Home  ›  Blog  ›  Business Software  ›  ERP: Ευκαιρία και πρόκληση για τις SMBs



ERP: Ευκαιρία και πρόκληση για τις SMBs

May 15, 2017


Business Software

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι μεγάλες επιχειρήσεις ήδη χρησιμοποιούν λύσεις ERP, οπότε το «πεδίο της μάχης» έχει μεταφερθεί στις SMBs. Ας δούμε λοιπόν τα key findings και τις προκλήσεις που κρύβονται στην υλοποίηση των συστημάτων ERP από τις SMBs, όπως τις κατέγραψε η έρευνα της Software Advice (http://bit.ly/2ea8HU6).

Βασικά αποτελέσματα

 

  • Τα 2/3 των πελατών δεν χρησιμοποιούν επί του παρόντος μια λύση ERP, ενώ το 44% βασίζεται σε ένα συνδυασμό διαφορετικών συστημάτων για την υποστήριξη των διεργασιών του.
  • 59% των πελατών δηλώνουν την ανάγκη βελτίωσης του integration των δεδομένων μεταξύ διαφορετικών επιχειρησιακών διεργασιών, ως βασικό λόγο αγοράς ενός συστήματος ERP.
  • 47% των πελατών δηλώνουν πως η ανάγκη βελτίωσης της database του CRM τους, αποτελεί βασικό λόγο απόκτησης μιας λύσης ERP.
  • Μεταξύ των πελατών που χρησιμοποιούν λύσεις ERP, το 24% τονίζει την έλλειψη υποστήριξης και το 19% το κόστος, ως τους βασικούς λόγους που επιθυμούν να εγκαταστήσουν μια νέα λύση.
  • Το 27% των πελατών που δεν χρησιμοποιούν επί του παρόντος ένα σύστημα ERP, δηλώνουν την ανάπτυξη της επιχείρησής τους, ως λόγο υλοποίησης.

Απαραίτητη η αλλαγή

Πρόκειται για γεγονός: Ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, όλες οι επιχειρήσεις που υλοποιούν τέτοιες λύσεις, θα υποστούν σημαντικές αλλαγές στις επιχειρησιακές διεργασίες τους. Πόσο μάλλον οι SMBs, που ξαφνικά θα πρέπει να αντιμετωπίσουν λειτουργίες που είναι χρονοβόρες, σε σύγκριση με ό,τι είχαν συνηθίσει στο παρελθόν. Το αποτέλεσμα είναι συχνά μια άρνηση και αντίδραση από εργαζομένους και τμήματα. Η λύση στο πρόβλημα αυτό, είναι να πειστούν οι SMBs πως οι δυσκολίες είναι προσωρινές και να εστιάσουν σε θετικούς παράγοντες, όπως είναι η ανάπτυξη και το μέλλον της τεχνολογίας. Εν συντομία, θα πρέπει να κατανοήσουν πως η υλοποίηση αυτή είναι κάτι που ξεπερνάει τις τρέχουσες ανάγκες τους, φτάνοντας ακόμα και σε βάθος δεκαετίας.

Περιορισμοί στο budget

Η επόμενη, αλλά εξίσου σημαντική, πρόκληση έχει να κάνει με τους περιορισμούς στο budget. Αναμφίβολα, η επένδυση σε μια λύση ERP έχει συγκεκριμένο κόστος σε hardware, software, αλλά και στην ίδια τη διαδικασία υλοποίησης. Προκειμένου να μειωθεί το κόστος αυτό, πολλές SMBs επιλέγουν να περικόψουν κάποια μη κρίσιμα στοιχεία του συστήματος, κάτι που τελικά μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερα έξοδα στο μέλλον. Για παράδειγμα, έχουν την τάση να επικεντρώνουν σε τεχνικά θέματα και να παραμελούν όσα σχετίζονται με το προσωπικό και τις λειτουργίες τους -φυσικά, στο άμεσο μέλλον θα αναγκαστούν να τα υλοποιήσουν, και μάλιστα με μεγαλύτερο κόστος.

Η λύση στο πρόβλημα αυτό είναι, αντί του να περικόπτουν σημαντικά στοιχεία που συνεισφέρουν στην επιτυχία της λύσης ERP (π.χ. training, έλεγχος πριν την ενεργοποίηση κοκ.), να προτιμήσουν μια σταδιακή υλοποίηση. Να επιλύσουν τα κρίσιμα προβλήματα που τους οδήγησαν στο να αποκτήσουν εξαρχής το ERP και να διασφαλίσουν πως όλα τα απαραίτητα στοιχεία έχουν ενεργοποιηθεί. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα μειώσουν τις δαπάνες, θα παραμείνουν εντός χρονοδιαγράμματος και θα απολαύσουν άμεσα τα πλεονεκτήματα.

Αναγνώριση και αξιολόγηση των μοντέλων

Η τρίτη πρόκληση που οι SMBs θα πρέπει να αντιμετωπίσουν, είναι η έγκυρη αντιμετώπιση και αξιολόγηση των θετικών και αρνητικών (σημείων) των διαθέσιμων μοντέλων. Η απόκτηση μιας cloudbased λύσης ERP πιθανώς να αποδειχθεί η πλέον οικονομική λύση για τις επιχειρήσεις της κατηγορίας αυτής -φαίνεται πως οι SMBs εμπιστεύονται περισσότερο την τεχνολογία αυτή, δεδομένου του μικρότερου χρόνου υλοποίησης της και των μειωμένων ΙΤ δαπανών. Τελικά, οι SMBs θα πρέπει να προχωρήσουν σε μια εκτενή ανάλυση δαπάνης -σε μακροπρόθεσμη βάση- προτού καταλήξουν στη λύση που καλύπτει τις ανάγκες τους.





#ERP    

Σχετικά Άρθρα