Home  ›  Blog  ›  Trends & Views  ›  Το Internet of Things αλλάζει την επιχείρησή σας



Το Internet of Things αλλάζει την επιχείρησή σας

March 10, 2015


Trends & Views

Μπορεί το consumer κοινό να μην έχει κατανοήσει τι ακριβώς σημαίνει η σύνδεση όλων των συσκευών -που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας- μέσω ασύρματης επικοινωνίας, αλλά σίγουρα το business έχει ήδη “ερωτευτεί” την ιδέα του Internet of Things. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Embarcadero, περίπου το 77% των software development teams θα προσφέρουν λύσεις IoT μέσα στο χρόνο, ενώ η Gartner εκτιμά πως οι υπηρεσίες IoT θα αγγίξουν τα 230 δις δολάρια ως το 2020.

Η αγορά Big Data analytics, η οποία θα επεξεργάζεται και θα χρησιμοποιεί τα δεδομένα αυτά, θα εκτιναχθεί από τα 3.2 δις δολάρια το 2010 στα 17 δις δολάρια μέσα στο 2015, σύμφωνα με την IDC. Ορίστε μερικές από τις αλλαγές που πρόκειται να φέρει το IoT:

Καλύτερη χρήση δεδομένων

Ο κατακλυσμός δεδομένων από τις έξυπνες συσκευές, κυριολεκτικά θα “πλημμυρίσει” πολλές επιχειρήσεις σε πρώτο επίπεδο, αλλά αφότου αντιμετωπιστεί η αρχική πρόκληση, θα προκύψει η ανάγκη για ακόμα μεγαλύτερη κατανόηση του πώς χρησιμοποιούνται τα προϊόντα και οι υπηρεσίες. Η δυνατότητα να εξετάζουμε περισσότερα δεδομένα σε μεγαλύτερο εύρος, συνδέοντάς τα με άλλα δεδομένα, θα προσφέρει στις επιχειρήσεις insights και προοπτικές άγνωστες μέχρι τώρα, έχοντας ως αποτέλεσμα ένα νέο πεδίο ανταγωνισμού.

Περισσότερη επαφή με τους πελάτες

Το product feedback -σε πραγματικό χρόνο- ως αποτέλεσμα του IoT, συνεπάγεται και καλύτερη υποστήριξη, καθώς οι επιχειρήσεις θα ανταποκρίνονται άμεσα στα προβλήματα των πελατών τους, προσφέροντας προληπτικό ή αποτρεπτικό support. Το product development θα γίνει επίσης πολύ πιο δημιουργικό, ευέλικτο και προσαρμοσμένο στις εκάστοτε ανάγκες. Σε βαθμό πολύ εντονότερο από όλες τις προηγούμενες τεχνολογικές μεταμορφώσεις, το IoT θα προσφέρει αντίστοιχα μεγαλύτερο interaction με τους πελάτες. Αυτό σημαίνει πως οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αναμένουν πιο συχνή και στενή επαφή με τους τελευταίους, καθ’ όλο τον κύκλο ζωής των προϊόντων τους. Τα δεδομένα θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη ενός νέου τύπου functionality και θα αποτελέσουν βασικό σημείο του interaction της εξυπηρέτησης πελατών.

Αυξημένη διασύνδεση

Τα δεδομένα θα εισρέουν από όλα τα τμήματα της επιχείρησης, καθώς και από τους συνεργάτες. Η σωστή εκτίμηση των δεδομένων θα απαιτεί και θα ενθαρρύνει το συντονισμό διαφορετικών τμημάτων εντός της επιχείρησης, καθώς και καλύτερη επικοινωνία με τους προμηθευτές. Το IoT αντιπροσωπεύει μια αλλαγή και μετατόπιση της καινοτομίας από τον τομέα της τεχνολογίας στο βιομηχανικό τομέα.

Μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα

Χάρη στην πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο από κάθε τμήμα της επιχείρησης, οι επιχειρήσεις βλέπουν την αποτελεσματικότητά τους να εκτινάσσεται με τρόπους που δεν θα μπορούσε κάποιος να προβλέψει τις προηγούμενες δεκαετίες. Το καλύτερο reporting έχει ως αποτέλεσμα μια ακόμα πιο ενοποιημένη αλυσίδα παραγωγής, καθώς και ένα πιο καινοτόμο και οικονομικό servicing του εξοπλισμού.

Περισσότερη αποκέντρωση

Με τα δεδομένα να εισρέουν από μια πλειάδα συσκευών και την ολοένα και αυξανόμενη ευκαιρία για ανάλυσή τους σε πραγματικό χρόνο, η επιχείρηση σταδιακά θα αρχίσει να εξελίσσεται ώστε να περιλαμβάνει ακόμα περισσότερα αποκεντρωμένα processes. Αντί να μεταφέρει δεδομένα σε μια κεντρική τοποθεσία, οι περισσότερες αποφάσεις θα λαμβάνουν χώρα στα “άκρα” του δικτύου. Η διαδικασία αυτή προϋποθέτει πως οι εργαζόμενοι θα πρέπει να λαμβάνουν περισσότερες αποφάσεις κατά την παραγωγική διαδικασία. Προφανώς, αυτό θα αλλάξει και την ίδια τη φύση της εργασίας. Ένα ακόμα πιο αποκεντρωμένο περιβάλλον απαιτεί από τους εργαζόμενους να εργάζονται πολύ πιο δημιουργικά και ανεξάρτητα.

Το Internet of Things είναι δεδομένο πως θα φέρει επανάσταση στον κόσμο μας, ίδια ή και μεγαλύτερη από ό,τι έκανε το Internet τα προηγούμενα 25 χρόνια. Αυτό σημαίνει πως και οι επιχειρήσεις δεν πρόκειται να παραμείνουν εκτός των αποτελεσμάτων του, ενώ όσοι σκοπεύουν να ηγηθούν στον τομέα της τεχνολογίας, θα επιχειρήσουν να τιθασεύσουν τις ευκαιρίες, μέρος μόνο των οποίων μπορούμε να διακρίνουμε σήμερα.





#Future trends     #Mobile    

Σχετικά Άρθρα