Home  ›  Blog  ›  Trends & Views  ›  Μάθετε να σκέφτεστε… virtual!



Μάθετε να σκέφτεστε… virtual!

July 14, 2015


Trends & Views

Virtualization εδώ, virtualization εκεί, virtualization παντού. Τώρα, virtualization και στο συνολικό λειτουργικό περιβάλλον (server, storage και δίκτυο). Όχι, δεν πρόκειται για παράφραση παλαιότερης διαφήμισης γνωστής εταιρείας ενδυμάτων, αλλά για την πραγματικότητα που ισχύει σήμερα, καθώς ένα ιδιαίτερα μεγάλο τμήμα του λειτουργικού περιβάλλοντος μπορεί να γίνει virtualized, να αυτοματοποιηθεί και να αναδείξει την πληροφοριακή υποδομή ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και παράγοντα διαφοροποίησης. Αυτό -με τη σειρά του- μπορεί να ενισχύσει την αναζήτηση της καινοτομίας από τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα δε, με τη μελέτη Tech Trends 2015 της Deloitte, το data center του μέλλοντος αντιπροσωπεύει τη δυναμική που θα του επιτρέψει όχι μόνο να περιορίσει τα κόστη, αλλά και να βελτιώσει εντυπωσιακά την ταχύτητα και να μειώσει δραστικά την πολυπλοκότητα της διαδικασίας του provisioning, υλοποιώντας και διατηρώντας το τεχνολογικό αποτύπωμα.

Έφτασε, λοιπόν, η ώρα του Software Defined Networking (SDN)! Οι τεχνολογικές εξελίξεις επιτρέπουν πλέον τη διαδικασία του virtualization ολόκληρης της ΙΤ υποδομής (πληροφοριακός εξοπλισμός, δίκτυο, λύσεις αποθήκευσης, επίπεδα ασφάλειας). Ποια είναι η δυναμική του; Η εξοικονόμηση πόρων, ο περιορισμός του κόστους, αλλά και η σημαντική βελτίωση της παραγωγικότητας. Ωστόσο, η κυριότερη διαφοροποίηση που μπορεί να επιφέρει το SDN, δεν είναι άλλη από τη δημιουργία της απαιτούμενης υποδομής για την προσθήκη ευελιξίας στον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις προσφέρουν τις ΙΤ υπηρεσίες τους στην αγορά.

Όμως, το SDN δεν αποτελεί τη μοναδική πτυχή που επανασχεδιάζεται, καθώς με βάση τη μελέτη της Deloitte, ακολουθεί το Software-defined Storage (SDS) που αντιπροσωπεύει τις συστοιχίες logical storage, οι οποίες με τη σειρά τους μπορούν να προκαθοριστούν δυναμικά, να τροφοδοτηθούν και να διαμοιραστούν. Συνδυασμένα με το virtualization του πληροφοριακού εξοπλισμού και του δικτύου, ολόκληρα λειτουργικά περιβάλλοντα μπορούν να αφαιρεθούν και να αυτοματοποιηθούν. Όσο για το Software-Defined Data Center (SDDC), αρχίζει να γίνεται σιγά-σιγά πραγματικότητα. Μάλιστα, πρόσφατη έρευνα της Forrester εκτιμά πως οι στατικοί virtual servers, τα ιδιωτικά και τα hosted ιδιωτικά Clouds αναμένεται να σηκώσουν το βάρος του 58% του συνόλου των workloads μέχρι το 2017. Μέγεθος υπερδιπλάσιο εν συγκρίσει με το μέγεθος που ήδη βρίσκεται σε φυσικούς servers! Χρειάζεται να ειπωθεί κάτι περισσότερο σχετικά με το που θα πρέπει οι εταιρείες να εστιάσουν τις προσπάθειές τους;

Από την πλευρά τους, οι επιχειρηματίες δε θα πρέπει να «παγιδευτούν» στη λογική πως το SDN αποτελεί μια ακόμη λεπτομέρεια τεχνικής φύσεως. Κάθε άλλο! Ίσως θα ήταν πιο εύκολο να αντιληφθούν την αξία και σημασία του, εάν παρομοίαζαν την πληροφοριακή υποδομή με την συνολική αλυσίδα τροφοδοσίας και το δίκτυο logistics του IT. Μπορεί να κοστίζει ακριβά, να είναι ιδιαίτερα σύνθετο και με ποικίλες δυσλειτουργίες. Αυτά, στην περίπτωση κατά την οποία γίνεται λανθασμένη διαχείριση και χρήση. Γιατί, σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να αποτελέσει ένα πραγματικό εργαλείο κερδοφορίας!

Έχοντας αυτό κατά νου, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να λάβουν στα σοβαρά υπόψιν τους, τη διαδικασία εκσυγχρονισμού των data centers τους και της συνολικότερης δομής της πληροφοριακής τους λειτουργίας. Αν όχι για κάποιον άλλο λόγο, οπωσδήποτε για τη βελτιστοποίηση του συνολικού κόστους αγοράς, εγκατάστασης και λειτουργίας του ΙΤ εξοπλισμού.





Σχετικά Άρθρα