Home  ›  Blog  ›  Trends & Views  ›  Πόση τεχνολογία… αντέχει μια επιχείρηση;



Πόση τεχνολογία… αντέχει μια επιχείρηση;

June 23, 2015


Trends & Views

Γεφυροποϊός, ισορροπιστής, ζογκλέρ, οραματιστής. Κάπως έτσι φαντάζει σήμερα ο υπεύθυνος τεχνολογίας μιας επιχείρησης, ο οποίος καλείται σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον να συνεισφέρει πολύπλευρα και σε ένα εύρος θεμάτων, που πολλές φορές ξεφεύγουν από τα… στερεότυπα του ρόλου του. Πόσο μάλλον στη χώρα μας, όπου σε πλείστες περιπτώσεις, η ενεργή συμμετοχή του στην εξέλιξη μιας επιχείρησης κινείται στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας! Πόσες φορές δεν έχετε ακούσει να χαρακτηρίζεται ως «ο… κατσαβιδάκιας;». Χώρια που -σχεδόν- πάντοτε οι αρμοδιότητες του περιβάλλονται από ένα «πέπλο» άγνοιας και… δημιουργικής ασάφειας!

Πλέον, οι ίδιες οι συνθήκες της αγοράς ωθούν τις επιχειρήσεις και τους τεχνολογικούς τους επικεφαλής να δώσουν «περιεχόμενο» και απτές αρμοδιότητες στο ρόλο τους. Η δε… εισβολή και εν τέλει επιβολή της ψηφιακής πραγματικότητας, κάνει ακόμη πιο αναγκαία την ύπαρξη ενός συγκροτημένου και καταρτισμένου στελέχους, το οποίο θα μπορεί να κινείται με χαρακτηριστική άνεση και ευχέρεια τόσο στην εκπλήρωση των τεχνολογικών αναγκών, όσο και στη διαμόρφωση της συνολικής επιχειρηματικής στρατηγικής μιας εταιρείας.

Δίχως άλλο, η σύνθεση μέσω του διαχωρισμού της τεχνικής από την επιχειρηματική φύση του ρόλου, φαντάζει λίγο σαν το θεμελιώδες (και αναπάντητο ακόμη) ερώτημα «ποιος γέννησε ποιον: Η κότα το αυγό ή το αντίστροφο;». Κι όμως, δε θα έπρεπε, κάτι που αποδεικνύεται περίτρανα και με βάση τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης του Harvard Business Review Analytic Services. Συγκεκριμένα, το 57% των ιδιοκτητών και επικεφαλής επιχειρήσεων θεωρούν πως το ΙΤ αποτελεί καίριας σημασίας επένδυση, η οποία με τη σειρά της «οδηγεί» την καινοτομία και την ανάπτυξη της ίδιας της επιχείρησης. Αλήθεια, μεγαλύτερη «ψήφος εμπιστοσύνης» μπορεί να υπάρξει;

Ο σύγχρονος υπεύθυνος τεχνολογίας μιας επιχείρησης πρέπει να κινηθεί στα… χνάρια του καλού νοικοκύρη. Δηλαδή, οφείλει να βάλει σε τάξη τα του οίκου του (να καταγράψει και να προσδιορίσει τις τεχνολογικές ανάγκες), να είναι διορατικός (να προβλέπει που θα κινηθεί η τεχνολογία προσεχώς), να είναι συνετός με τα έξοδα (να οραματίζεται τρόπους μείωσης των άσκοπων και κοστοβόρων διαχειριστικών τεχνολογικών διαδικασιών) και θετικός σε επενδύσεις (να αναζητά νέες οδούς ενίσχυσης και ανάπτυξης της επιχειρηματικής στρατηγικής). Παράλληλα, πρέπει να διακρίνεται από ταχύτητα, ευελιξία και υψηλό επίπεδο συνεργατικότητας. Να είναι δεκτικός σε νέες ιδέες και προτάσεις από όπου κι εάν προέρχονται, και φυσικά να προσπαθεί να εμπλέκεται με άμεσο τρόπο σε κάθε project που «τρέχει» η επιχείρηση. Και ας μην έχει ξεκάθαρη ή ακόμη και καθόλου τεχνολογική χροιά. Εξάλλου, η τεχνολογία αποτελεί το μέσο όχι το μήνυμα.





Σχετικά Άρθρα