Home  ›  Blog  ›  Business Software  ›  Πώς το ERP θα ενισχύσει την επιχείρησή σας



Πώς το ERP θα ενισχύσει την επιχείρησή σας

February 9, 2017


Business Software

Εκείνο που γνωρίζουν όσοι έχουν αποκτήσει ένα σύστημα ERP, είναι πως η επιτυχημένη υλοποίηση του αποτελεί ουσιαστικά το πρώτο βήμα προς την… ευτυχή κατάληξη του ROI. Αυτό που επιζητά κάθε επιχείρηση είναι να διασφαλίσει το πως θα χρησιμοποιήσει τις λειτουργίες και τα features της λύσης στην οποία επένδυσε, προκειμένου να αυξήσει την παραγωγικότητα και, μεσοπρόθεσμα, να έχει μεγαλύτερα έσοδα από αυτήν την επένδυση. Ας δούμε αναλυτικότερα τη διαδικασία μέσα από την οποία καταλήγουμε στον επιθυμητό ROI.

Πολλές επιχειρήσεις δεν αλλάζουν τις διεργασίες τους εύκολα, μιας και η αλλαγή του συστήματος μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα για το προσωπικό και να οδηγήσει σε ένα μη θελημένο disruption. Μέχρι το νέο σύστημα να εδραιωθεί, παρουσιάζονται αρκετά προβλήματα από τους χρήστες που έχουν συνηθίσει σε ένα συγκεκριμένο τρόπο εργασίας. Επειδή όλα, τελικά, είναι θέμα διεργασιών, θα ήταν σκόπιμο να ερωτηθούν οι χρήστες του ERP σχετικά με αυτές. Τι πιστεύουν πως θα μπορούσε να δουλέψει καλύτερα; Υπάρχουν κάποιες διεργασίες που καθυστερούν με το νέο σύστημα; Ποιες είναι οι βελτιώσεις που θα ήθελαν να δουν και πώς μπορούν να επιτευχθούν;

Στη συνέχεια, η επιχείρηση πρέπει να τσεκάρει τη λύση με τον πάροχο, ώστε να ανακαλύψουν ποιες διεργασίες μπορούν να αυτοματοποιηθούν και ποιες λύσεις διατίθενται στα υφιστάμενα προβλήματα.

Η υλοποίηση ενός συστήματος ERP δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με τα δεδομένα και τις διεργασίες. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει και να χρησιμοποιούν τις πληροφορίες για την εξαγωγή πολύτιμων συμπερασμάτων. Στη λογική αυτή, θα πρέπει να γνωρίζετε τα εξής: παίρνετε τις απαραίτητες πληροφορίες από τα reports ή μήπως είναι πλέον ξεπερασμένα πριν ακόμα οριστικοποιηθούν; Έχετε διαθέσιμες πληροφορίες αποκλειστικά στο τέλος του μήνα; Θα πρέπει να είστε καθηλωμένοι στο γραφείο σας για να τις δείτε; Στις περιπτώσεις αυτές, καλό θα ήταν να εξετάσετε τις διαθέσιμες mobile επιλογές, ώστε να εκτιμήσετε το πώς δουλεύει η επιχείρηση ανά πάσα στιγμή. Τέλος, μιλήστε με τον πάροχό σας σχετικά με τις ευκαιρίες που προσφέρουν τα big data. Τι είδους analytics μπορείτε να εκμαιεύσετε από τα δεδομένα σας και πώς αυτά μπορούν να βοηθήσουν την επιχείρησή σας να αναπτυχθεί; Αναζητήστε τις τάσεις και τα patterns που δεν είναι τόσο προφανή στο χώρο που ενεργοποιείστε, ώστε να κατανοήσετε πώς θα αποκτήσετε κάποιο πλεονέκτημα σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Ο έλεγχος των δαπανών αποτελεί σημαντικό τμήμα της στρατηγικής μιας επιχείρησης και πρέπει να γίνει κατανοητός σε όλο το βάθος του, ώστε να διασφαλιστούν τα ήδη περιορισμένα margins. Το πρώτο βήμα είναι να εξασφαλίσει η επιχείρηση πως όλα τα δεδομένα στο σύστημα είναι ακριβή: οι χρόνοι λειτουργίας, οι χρόνοι αναμονής μεταξύ των εργασιών, η μετακίνηση των προϊόντων κοκ. Όλα έχουν αντίκτυπο στις δαπάνες, όπως και η εργασία και τα γενικά έξοδα. Η δημιουργία ενός αξιόπιστου μοντέλου ανάλυσης δαπανών, θα βοηθήσει την επιχείρηση να εκτιμήσει ταχύτατα τον αντίκτυπο που θα έχει στην κερδοφορία της η παραγωγή περισσότερων ή λιγότερων προϊόντων σε μια συγκεκριμένη γραμμή παραγωγής ή μία αλλαγή τιμών. Ακόμα, θα πρέπει να διερευνήσει τι ακριβώς πρέπει να γίνει με τα κέρδη της -ποιες επενδύσεις θα πρέπει να κάνει και ποια θα είναι η επιστροφή που αναμένει;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι επίτευξης του επιθυμητού ROI από μία λύση ERP, αλλά δεν πρόκειται να εκμεταλλευτείτε αυτά τα πλεονεκτήματα δίχως την απαιτούμενη επένδυση. Το πρώτο στάδιο είναι να αποκτήσετε μια σταθερή και αξιόπιστη πλατφόρμα ERP, εξασφαλίζοντας πως πρόκειται για ένα ενημερωμένο προϊόν που θα σας… ακολουθεί πιστά εκεί που θέλετε να πάτε. Απλά θα πρέπει να κρατηθείτε σταθερά στην κατεύθυνση και τους στόχους που έχετε ορίσει εξαρχής, ώστε να φτάσετε τελικά στην «όαση» του ROI. Συνοπτικά, θα μπορούσαμε να εστιάσουμε στα εξής:

  1. Εξετάστε τις διεργασίες σας, αυτοματοποιήστε, ολοκληρώστε και απλοποιήστε τις.
  2. Κάντε τα δεδομένα να δουλέψουν για εσάς, αποκτήστε insight.
  3. Κατανοήστε τις δαπάνες σας και θέστε τις υπό τον έλεγχό σας.

Αφότου έχετε ολοκληρώσει τα παραπάνω, θα προχωρήσετε στο επόμενο επίπεδο. Προσπαθήστε να βελτιώνετε συνεχώς το business σας ώστε να ενισχύετε την ανάπτυξη και να εξασφαλίσετε το ROI σας.





#ERP    

Σχετικά Άρθρα