Home  ›  Blog  ›  Trends & Views  ›  Τα βασικά πλεονεκτήματα του Business Process Automation



Τα βασικά πλεονεκτήματα του Business Process Automation

October 5, 2017


Trends & Views

Το Business Process Automation (BPA) είναι η προσέγγιση εκείνη όπου οι επιχειρήσεις αναθέτουν επαναλαμβανόμενες business διεργασίες τους σε αυτόματα συστήματα για να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα και να μειώσουν το κόστος τους. Το BPA αποτελεί υποσύνολο του Business Process Management (BPM), στο οποίο περιλαμβάνεται η διαχείριση σύνθετων διεργασιών μέσω ενός συνδυασμού ποικίλων μεθόδων.

Ας δούμε κάποια βασικά πλεονεκτήματα και οφέλη που έχει για τις επιχειρήσεις το Business Process Automation:

Επικεντρώνοντας στο customer service

Οι εργαζόμενοι θα μπορούν να επικεντρωθούν λιγότερο σε δευτερεύουσες εργασίες και περισσότερο στο customer service. Δεδομένου πως ο αυτοματισμός αναλαμβάνει βασικό ρόλο και οι μέχρι πρότινος χρονοβόρες εργασίες μειώνονται, τα μέλη του προσωπικού θα μπορούν να στρέψουν την προσοχή τους στις ανάγκες των πελατών και σε κερδοφόρες για την επιχείρηση δραστηριότητες.

Ενσωμάτωση πολλαπλών συστημάτων

Εκτός από την ενσωμάτωση επιλογών customer service, προσφέρεται επίσης η δυνατότητα αυτοματοποίησης ποικίλων λειτουργιών μεταξύ διαφορετικών τμημάτων και μέχρι πρότινος ξεχωριστών συστημάτων. Για παράδειγμα, κάποιες διεργασίες ίσως απαιτούσαν χειροκίνητη εργασία από τους εργαζομένους -είτε πρόκειται για οικονομικά ή λογιστικά, για εφαρμογές project management, αλλά και logistics. Στις περιπτώσεις αυτές, χάρη στο BPA οι επιχειρήσεις αυτοματοποιούν τις αλληλο-εξαρτώμενες διεργασίες, οι οποίες αφενός είναι χρονοβόρες και αφετέρου μπορεί να είναι υπαίτιες για λάθη εξαιτίας τής χειροκίνητης εργασίας που περιγράψαμε.

Εξελιγμένη ανάθεση εργασιών

Χάρη στο BPA οι επιχειρήσεις θα μπορούν να θέσουν ποικίλους κανόνες, ώστε να αναθέτουν εργασίες στα αρμόδια μέλη του προσωπικού, την κατάλληλη στιγμή. Η προσέγγιση αυτή μπορεί να έχει μεταμορφωτική επίδραση στην παραγωγικότητα, μιας και οι εργαζόμενοι αναλαμβάνουν αποκλειστικά εκείνες τις εργασίες που ταιριάζουν στις ικανότητές τους και η εργασία τους διανέμεται ομοιόμορφα. Το αποτέλεσμα της χρήσης του BPA είναι πως τα μέλη του προσωπικού θα συνεισφέρουν στην κερδοφορία της επιχείρησης, ενώ ταυτόχρονα θα βελτιωθεί το ηθικό.

Όπως καταλαβαίνουμε, το BPA έχει σημαντικά πλεονεκτήματα για την επιχείρηση και τους εργαζόμενους, αλλά ταυτόχρονα χρειάζεται προσοχή και συγκεκριμένα, παρακολούθηση. Κάθε φορά που η επιχείρηση προετοιμάζεται να προβεί σε μεγάλες αλλαγές στις διεργασίες της, είναι σημαντικό να έχει πρώτα ελέγξει τα οφέλη στο κόστος και στην παραγωγικότητα. Συγκεκριμένα, να έχει επίγνωση τι θα επιφέρει η εφαρμογή του BPA στην εργασία όπως ήταν πριν την αυτοματοποίηση, σε σύγκριση με τα οφέλη μετά την εφαρμογή της. Στις περιπτώσεις αυτές, απλά απαιτείται η συνεργασία με τον κατάλληλο πάροχο που θα σας βοηθήσει να επιλέξετε τις σωστές διεργασίες για το BPA -εκείνες, δηλαδή, που θα σας εξασφαλίσουν τα επιθυμητά μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.





Σχετικά Άρθρα