Home  ›  Blog  ›  Trends & Views  ›  Αρχές του 2024 Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας για βιομηχανία και λιανικό εμπόριο



Αρχές του 2024 Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας για βιομηχανία και λιανικό εμπόριο

January 15, 2024


Trends & Views

Σύμφωνα με τον υπουργό εργασίας στο τέλος του 2024 θα εφαρμοστεί η ψηφιακή κάρτα εργασίας στον τουρισμό και την εστίαση. Η ψηφιακή κάρτα εργασίας θα εφαρμοστεί από την πρώτη του έτους στο λιανικό εμπόριο και στη βιομηχανία. Όπως δήλωσε ο υπουργός έχει ήδη εκδοθεί υπουργική απόφαση με τους όρους και τον τρόπο που θα εφαρμοστεί στο λιανικό εμπόριο και στη βιομηχανία.

Όπως έχει ήδη οριστεί και αποφασιστεί, η ψηφιακή κάρτα εργασίας εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2024 στο λιανικό εμπόριο και στη βιομηχανία. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού, έχει εκδοθεί υπουργική Απόφαση με τους όρους και τον τρόπο που θα εφαρμοστεί στο λιανικό εμπόριο και στη βιομηχανία, προκειμένου να είναι σαφές το πλαίσιο. Αυτό σημαίνει, πρακτικά, ότι όλες οι επιχειρήσεις στο λιανικό εμπόριο πρέπει να διαθέτουν Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας κι αυτό ισχύει για όλους όσοι έχουν εργαζόμενο μισθωτό που πρέπει να διαθέτει απαραιτήτως Ψηφιακή Κάρτα.

Όσον αφορά τον κλάδο του τουρισμού, το υπουργείο μεταφέρει την εφαρμογή της ΨΚΕ προς το τέλος του νέου έτους προκειμένου η φετινή τουριστική περίοδος να διεξαχθεί ομαλά, ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα ενόσω θα εξελίσσεται η σεζόν στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Θυμίζουμε πως το μέτρο στοχεύει στον περιορισμό της υπερεργασίας και στην καταγραφή των υπερωριών. Επιπλέον, η χρήση της ψηφιακής κάρτας διευκολύνει το έργο της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας κατά τη διάρκεια των ελέγχων. Σε περίπτωση εντοπισμού υποδηλωμένης εργασίας, το πρόστιμο ανέρχεται στα 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Αυτό που γνωρίζουμε ως σήμερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, είναι ότι έχουν διαπιστωθεί παρατυπίες τόσο από τις επιχειρήσεις όσο κι από την πλευρά των εργαζομένων, κυρίως με λίγα λεπτά χρονικής απόκλισης στην έναρξη ή τη λήξη της βάρδιας. Προκειμένου να αποφευχθούν περιπτώσεις επιβολής προστίμων χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος (π.χ. είσοδος στον χώρο εργασίας πέντε λεπτά πριν από το προκαθορισμένο ωράριο), εξετάζεται το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί στην υπουργική απόφαση, ειδικός όρος με τον οποίο θα δίνεται επέκταση του χρόνου σήμανσης από τον εργοδότη προς το σύστημα Εργάνη. Επί του παρόντος είναι 15 λεπτά, οπότε θεωρείται ότι αυτό το χρονικό διάστημα μπορεί να επεκταθεί στα 45 λεπτά. Το αποτέλεσμα θα είναι να υπάρχει μεγαλύτερη ανοχή στην έναρξη αλλά και τη λήξη και αποχώρηση από τον εργασιακό χώρο, οπότε θα είναι και πιο εύκολο για την επιχείρηση να στείλει στη συνέχεια τα δεδομένα στην Εργάνη.





Σχετικά Άρθρα