Home  ›  Blog  ›  Trends & Views  ›  Οι τάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον του ERP



Οι τάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον του ERP

January 28, 2016


Trends & Views

Είναι δεδομένο πως το ERP έχει εξελιχθεί σημαντικά σε σχέση με τα αρχικά στάδια «ύπαρξής» του, σε ένα πλήρες οικοσύστημα που «αγκαλιάζει» τις ανάγκες της σύγχρονης επιχείρησης. Οι εξελίξεις στη φυσιογνωμία και στην ίδια τη λογική του ERP, μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα τις δραστικές αλλαγές που συμβαίνουν σήμερα και οδηγούν τις επιχειρήσεις στο μέλλον.

Καθώς οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να εξελίσσονται, όπως εξάλλου και η τεχνολογία, προφανώς οι δυνατότητες των συστημάτων ERP δεν μένουν ανεπηρέαστες. Στη συνέχεια παραθέτουμε τους τρόπους με τους οποίους η τρέχουσα «λογική» του ERP αλλάζει και επεκτείνεται:

Η δύναμη του mobility

Η ολοένα και αυξανόμενη χρήση των Cloud-based συστημάτων συνεπάγεται πως οι επιχειρήσεις θα λειτουργούν απρόσκοπτα, ανεξάρτητα από τη γεωγραφική τους θέση ή τη χρονική ζώνη. Το αποτέλεσμα είναι πως έχει έρθει η εποχή που θα εξυπηρετούνται καλύτερα συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες που μέχρι πρότινος είχαν μείνει «εκτός εικόνας». Επιπλέον, χάρη στο mobility, οι εργοδότες θα μπορούν να εντοπίσουν ευκολότερα τα -απαραίτητα για το business τους- ταλέντα, ανεξαρτήτως γεωγραφικών περιορισμών.

IoT… παντού

Οι connected συσκευές είναι πλέον κάτι δεδομένο και σε λίγα χρόνια θα αποτελούν τον κανόνα και όχι την εξαίρεση. Χάρη στο ΙοΤ, όλες οι συσκευές θα μπορούν να συνδέονται στο Internet. Στην πραγματικότητα οι σχετικές έρευνες υπολογίζουν πως ως το 2020, μεταξύ 20 και 100 δις συσκευές θα είναι συνδεδεμένες στο Internet και θα «συνομιλούν» μεταξύ τους.

Μπορεί ο… πακτωλός πληροφοριών να ακούγεται τρομακτικός, αλλά τα οφέλη για τις επιχειρήσεις θα είναι εντυπωσιακά. Για παράδειγμα, ας θεωρήσουμε πως χρειάζεται να παραδώσετε κάποια προϊόντα. Η λίστα παραδόσεων των εργαζομένων σας θα μπορεί να προγραμματιστεί σε μια έξυπνη συσκευή. Εφόσον ο υπολογιστής στο φορτηγό παράδοσης μπορεί να επικοινωνήσει με αυτή την έξυπνη συσκευή, θα είναι δυνατός οσχεδιασμός της καλύτερης δυνατής διαδρομής προτού το φορτηγό φύγει από την αποθήκη σας. Επιπρόσθετα, θα μπορείτε να αποστείλετε emails και μηνύματα στους πελάτες σας, επιτρέποντάς τους να γνωρίζουν κατά πόσον υπάρχει κυκλοφοριακό πρόβλημα στη διαδρομή και το εμπόρευμά τους πιθανώς να καθυστερήσει.

Προφανώς, υπάρχουν μειονεκτήματα στην περίπτωση του ΙοΤ, και το θέμα του απορρήτου είναι πρώτο στη λίστα εκείνων που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σοβαρά. Ένα ακόμα, είναι εκείνο της τεράστιας ποσότητας άχρηστων δεδομένων που συσσωρεύονται. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να βρουν έναν τρόπο να τα αποθηκεύουν, να τα φιλτράρουν και να τα αναλύουν, ώστε να τα καταστήσουν χρήσιμα γι’ αυτές.

Το SaaS είναι το μέλλον

Παραδοσιακά, τα δεδομένα της επιχείρησης «στεγάζονταν» on site σε κάποιον φυσικό server που συντηρούσε προσεκτικά το τμήμα ΙΤ της επιχείρησης. Προφανώς, τα κόστη εγκατάστασης και συντήρησης από το εξειδικευμένο προσωπικό που θα παρείχε το απαραίτητο service, μόνο αμελητέα δεν ήταν. Η βέλτιστη εναλλακτική στο σενάριο αυτό είναι το γνωστό πλέον Software as a service (SaaS) που θα χρησιμοποιήσει τα δεδομένα της επιχείρησής σας μέσα από τον Cloud-based server, στον οποίο θα έχετε πρόσβαση μέσω του Internet. Οι επιχειρήσεις δείχνουν να προτιμούν το SaaS, μιας και είναι ευκολότερο στην εγκατάσταση, την πρόσβαση και τη συντήρηση. Επιπρόσθετα, το SaaS ανταποκρίνεται καλύτερα στις τυχόν διαφοροποιήσεις/ τροποποιήσεις, ενώ είναι πολύ πιο εύκολο να αναβαθμιστεί σε σύγκριση με τους on-site servers.

Ανακεφαλαιώνοντας, το ERP δείχνει να ανταποκρίνεται στις ραγδαίες τεχνολογικές αλλαγές και στις σύγχρονες απαιτήσεις των επιχειρήσεων. Σίγουρα πάντως παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε τον τρόπο με τον οποίο οι επιμέρους τάσεις που περιγράψαμε θα ολοκληρωθούν σε ένα ενιαίο τρόπο λειτουργίας, μέσα στα επόμενα χρόνια.





#Cloud     #ERP     #Future trends    

Σχετικά Άρθρα