Home  ›  Blog  ›  Cloud  ›  Αποτελεσματική διαχείριση του cloud. Πώς επιτυγχάνεται;



Αποτελεσματική διαχείριση του cloud. Πώς επιτυγχάνεται;

July 16, 2018


Cloud

Η αυξημένη πολυπλοκότητα των σημερινών cloud περιβαλλόντων, είναι πιθανό να βρει την επιχείρηση απροετοίμαστη, με αρνητικά αποτελέσματα. Στη συνέχεια, παραθέτουμε κάποια ενδιαφέροντα σημεία που αξίζει να δώσετε προσοχή, προκειμένου η επιχείρησή σας να αξιοποιήσει την cloud στρατηγική, αντιμετωπίζοντας τις όποιες προκλήσεις.

Διαφάνεια δαπανών και βελτιστοποίηση

Όλοι μας έχουμε υπόψη πως η διαχείριση των δαπανών στο cloud αποτελεί μια πρόκληση που οι CIOs θα πρέπει να αντιμετωπίσουν, ιδίως εφόσον είναι «φρέσκοι» στο χώρο του cloud. Πολλοί εξ αυτών έχουν συνηθίσει στην παραδοσιακή τακτική της αγοράς του εξοπλισμού, της εγκατάστασής του και της χρήσης του, κάτι όμως που δεν συμβαίνει με τις υπηρεσίες cloud. Οι υπηρεσίες αυτές έχουν τις δικές τους ανάγκες και ως αποτέλεσμα χρήζουν διαφορετικής αντιμετώπισης, προκειμένου να αποδειχθούν αποτελεσματικές και προσοδοφόρες.

Οι CIOs θα πρέπει επομένως να παρακολουθούν στενά τις cloud υπηρεσίες και στη συνέχεια, να τις «ευθυγραμμίζουν» με το διαθέσιμο -ανά περίπτωση- budget τους. Βασικό εργαλείο στην περίπτωση αυτή, είναι να υπάρχει ένα στρατηγικό πλάνο που θα προωθεί και ταυτόχρονα, θα ελέγχει από την αρχή ως το τέλος τη δραστηριότητα, επεμβαίνοντας όπου απαιτείται.

Capacity και resource planning

Όταν αναφερόμαστε στα resources, στο ευρύτερο πλαίσιο του resource management και capacity planning, αναφερόμαστε πρωτίστως στους ανθρώπινους πόρους και λιγότερο στην ευρύτερη χρήση τού όρου που συμπεριλαμβάνει εξοπλισμό, τεχνολογία κα. Επίσης, με τον όρο capacity ερμηνεύουμε την ποσότητα έργου στο οποίο μπορεί να ανταπεξέλθει η «δεξαμενή» των διαθέσιμων πόρων σας.

Εφόσον επιθυμείτε να διασφαλίσετε την αποτελεσματική χρήση της cloud υποδομής σας, θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στις δυνατότητες και στο σχεδιασμό των πόρων σας, κάτι που σχετίζεται συχνά με τις λειτουργίες αυτοματισμού. Επομένως, προτού δεσμευτείτε σε μια cloud υπηρεσία, θα πρέπει να αναρωτηθείτε: Τι ακριβώς είναι αυτό που χρειάζεστε και πότε ακριβώς θα χρειαστεί να τρέξει αυτή η υπηρεσία;

Ασφάλεια

Έχουμε γίνει κουραστικοί με τη συνεχή αναφορά σε θέματα ασφάλειας, αλλά η πραγματικότητα είναι η εξής: Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από λειτουργίες σχετικές με την ασφάλεια που απαιτούνται σε ένα cloud computing περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης κρίσης, του διαχωρισμού των καθηκόντων, της διαχείρισης passwords, sign-in και λοιπών παραμέτρων. Σε αυτή τους την προσπάθεια, οι επιχειρήσεις δεν είναι μόνες τους – η αρωγή του vendor θα αποδειχθεί πολύτιμη και πιθανώς, σωτήρια.

Εφαρμογή πολιτικών

Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις onpremise τεχνολογίες, είναι ζωτικής σημασίας η δημιουργία και η αυστηρή τήρηση πολιτικών που καθορίζουν ποιος μπορεί να έχει σε τι πρόσβαση στο cloud, πόσο αλλά και πότε. Ποια ομάδα εργασίας ή τμήμα θα έχει πρόσβαση σε ποιες εφαρμογές, καθώς και από ποιες υπηρεσίες θα μπορούν να το κάνουν;

Αυτοματισμός, πρόβλεψη και συγχρονισμός

Πρόκειται για ιδιότητες που αποδεικνύονται ζωτικής σημασίας όσον αφορά τη διαχείριση ενός σύνθετου cloud περιβάλλοντος. Μια σημαντική πτυχή εδώ είναι το λεγόμενο service blueprinting, δηλαδή με απλά λόγια ο σχεδιασμός υπηρεσιών. Ο σχεδιασμός αυτού του τύπου συνεπάγεται την κατανόηση των συνδέσεων και των αλληλεξαρτήσεων που περιλαμβάνονται τόσο στα cloud όσο και στα on-premise συστήματα.





#Cloud     #Management    

Σχετικά Άρθρα