσοδα από εκείνες που δεν έθεσαν ως προτεραιότητα την ψηφιοποίηση.

Τα καλά νέα είναι ότι η ψηφιοποίηση βρίσκεται σε άνοδο σύμφωνα με την έρευνα του ΟΟΣΑ, η οποία διαπίστωσε ότι έως και το 70% των μικρών επιχειρήσεων εντείνουν τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Πρόκειται για μια σαφή ένδειξη για το πού κατευθύνονται τα πράγματα και ποιον δρόμο θα πρέπει να ακολουθήσουν οι επιχειρήσεις.





Σχετικά Άρθρα