Home  ›  Blog  ›  Business Software  ›  Τα πλεονεκτήματα του ERP για το λογιστήριο



Τα πλεονεκτήματα του ERP για το λογιστήριο

February 12, 2018


Business Software

Το ERP παρέχει στα τμήματα λογιστηρίου μια σειρά από εργαλεία λογιστικής και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, βοηθώντας τα στην επεξεργασία των συναλλαγών και στη δημιουργία οικονομικών reports. Στη συνέχεια, παραθέτουμε κάποια βασικά πλεονεκτήματα για τα λογιστικά τμήματα των επιχειρήσεων.

Εξοικονόμηση δαπάνης

Το ERP θα εξοικονομήσει στο λογιστήριο χρήματα με έναν αριθμό από διαφορετικούς τρόπους. Ουσιαστικά, η λύση αυτή μειώνει τις λειτουργικές δαπάνες, αυτοματοποιώντας τις επιχειρησιακές διεργασίες, με αποτέλεσμα να είναι λιγότεροι οι εργαζόμενοι που χάνουν χρόνο σε χρονοβόρες εργασίες. Συν τοις άλλοις, εφόσον αυτοματοποιηθούν οι διεργασίες του management, η επιχείρηση θα χρειαστεί λιγότερους εργαζομένους για την εκτέλεση επιμέρους εργασιών. Σύμφωνα με στοιχεία, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που έχουν επενδύσει σε μια λύση ERP, θα εξοικονομήσουν ως και 30% σε εργατικό κόστος.

Εξορθολογισμός των workflows

Το ERP αυτοματοποιεί τις -σχετιζόμενες με τη διαχείριση λογαριασμών- εργασίες, συμπεριλαμβανομένου και του ελέγχου συμμόρφωσης. Δεδομένου πως οι χρήστες μπορούν να τροποποιήσουν το σύστημα προκειμένου να εκτελεί αυτόματα τις εργασίες (εξοικονομώντας πολύτιμο χρόνο), ο αυτοματισμός αυτός θα αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμος για τα μικρά λογιστήρια που υπολείπονται από πλευράς προσωπικού και πόρων. Εν ολίγοις, το ERP εξορθολογίζει τις ροές εργασίας, βελτιώνοντας την παραγωγικότητα στα συγκεκριμένα τμήματα ως αποτέλεσμα.

Οι λογιστές που χρησιμοποιούν το ERP για να αυτοματοποιήσουν τις εργασίες, θα βελτιώσουν σημαντικά την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα. Αφού θα μπορούν να συλλέξουν και να αναλύσουν αυτόματα τα δεδομένα, για παράδειγμα, θα μπορούν να επικεντρωθούν σε άλλες εξίσου σημαντικές δραστηριότητες. Τέλος, χάρη στο ERP, οι λογιστές θα μπορούν να κάνουν πιο έγκαιρες πληρωμές, να βελτιώσουν την ακρίβεια και να μειώσουν τα έντυπα έγγραφα.

ERP analytics

Τα ERP analytics είναι datasets που ουσιαστικά προβλέπουν τη συμπεριφορά και αναγνωρίζουν τα πρότυπα. Χρησιμοποιούνται σε μια ποικιλία επιχειρησιακών διεργασιών, όπως οι πωλήσεις, το marketing και η διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας, ενώ έχουν καταστεί ιδιαίτερα δημοφιλή μεταξύ των λογιστών που θέλουν να εξοικονομήσουν πόρους. Τα analytics του ERP προσφέρουν στους χρήστες τους μια συνολική άποψη των οικονομικών λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένων των πληρωτέων λογαριασμών και των λογαριασμών που έχουν εισπραχθεί. Όλες αυτές οι πληροφορίες εμφανίζονται σε ένα παραμετροποιημένο dashboard με χάρτες, γραφήματα και σχετικά οπτικά βοηθήματα.

Ως συνέπεια, τα ERP analytics προσφέρουν στους λογιστές πολύτιμα BI, τα οποία είναι δύσκολο να βρουν αλλού. Αυτά τα reports και τα metrics θα αποδειχθούν σωτήρια για την πρόβλεψη μελλοντικών αποτελεσμάτων και διαχείρισης κινδύνου. Επιπλέον, οι λογιστές μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα analytics για να διασφαλίσουν την έγκαιρη υποβολή φορολογίας, αλλά και την επαλήθευση των οικονομικών στοιχείων.

Βέβαια, δεν είναι όλα τα συστήματα ERP ίδια, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται θέματα υλοποίησης και υιοθέτησης. Η λύση σε αυτό το θέμα είναι μία: η σωστή επιλογή του παρόχου, ο οποίος θα σας προστατεύσει από τις κακοτοπιές, φέρνοντας ταυτόχρονα το σύστημα στα μέτρα και στις ανάγκες της επιχείρησής σας.





#Accounting     #ERP    

Σχετικά Άρθρα