Home  ›  Blog  ›  Business Software  ›  ERP χωρίς training; Ξανασκεφτείτε το!



ERP χωρίς training; Ξανασκεφτείτε το!

January 12, 2016


Business Software

Η αλήθεια είναι απλή: η επιτυχημένη υλοποίηση ενός συστήματος ERP δεν νοείται χωρίς εκπαίδευση. Φυσικά, αναφερόμαστε σε ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα training που θα προηγηθεί της υλοποίησης της λύσης, και το οποίο θα επιτύχει πολύ περισσότερα από όσα μπορείτε να φανταστείτε. Ας δούμε αναλυτικότερα κάποια tips που θα σας βοηθήσουν να αναπτύξετε ένα αποτελεσματικό πλάνο εκπαίδευσης.

Ξεκινήστε από νωρίς

Το ERP θα αλλάξει την επιχείρησή σας με πολλούς τρόπους: οργανωτική δομή, επιχειρηματικές διεργασίες, τρόπος εργασίας των συνεργατών σας κοκ. Επομένως, το training δεν μπορεί να ακολουθήσει την υλοποίηση του συστήματος, αλλά να προηγηθεί. Εφόσον μάλιστα έχετε έτοιμες στρατηγικές, βεβαιωθείτε πως τις έχετε ενσωματώσει κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του ERP και όχι μετά την επίσημη εκκίνηση της λύσης.

Ξεκινήστε από την κορυφή

Μπορεί τα senior στελέχη της εταιρείας να μη χρειαστεί ποτέ να μπουν στη διαδικασία εισαγωγής δεδομένων στο ERP – έχει όμως μεγάλη σημασία να κατανοήσουν επακριβώς το σύστημα, τις επιπτώσεις που θα έχει στην επιχείρηση, καθώς επίσης και την ποσότητα χρόνου και προσπάθειας που απαιτείται για την πλήρη υλοποίηση και ενσωμάτωσή του σε αυτήν. Στην περίπτωση που τα στελέχη δεν είναι επαρκώς ενημερωμένα, πιθανότατα θα έχουν προσδοκίες που δεν θα είναι ρεαλιστικές όσον αφορά τις δυνατότητες του συστήματος. Στην περίπτωση αυτή θα προκύψει πρόβλημα επικοινωνίας που θα δημιουργήσει μεγαλύτερη πίεση από όση χρειάζεται στην ήδη περίπλοκη διαδικασία υλοποίησης.

Το σύνολο και το επιμέρους

Είναι σημαντικό, όσον αφορά το training, να διατηρήσετε μια επιτυχημένη ισορροπία μεταξύ του συνόλου και του επιμέρους, και καλό θα είναι να αποφύγετε τα άκρα. Μπορεί να χρειάζεται να γνωρίζουν όλοι στην επιχείρηση ποιες αλλαγές θα φέρει η υλοποίηση της λύσης, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει να «βομβαρδίσετε» όλα τα τμήματα εξίσου με τις λεπτομέρειες μιας λύσης ERP στο σύνολό της. Προσφέρετε στον καθένα αυτό που χρειάζεται για να ξεκινήσει, και σταδιακά θα αισθανθεί άνετα για να μάθει τη λειτουργία του συστήματος.

Μία φορά δεν αρκεί

Πρέπει να γνωρίζετε πως το training είναι μια διαδικασία από μόνη της και δεν πρόκειται να έχετε μια επιτυχή λύση ERP… με ένα απλό «πέρασμα». Καθώς θα προστίθενται νέα updates και δυνατότητες, το σύστημα θα αλλάζει. Αυτό και μόνο συνεπάγεται να μπείτε σε μια διαρκή «λογική» training, ιδίως εφόσον προσλαμβάνετε νέο προσωπικό.

Ικανοποιητικό budget

Μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να κάνετε περικοπές στο budget για το training, αλλά η ενέργεια αυτή θα στραφεί τελικά σε βάρος της επιτυχημένης υλοποίησης του ERP σας. Εάν το training και η επικοινωνία με τους χρήστες δεν αποτελέσει κορυφαία προτεραιότητα, θα καταλήξετε να είστε κάτοχοι μιας εξαιρετικά ακριβής έκδοσης του… Excel!

Το συμπέρασμα; ERP χωρίς training είναι απλά… μισή δουλειά! Σκεφτείτε, λοιπόν, ότι θα είναι κρίμα να βρεθείτε με ένα σύστημα που απλά δεν θα δουλεύει όπως πρέπει, επειδή αγνοήσατε αυτή τη σημαντική παράμετρο εξαρχής.





#Training    

Σχετικά Άρθρα