Home  ›  Blog  ›  Trends & Views  ›  Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας επεκτείνεται



Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας επεκτείνεται

April 11, 2023


Trends & Views

Η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας περνάει στο επόμενο στάδιο, επεκτεινόμενη και στις ΔΕΚΟ καλύπτοντας 18.000 εργαζόμενους, ενώ οι υπόλοιπες ΔΕΚΟ θα ακολουθήσουν σύντομα. Η χρήση της Κάρτας, και στη σκιά των πρόσφατων εξελίξεων, εισάγει σημαντικές δικλείδες ασφαλείας που θα φέρουν άμεσα αποτελέσματα. Ας τα δούμε αναλυτικότερα.

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων συνεχίζει σταθερά τη σταδιακή επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας. Θυμίζουμε ότι ήδη από το καλοκαίρι του 2022, η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας εφαρμόζεται στις τράπεζες και στα super market που απασχολούν περισσότερους από 250 εργαζόμενους. Επιπλέον, από τις 16 Φεβρουαρίου 2023 ξεκίνησε η εφαρμογή της σε δύο ακόμη επιχειρηματικούς κλάδους και συγκεκριμένα στις ασφαλιστικές εταιρείες και τις εταιρίες παροχής ιδιωτικής προστασίας (security). Μέχρι στιγμής και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το μέτρο καλύπτει περισσότερους από 150.000 εργαζόμενους, στους κλάδους που αναφέραμε.

Σύμφωνα με τις νέες εξελίξεις, η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας επεκτείνεται έως το τέλος Απριλίου και στις ΔΕΚΟ που ανήκουν στον χώρο της κοινής ωφέλειας, για παράδειγμα σε εκείνες του κλάδου των μεταφορών. Η επέκταση αυτή καλύπτει περισσότερους από 18.000 εργαζομένους. Σε μεταγενέστερο χρόνο θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες ΔΕΚΟ, σύμφωνα με τον προγραμματισμό.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας είναι μια σημαντική και σε βάθος μεταρρύθμιση προς όφελος των εργαζομένων, αφού καταπολεμά την υποδηλωμένη και αδήλωτη εργασία. Όσον αφορά τις επιχειρήσεις το μέτρο είναι προς το συμφέρον τους καθώς χτυπάει στη ρίζα του τον αθέμιτο ανταγωνισμό και εγγυάται τη διαφάνεια στους ελέγχους. Τέλος είναι προς όφελος του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς διασφαλίζει τα έσοδα από εισφορές για το κράτος.

Ουσιαστικά και στην πράξη, η Ψηφιακή Κάρτα εισάγει δύο σημαντικές δικλείδες ασφαλείας, με στόχο τη διευκόλυνση των ελέγχων, προκειμένου να είναι αυτόματοι και αντικειμενικοί: καταρχάς, η έναρξη και η λήξη της εργασίας γνωστοποιούνται αυτόματα στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ II» και κατά δεύτερον ο ελεγκτής γνωρίζει πριν επισκεφθεί έναν χώρο εργασίας ποιοι εργαζόμενοι θα πρέπει να βρίσκονται στον χώρο εργασίας τη στιγμή εκείνη. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να αξιοποιήσουν τις καταγραφές της Κάρτας, καθώς τους τους παρέχουν πλήρη απόδειξη για τον πραγματικό χρόνο απασχόλησής τους.

Παράλληλα, η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας καλύπτει όλες τις μορφές απασχόλησης, τα ωράρια εργασίας (σταθερό, μεταβαλλόμενο, βάρδιες και υπερωρίες), ενώ καταγράφει ηλεκτρονικά και όλες τις μορφές άδειας που μπορεί να πάρουν οι εργαζόμενοι.





Σχετικά Άρθρα