Home  ›  Blog  ›  Business Software  ›  Μην ακούτε μύθους γύρω από το ERP. Ιδού η αλήθεια!



Μην ακούτε μύθους γύρω από το ERP. Ιδού η αλήθεια!

December 14, 2015


Business Software

Μπορεί οι μύθοι να ομορφαίνουν τη ζωή, αποσπώντας μας από τη βαρετή καθημερινότητα, αλλά δεν έχουν το ίδιο θετικό αποτέλεσμα όταν παρεμβάλλονται στις επαγγελματικές δραστηριότητες μιας επιχείρησης. «Θύμα» των μύθων αυτών έχει συχνά πέσει και το ERP, μιας και οι υπεύθυνοι για τη λήψη της απόφασης υλοποίησης φαίνονται διστακτικοί εξαιτίας κάποιας παραπληροφόρησης. Στη συνέχεια, παραθέτουμε κάποιους από τους μύθους αυτούς που συνοδεύουν το ERP, επεξηγώντας γιατί είναι λανθασμένοι.

1. Αποκλειστικά για μεγάλους «παίκτες»

Ένας από τους συνηθέστερους μύθους είναι πως το ERP απευθύνεται αποκλειστικά στις μεγάλες επιχειρήσεις, μιας και έχει σχεδιαστεί γι’ αυτές. Η αλήθεια είναι πως αυτό ίσχυε στα πρώιμα στάδια ανάπτυξής του, αλλά έκτοτε η χρήση και οι λειτουργίες του συστήματος έχουν εξελιχθεί σημαντικά (μέσα στα 30 περίπου χρόνια που χρησιμοποιείται). Εξάλλου, τα στοιχεία αποδεικνύουν πως το 60% περίπου των SMBs έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον για την απόκτηση μιας λύσης ERP, δεδομένου πως έχουν πλέον κατανοήσει τα οφέλη, τόσο από πλευράς κόστους, όσο και από πλευράς επιχειρησιακών διεργασιών για επιχειρήσεις όλων των μεγεθών.

2. Προϋπολογισμός στο… κόκκινο

Δεν θα ισχυριστούμε πως αυτό δεν συμβαίνει. Θα σας βεβαιώσουμε όμως πως η υπέρβαση του budget προκύπτει -σχεδόν στο σύνολο των περιπτώσεων- από λανθασμένες επιλογές σχεδιασμού και προγραμματισμού, οι οποίες κάλλιστα μπορούν να αποτραπούν μέσω της ορθής υλοποίησης και ολοκλήρωσης. Οι δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους προκύπτει η υπέρβαση στον προϋπολογισμό είναι το customization και η ολοκλήρωση. Τα δύο αυτά προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν εφόσον οι επιχειρήσεις επιλέξουν τον κατάλληλο vendor που θα τις καθοδηγήσει σωστά στη διαδικασία υλοποίησης. Η κατανόηση των αναγκών της επιχείρησης αποτελεί το πρώτο βήμα για να αποφευχθούν τα όποια προβλήματα οικονομικής φύσης.

3. Ο φόβος της αποτυχίας

Είναι αρκετοί εκείνοι που θα σας τρομάξουν με ιστορίες αποτυχημένων υλοποιήσεων συστημάτων ERP (το Internet αποτελεί «γόνιμο έδαφος» γι’ αυτού του είδους τους μύθους). Εντούτοις, θα σας διαβεβαιώσουμε πως οι ιστορίες αυτές -εν μέρει έστω αληθινές- αποτελούν την εξαίρεση και όχι τον κανόνα! Σύμφωνα με τα στοιχεία, μόλις ένα 10% των επιχειρήσεων έχει αναφέρει πως η υλοποίηση του ERP τους κατέληξε σε αποτυχία. Μάλιστα, πολλά από τα προβλήματα που προέκυψαν κατά τη διαδικασία θα είχαν αποφευχθεί, εφόσον είχε προηγηθεί η επιλογή του κατάλληλου vendor, καθώς και ο ρεαλιστικός προγραμματισμός και εκτίμηση αναγκών και πόρων. Τα υπόλοιπα είναι απλά… συνωμοσιολογία.

4. Μύθος περί ευελιξίας

Είναι ένας ακόμα μύθος που έχει κερδίσει φανατικούς οπαδούς, ακόμα και μεταξύ των επαγγελματιών του ΙΤ. Η αλήθεια είναι η εξής: συχνά οι επιχειρήσεις περιορίζονται στο θέμα της ανάπτυξης ή βελτίωσης των διεργασιών τους εξαιτίας των legacy συστημάτων. Ξεκινώντας από αυτό το γεγονός συμπεραίνουν -λανθασμένα- πως εφόσον υλοποιήσουν μια λύση ERP θα παγιδευτούν μόνιμα σε μια κατάσταση μετριότητας, από την οποία δεν θα υπάρχει διέξοδος. Η λύση στο ζήτημα αυτό είναι απλή και έγκειται στη σωστή επιλογή vendor, ο οποίος προσφέρει την απαιτούμενη ευελιξία και customization, χωρίς να απαιτείται από την επιχείρηση να καταβάλει υπέρογκα ποσά για να φέρει τη λύση στα μέτρα της.

5. ERP για χάρη του ΙΤ

Εξαρχής το ΙΤ αποτελεί σημαντικό παράγοντα επιτυχίας μιας λύσης ERP, μιας και έχει ενεργό ρόλο τόσο στην επιλογή του vendor, όσο ακόλουθα και στη διαδικασία της υλοποίησης μέσω του benchmarking και του training του προσωπικού. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα είναι το μόνο που θα επωφεληθεί από την υλοποίηση. Όλα τα τμήματα της επιχείρησης -και το καθένα ξεχωριστά- που θα μπορούσαν να ωφεληθούν από την αυξημένη αποτελεσματικότητα, παραγωγικότητα και διαφάνεια, χρειάζονται μια λύση ERP.





#Cloud     #ERP    

Σχετικά Άρθρα