Home  ›  Blog  ›  Trends & Views  ›  Τι είναι η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας και πως επηρεάζει τις επιχειρήσεις



Τι είναι η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας και πως επηρεάζει τις επιχειρήσεις

March 20, 2023


Trends & Views

Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, που τέθηκε σε εφαρμογή με το νόμο 4808/2021 για την Προστασία της Εργασίας, είναι ένα πρωτοποριακό εργαλείο που επιτρέπει να καταγράφονται με απόλυτη ακρίβεια και σε πραγματικό χρόνο οι ώρες εργασίας όλων των μισθωτών, αποτελώντας το πρώτο βήμα μίας σειράς από παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν την εργασιακή καθημερινότητα των εργαζόμενων.

Καταρχάς, να τονίσουμε ότι η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας εφαρμόζεται ήδη από το καλοκαίρι του 2022 στις τράπεζες και τα super market που απασχολούν περισσότερους από 250 εργαζόμενους. Σταδιακά το μέτρο επεκτείνεται στη βιομηχανία, τις ΔΕΚΟ, τον τουρισμό και την εστίαση, καθώς και σε όλες τις επιχειρήσεις της χώρας, ανεξαρτήτως μεγέθους και κλάδου δραστηριότητας, αλλάζοντας το εργασιακό τοπίο στην Ελλάδα.

Πρόκειται για ένα μέτρο δικαιοσύνης, το οποίο στόχο του έχει να καταπολεμήσει τα χρόνια φαινόμενα αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας και απλήρωτων υπερωριών, καθώς και της εισφοροδιαφυγής. Στη λογική αυτή, θα προστατεύσει τόσο τους εργαζόμενους όσο και τις χιλιάδες επιχειρήσεις που σέβονται τη νομοθεσία, έναντι εκείνων που εφαρμόζουν πρακτικές μαύρης ή υποδηλωμένης εργασίας. Να διευκρινιστεί ότι η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας καλύπτει όλες τις μορφές απασχόλησης (πλήρης, μερική, πρακτική άσκηση, μαθητεία, κ.λπ.), αλλά και τα ωράρια εργασίας (σταθερό, μεταβαλλόμενο, βάρδιες, υπερωρίες), ενώ ταυτόχρονα καταγράφει ηλεκτρονικά και όλες τις μορφές άδειας που παίρνουν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης.

Μέσω της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για το ωράριο εργασίας των εργαζομένων. Στη συνέχεια, χαρακτηρίζει αυτόματα κάθε ώρα εργασίας ως κανονικό ωράριο ή υπερεργασία, υπερωρία ή διευθέτηση, ενώ περιλαμβάνει και τα διαλείμματα, τα ρεπό, τις άδειες κ.ο.κ. Σε αμιγώς τεχνολογικό επίπεδο, προσφέρονται νέες ψηφιακές εφαρμογές που υποστηρίζουν την υλοποίηση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας και είναι διαθέσιμες στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πρώτο βήμα το οποίο θα ακολουθήσουν και άλλες σχετικές παρεμβάσεις οι οποίες θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των εργαζομένων στις οποίες περιλαμβάνεται και οι εξής: δικαίωμα της αποσύνδεσης στην τηλεργασία, οι νέες άδειες που θεσπίστηκαν με το νόμο 4808/2021 για την Προστασία της Εργασίας, οι ρυθμίσεις για τη συμφιλίωση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή κ.ά.





Σχετικά Άρθρα