Home  ›  Blog  ›  Trends & Views  ›  Τι θετικό φέρνει το ΙοΤ στο ERP;



Τι θετικό φέρνει το ΙοΤ στο ERP;

July 27, 2021


Trends & Views

Η αυξημένη «απήχηση» του cloud ERP σημαίνει πρακτικά ότι ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις μπορούν να εκμεταλλευτούν το ΙοΤ στο ERP. Ουσιαστικά, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, οι επιχειρήσεις αναζητούν τρόπους να συνδέσουν τις λύσεις ERP με όλες τις πτυχές της δραστηριότητάς τους και το ΙοΤ καθιστά αυτή τη συνδεσιμότητα μεταξύ διαφορετικών τμημάτων δυνατή. Ας δούμε κάποια βασικά πλεονεκτήματα της σχέσης αυτής.

Ο ανταγωνισμός και το πλεονέκτημα

Τα κορυφαία συστήματα ERP με λειτουργίες ΙοΤ επιτρέπουν την αυξημένη διαθεσιμότητα δεδομένων, ευκολότερη επικοινωνία και «εξυπνότερο» Business Intelligence. Αυτό σημαίνει ότι όσοι υλοποιήσουν νωρίτερα το trend αυτό θα έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα. Εφόσον ο κλάδος στον οποίο δραστηριοποιείται μία επιχείρηση δεν έχει υιοθετήσει την τεχνολογία αυτή, το πιθανότερο είναι αυτή να «μείνει πίσω» πίσω από τις εξελίξεις. Η επιτυχία της επιχείρησης βασίζεται στην ικανότητά της να «αγκαλιάσει» τη νέα τεχνολογία, ειδικότερα εφόσον αυτή η τεχνολογία επιτρέπει την παροχή μίας πιο ολοκληρωμένης εμπειρίας πελατών.

Insights σε πραγματικό χρόνο

Στη βάση του, το ERP αποτελεί μια μοναδική και ενοποιημένη πηγή δεδομένων. Με το ΙοΤ, τα δεδομένα γίνονται ακόμα πιο… πλούσια, καθώς περιλαμβάνουν insights τα οποία μπορούν να οδηγήσουν στην ανάληψη ενεργειών και δράσεων. Αυτό που κάνει το δίκτυο των αισθητήρων και συσκευών ΙοΤ, είναι να προσφέρει ένα συνεχές ρεύμα έγκαιρων πληροφοριών. Πράγμα που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι έχουν πρόσβαση σε real-time πληροφορίες, οι οποίες θα συντελέσουν στη λήψη των κατάλληλων επιχειρηματικών αποφάσεων.

Από το επίπεδο του inventory έως τις ανάγκες συντήρησης συσκευών, τα θέματα που χρήζουν προσοχής είναι πολλά, και χωρίς την αρωγή του ΙοΤ μπορεί να… χαθούν στη διαδρομή. Αντιθέτως, χάρη στο ΙοΤ, οι πιστοποιημένοι χρήστες θα ειδοποιηθούν άμεσα για όποιες αλλαγές, προκειμένου να ανταποκριθούν στις προκλήσεις.

Βελτιωμένη εξυπηρέτηση πελατών

Η πλειονότητα των πελατών αναμένει την παράδοση ενός προϊόντος εντός 3 ημερών, σύμφωνα με έρευνες. Η ταχεία αποστολή είναι μία από τις σημαντικότερες πλευρές της επιτυχημένης εξυπηρέτησης πελατών, η οποία θα μετατρέψει τους πελάτες σε πιστούς φίλους ενός brand. Σκεφτείτε πόσο πιο εύκολη θα ήταν η διαδικασία αυτή, εφόσον οι πελάτες και οι vendors της επιχείρησης είχαν εύκολη πρόσβαση σε updates πραγματικού χρόνου. Κάτι τέτοιο είναι δυνατό με ένα συνδεδεμένο με το ΙοΤ σύστημα ERP, καθώς τα portals των πελατών και του vendor θα αποδειχθούν πολύτιμες πηγές πληροφοριών με ενημερώσεις αποστολών, επιβεβαίωση παραγγελιών κ.ο.κ.

Αυτοματισμός και αποτελεσματικότητα

Βασικό πλεονέκτημα των λύσεων ERP είναι η αυτοματοποίηση διεργασιών που απαιτούν χειροκίνητες ενέργειες, από το accounting στο HR, και με το ΙοΤ όλες αυτές οι δυνατότητες αναβαθμίζονται σημαντικά. Μέχρι να γίνει πράξη η τεχνολογία αυτή, υπήρχαν συγκεκριμένες ενέργειες που ήταν απλά εξαιρετικά περίπλοκες για να γίνουν αυτόματα. Στην εποχή μας, ακόμα και οι περίπλοκες διεργασίες, όπως το barcoding, μπορούν να αυτοματοποιηθούν. Αυτό συνεπάγεται εξοικονόμηση χρόνου, χρημάτων και πόρων, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει στις επιχειρήσεις να ανταποκριθούν άμεσα στις απαιτήσεις των πελατών τους.

Βελτιωμένες προβλέψεις

Τα analytics και η δημιουργία προβλέψεων αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα μέσα με τα οποία η επιχείρηση μπορεί να σχεδιάσει το μέλλον. Η επισκόπηση των τρεχόντων και των παρελθόντων δεδομένων, θα βοηθήσει την επιχείρηση να προβλέψει τάσεις και να προετοιμαστεί για το μέλλον και αυτό θα γίνει ευκολότερα με την ενσωμάτωση του IoT στο ERP.

Τα πλεονεκτήματα φαίνονται ιδίως κατά την εξέταση διεργασιών όπως οι πωλήσεις πελατών ή η αγοραστική συμπεριφορά. Χάρη στο ΙοΤ, κάθε επιχείρηση μπορεί να έχει πρόσβαση σε μεγάλη ποσότητα real-time δεδομένων που θα τη διαφωτίσουν σχετικά με το πώς οι πελάτες αναζητούν, βρίσκουν, αγοράζουν ή και χρησιμοποιούν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες της. Η αποστολή των δεδομένων στο σύστημα ERP κάνει τις προβλέψεις και τον σχεδιασμό της επιχείρησής ακόμα πιο ακριβή και αποτελεσματικό.





#ERP     #IoT    

Σχετικά Άρθρα