Home  ›  Blog  ›  Cloud  ›  On-premise vs Cloud: 0-1



On-premise vs Cloud: 0-1

January 19, 2017


Cloud

Για να το θέσουμε… ωμά: δίλημμα σχετικά με το εάν κάποια επιχείρηση πρέπει να επιλέξει μεταξύ on-premise και Cloud έχει πάψει να υφίσταται. Με την εξαίρεση κάποιων οργανισμών με εξειδικευμένες απαιτήσεις, οι υπόλοιποι αναγνωρίζουν πλέον την ανάγκη να μεταφέρουν τις εφαρμογές τους στο Cloud. Μάλιστα, οι νέες επιχειρήσεις δεν προτίθενται να επενδύσουν σε on-premise λύσεις, μιας και έχουν αναγνωρίσει τα οικονομικά οφέλη, την ευελιξία και το scalability του Cloud. Η περίπτωση όμως που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον είναι αυτή των επιχειρήσεων που έχουν ήδη επενδύσει σε on-premise λύσεις, και οι οποίες έχουν πλέον 3 επιλογές: να διατηρήσουν τα υπάρχοντα συστήματα τους, να μετακινηθούν στο αναβαθμισμένο Cloud περιβάλλον που θα τους προσφέρει ο πάροχος τους (re-implementation) ή να μετακινηθούν πλήρως σε ένα νέο Cloud σύστημα. Ας δούμε αναλυτικότερα τις επιλογές αυτές.

Στην περίπτωση που η επιχείρηση αποφασίσει να παραμείνει στο γνωστό status quo, υπό το φόβο του τι σημαίνει μια νέα υλοποίηση, το αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμμένο: η ηρεμία του παρόντος, θα έχει ως τίμημα τη μελλοντική αναποτελεσματικότητα -μειωμένη υποστήριξη, περιορισμένη επένδυση σε ένα προϊόν που θεωρείται πως «έφαγε τα ψωμιά του», αλλά και συνεχή πίεση για μετακίνηση σε μία νεότερη Cloud έκδοση. Σίγουρα, θα συνεχίσουν να υπάρχουν τρίτοι πάροχοι, πρόθυμοι να προσφέρουν υποστήριξη, αλλά τα αποτελέσματα θα είναι απλή συντήρηση και στασιμότητα. Ποιες είναι αλήθεια εκείνες οι επιχειρήσεις που δεν έχουν τη διαρκή ανάγκη ανανέωσης και προσαρμογής στις εκάστοτε νέες συνθήκες;

Η δεύτερη επιλογή σχετίζεται με τη μετακίνηση τού ήδη υπάρχοντος συστήματος στο Cloud. Στην περίπτωση αυτή εμπίπτει μια μεγάλη κατηγορία επιχειρήσεων που έχουν εμπιστευτεί τον πάροχο τους, για να τους δώσει μια νέα Cloud έκδοση για τη λύση που χρησιμοποιούν, και ταυτόχρονα, μια εύκολη μετακίνηση στο Cloud. Πρόκειται για τη λεγόμενη λύση του re-implementation. Η πρόκληση εδώ βρίσκεται στο κατά πόσον ο πάροχος είναι ικανός να το πράξει με ορθό τρόπο και εάν η επιχείρηση είναι εν τέλει ικανή να κάνει τη μετάβαση. Για παράδειγμα, οι επιχειρήσεις που τρέχουν legacy συστήματα, έχουν «κολλήσει» αναγκαστικά σε έναν τρόπο λειτουργίας. Το προσωπικό που διαθέτει τις ικανότητες να διαχειριστεί τα legacy συστήματα μεγαλώνει ηλικιακά και σταδιακά, αποσύρεται από το εργατικό δυναμικό. Από την άλλη, οι νεοεισερχόμενοι έχουν ελάχιστα κίνητρα να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες για τα παλιά συστήματα. Σε κάθε περίπτωση, το re-implementation αποτελεί «δίκοπο μαχαίρι», και πρέπει να γίνεται προσεκτικά και με ξεκάθαρη στόχευση, μιας και όλοι ξέρουμε τι γίνεται όταν… πατάς σε δύο βάρκες.

Εάν πάλι, κάποια επιχείρηση σκέφτεται το re-implementation, γιατί να μην μετακινηθεί πλήρως σε ένα νέο σύστημα; Έχουμε ήδη δει τα σημαντικά αποτελέσματα της μετακίνησης σε ένα Cloud ERP, ξεκινώντας από την κατάργηση όλων εκείνων των πολυδάπανων servers που απαιτούνται για τη λειτουργία των legacy συστημάτων. Να μη συζητήσουμε δε για τον εφιάλτη των upgrades…. Ακόμα και στην περίπτωση του re-implementation, όλοι πλέον γνωρίζουμε πως γίνεται ευκολότερα στο Cloud από ό,τι on-premise. Προφανώς, οι επιχειρήσεις που επιλέγουν το Cloud είναι πολύ πιο ευέλικτες και ικανές να ανταποκριθούν στις ανάγκες της αγοράς. Τα features που ενσωματώνονται στις σύγχρονες υλοποιήσεις βοηθούν τις επιχειρήσεις να επεκταθούν, να αλλάξουν τον τρόπο πώλησης των προϊόντων τους και να προσθέσουν υπηρεσίες στο business τους.

Συμπερασματικά, το δίλημμα μεταξύ on-premise και cloud έχει ουσιαστικά πάψει να υφίσταται. Για τις περισσότερες επιχειρήσεις, δεν υπάρχει πλέον θέμα «εάν», αλλά πρακτικά «πότε». Και όσο το ταχύτερο, τόσο το καλύτερο.





#Cloud     #ERP    

Σχετικά Άρθρα