Home  ›  Blog  ›  Cloud  ›  Αναβαθμίζω ή μετακινούμαι στο SaaS;



Αναβαθμίζω ή μετακινούμαι στο SaaS;

April 6, 2017


Cloud

Για να πούμε την αλήθεια, στην περίπτωση που μας απασχολεί, δεν υπάρχει μία «σωστή» απάντηση -εξαρτάται από τις συνθήκες, τις οικονομικές δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά που θέλετε να ενσωματώνει η λύση που θα επιλέξετε. Εννοείται πως το SaaS, ως πιο «φρέσκια» τεχνολογία, έχει με το μέρος της τα περισσότερα πλεονεκτήματα, και αυτό είναι κάτι που δεν μπορείτε να παραβλέψετε. Ας δούμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.

Το οικονομικό

Και η πρώτη ερώτηση που πρέπει να κάνετε είναι κατά πόσον αντέχετε τη δαπάνη, μιας και SaaS και αναβάθμιση χρεώνονται διαφορετικά. Η αναβάθμιση είναι δαπάνη κεφαλαίου που την πληρώνετε μια φορά (συν το licensing και τα έξοδα συντήρησης). Από την άλλη, το SaaS πληρώνεται μέσω μηνιαίας συνδρομής και συνυπολογίζεται στις λειτουργικές δαπάνες. Ενώ λοιπόν το SaaS προσφέρει μια σταθερή δαπάνη, εκείνη της αναβάθμισης δεν είναι σταθερή. Και αυτό γιατί επιπλέον της αρχικής δαπάνης που περιλαμβάνει την εγκατάσταση και το software, πιθανώς να προκύψουν και άλλα έξοδα που συνδέονται με την αναβάθμιση. Τα έξοδα αυτά δεν μπορούν να συνυπολογιστούν εξαρχής, στις περισσότερες περιπτώσεις.

Όσον αφορά το ποιο από τα δύο είναι πιο συμφέρον, η απάντηση είναι «εξαρτάται τι ζητάτε». Το SaaS λειτουργεί απλά με την καταβολή μίας συνδρομής. Με τον τρόπο αυτό, σας γλυτώνει από την καθόλου αμελητέα αρχική επένδυση -ιδίως εάν έχετε μια μικρομεσαία επιχείρηση, οπότε θα πρέπει να τα «ζυγίσετε» όλα, για να δείτε τι σας συμφέρει.

Τα χαρακτηριστικά

Εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι τα διαθέσιμα χαρακτηριστικά που θα σας προσφέρει η κάθε λύση. Διαθέτει το SaaS ή η αναβάθμιση όλα όσα χρειάζεστε; Τι γίνεται από πλευράς ευχρηστίας; Λογικά, και στις δύο περιπτώσεις, τα ενσωματωμένα features θα είναι περισσότερα από την ήδη υπάρχουσα λύση που θέλετε να αλλάξετε, αλλά δεν είναι όλα εξίσου σημαντικά για εσάς. Το SaaS είναι μια cloud λύση και άρα έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές. Μία από αυτές είναι πως δεν χρειάζεται να ανησυχείτε πλέον για θέματα συντήρησης των servers. Αυτό συνεπάγεται λιγότερες δαπάνες σε ρεύμα και περισσότερο διαθέσιμο χώρο. Ταυτόχρονα, δεν θα χρειάζεται να ανησυχείτε για τη συντήρηση των servers και του σχετικού hardware. Επιπλέον, ο πάροχος σας θα είναι υπεύθυνος για τα backups, με αποτέλεσμα να είστε ήσυχοι, ώστε να ασχοληθείτε με την ουσία του business σας.

Σε τελική ανάλυση, εφόσον η στρατηγική της επιχείρησης σας κινείται στο mobile, θα ανακαλύψετε πως το SaaS απλοποιεί σημαντικά την πολυπλοκότητα των πρωτοκόλλων ασφαλείας. Τα συστήματα SaaS είναι γενικά σχεδιασμένα έχοντας ως βασική προτεραιότητα το mobility, με αποτέλεσμα την ευκολότερη προσθήκη ή υποστήριξη mobile λειτουργιών.





#Cloud     #ERP    

Σχετικά Άρθρα