Home  ›  Blog  ›  Νέα & Ανακοινώσεις  ›  Συνέντευξη του Πάνου Μαρτίνη στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής (1-10-2023)



Συνέντευξη του Πάνου Μαρτίνη στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής (1-10-2023)

October 2, 2023


Νέα & Ανακοινώσεις

Η βιωσιμότητα καταλύτης για τη χρηματοδότηση των εταιρειών

Τι αναφέρει ο CEO του Ομίλου SOFTONE Πάνος Μαρτίνης για τη στρατηγική επένδυση στην Global Sustain, εταιρεία υπηρεσιών και λύσεων στο πεδίο των κριτηρίων ESG.


Ολοένα και πιο καθοριστικό ρόλο για την εξασφάλιση χρηματοδότης διαδραματίζουν οι πρωτοβουλίες που υιοθετούν οι επιχειρήσεις για το περιβάλλον την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση. Είναι ενδεικτικό ότι από το 2024, σχεδόν 50.000 εταιρείες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης θα υπόκεινται σε υποχρεωτική υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας, βάσει της ευρωπαϊκής οδηγίας CSRD. Με στόχο εξάλλου την προσέλκυση κεφαλαίων, που επενδύονται με βάση το επίπεδο της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και της εταιρικής διακυβέρνησης -γνωστών και ως κριτηρίων ESG-, το Χρηματιστήριο Αθηνών εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο έχει δημιουργήσει τον δείκτη ESM. Παράλληλα, ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις επιδιώκουν να ενταχθούν στο διεθνή δείκτη βιώσιμης ανάπτυξης FTSE4Good. Αυτά είναι ορισμένα από τα δεδομένα στα οποία στηρίχθηκε η στρατηγική επένδυση που υλοποίησε πρόσφατα η εταιρεία πληροφορικής SOFTONE στην Global Sustain, την εταιρεία συμβουλευτικών υπηρεσιών και λύσεων στο πεδίο των κριτηρίων ESG. Για την εταιρεία πληροφορικής, μέλος του ομίλου Olympia, η επένδυση στην Global Sustain αποτελεί και μια νέα πηγή εσόδων.

«Μέσω της επένδυσης στην Global Sustain στόχος είναι η από κοινού δημιουργία μιας νέας εταιρείας που θα έχει αντικείμενο τη δημιουργία μιας πλατφόρμας μέσω της οποίας οι εταιρείες θα μπορούν να συλλέγουν και να παρουσιάζουν δεδομένα σχετικά με πρακτικές περιβαλλοντικής, κοινωνικής και εταιρικής διακυβέρνησης. Η συμβολή μας επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της τεχνολογικής υποδομής με απώτερο στόχο τον εκδημοκρατισμό της δημοσιοποίησης στοιχείων για τα κριτήρια ESG. Η Global Sustain παρέχει την τεχνογνωσία της στο ESG. Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες της Global Sustain και η τεχνολογία της SOFTONE αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία», σημειώνει στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου SOFTONE Πάνος Μαρτίνης.

Πολλά από τα δεδομένα που χρειάζονται οι εταιρείες για να αξιολογηθούν στο ESG υπάρχουν ήδη σε συστήματα μηχανογράφησης όπως το ERP (σύστημα διαχείρισης επιχειρησιακών πόρων), η ηλεκτρονική βιβλιοθήκη των επίσημων εγγράφων της εταιρείας, τα πρακτικά των Δ.Σ με τις αποφάσεις και τα συστήματα ανθρώπινου δυναμικού. Ωστόσο, όπως εξηγεί ο CEO του Ομίλου SOFTONE η λύση που θα αναπτυχθεί θα επιτρέψει στις εταιρείες να παρακολουθούν την πρόοδο τους στον τομέα του ESG με αυτοματοποιημένο τρόπο. «Αυτό είναι σημαντικό εάν λάβουμε υπόψη ότι η δημοσιοποίηση δεδομένων για το ESG έως τώρα αφορούσε ως επί το πλείστον, τις μεγάλες και εισηγμένες εταιρείες. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εφαρμόσει από φέτος και του χρόνου κάποιες διατάξεις που πλέον θα υποχρεώνουν όλες τις εταιρείες να καταγράφουν στοιχεία ως προς την εναρμόνισή τους με το ESG. Οι επιδόσεις στο πεδίο του ESG αναμένεται να περιέχονται ολοένα και περισσότερο στις οικονομικές καταστάσεις αποτελεσμάτων, οι οποίες δεν θα περιλαμβάνουν, απλώς, χρηματοοικονομικά στοιχεία» τονίζει.
Όπως προσθέτει, οι τράπεζες απαιτούν από τις επιχειρήσεις να τηρούν κριτήρια αξιολόγησης που σχετίζονται με τη συμμόρφωση στους παράγοντες ESG. Σε ορισμένες δε περιπτώσεις προσφέρουν κίνητρα μείωσης επιτοκίων για εταιρείες που πετυχαίνουν συγκεκριμένες επιδόσεις στο πεδίο αυτό.

Ψηφιακός μετασχηματισμός

Ευρύτερα, ωστόσο, το ζητούμενο είναι οι δράσεις βιωσιμότητας να συνυπάρχουν με τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, πεδίο όπου η Ελλάδα καταλαμβάνει τη χαμηλότερη θέση στον δείκτη ψηφιακής ωρίμανσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε. Το χάσμα -αν και έχουμε καταφέρει να κλείσουμε μέρος του- εξακολουθεί να είναι μεγάλο διότι και άλλες χώρες, ενδεχομένως περισσότερο, έναντι του μέσου όρου, επενδύουν στον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό τους. Σε κάθε όμως περίπτωση κρίνοντας με βάση τη ζήτηση που έχουμε για ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες, η Ελλάδα προχωράει πολύ γρήγορα στο πεδίο του ψηφιακού μετασχηματισμού», αναφέρει ο κ Μαρτίνης.
«Εφόσον η αγορά και η οικονομία παραμένουν σε αναπτυξιακή πορεία και το κράτος εξακολουθεί να οδηγεί με την ίδια προσήλωση τον ψηφιακό μετασχηματισμό του, εκτιμάμε ότι οι καλές επιδόσεις στο πεδίο του ψηφιακού μετασχηματισμού των εταιρειών θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέσα στα επόμενα δύο χρόνια», σχολιάζει.

Ο Όμιλος SOFTONE προβλέπει ότι φέτος θα εμφανίσει κύκλο εργασιών άνω των 50 εκατ. ευρώ με την εταιρεία να υπολογίζει σε 120 εκατ. ευρώ την αξία των προϊόντων της, συμπεριλαμβανομένων των περισσοτέρων των 600 συνεργατών της εντός κι εκτός Ελλάδας. Όπως εξηγεί ο κ. Μαρτίνης, η ζήτηση για λύσεις και εφαρμογές ψηφιακού νέφους (cloud) βγαίνει αυξανόμενη, δεδομένου ότι πριν από περίπου 2,5-3 χρόνια, το cloud αντιστοιχούσε στο 30% του συνολικού τζίρου, ποσοστό που αγγίζει σήμερα το 57% και εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 70% την επόμενη τριετία.
Η εταιρεία αξιολογεί και νέες εξαγορές. Ωστόσο, αυτές έχουν κοινό παρονομαστή την προϊοντική συνέργεια και όχι την απόκτηση δραστηριότητας που απλώς αποφέρει έσοδα ή το να παρουσιάσουμε στους επενδυτές κινητικότητα, όπως κάνουν εταιρείες πληροφορικής που είναι, για παράδειγμα, εισηγμένες στο χρηματιστήριο», καταλήγει ο CEO του Ομίλου SOFTONE.





#Interview     #News    

Σχετικά Άρθρα