Home  ›  Blog  ›  Cloud  ›  2014: Η χρονιά της “ωριμότητας” για το cloud



2014: Η χρονιά της “ωριμότητας” για το cloud

March 26, 2015


Cloud

Όπως όλα δείχνουν, τελικά το cloud ενηλικιώθηκε μέσα στο χρόνο που πέρασε. Αν και η παρουσία του είναι αισθητή εδώ και κάποια χρόνια, και οι περισσότεροι χρήστες υπολογιστών χρησιμοποιούν το cloud computing με κάποιον τρόπο, η αγορά σίγουρα δεν είναι εξίσου ώριμη -τόσο οι consumers, όσο και οι επιχειρήσεις ακόμα προσπαθούν να το κατανοήσουν. Εντούτοις, αν και ακόμα υπάρχουν πολλά να ειπωθούν στο ζήτημα αυτό, μπορούμε να επικεντρωθούμε σε κάποια χαρακτηριστικά σημεία που αποδεικνύουν πως το cloud άλλαξε μέσα στο 2014.

Νικητής, το public cloud

Από τις απαρχές του cloud computing, υπήρχε σε εξέλιξη μια μεγάλη συζήτηση αναφορικά με τις υποδομές του public cloud, τα private clouds που χρησιμοποιούσαν οι επιχειρήσεις προκειμένου να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο και ασφάλεια, καθώς και την υβριδική προσέγγιση που αποτελούσε τη μείξη των δύο προαναφερθέντων. Μέσα στο 2014, το public cloud φαίνεται πως πήρε το προβάδισμα ως βασική επιλογή cloud adoption. Το “χτίσιμο” private / hybrid clouds είναι μια μακροχρόνια διαδικασία, και για τις περισσότερες επιχειρήσεις το public cloud είναι κάτι πολύ καλό για να μην σπεύσουν να το δοκιμάσουν. Αυτό φαίνεται να αποδεικνύεται και από την ίδια την αύξηση του cloud computing adoption από μικρές επιχειρήσεις, σε συνδυασμό αντίστοιχα, με τους αργούς ρυθμούς με τους οποίους οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις υιοθέτησαν το cloud μέσα στο 2014. Αυτό βέβαια, οφείλεται στο γεγονός πως υπάρχουν εγείρονται ακόμη ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια, τα υφιστάμενα IT resources και τα legacy systems. Σε τελική ανάλυση πάντως, ο δρόμος έχει ανοίξει και η… νικηφόρα πορεία του cloud είναι γεγονός.

Ζητήματα ασφάλειας και διαφάνειας

Στις πρώτες ημέρες εμφάνισης του cloud, το ερώτημα στο οποίο εστίαζαν όλοι αφορούσε το κατά πόσον το cloud θα βοηθούσε τις επιχειρήσεις. Καθώς η αγορά ωρίμαζε, το ενδιαφέρον μετακινήθηκε σε σημαντικές “λεπτομέρειες” όπως το πού θα φιλοξενούσαν τους servers τους οι cloud providers και πώς θα αντιμετώπιζαν το θέμα της ασφάλειας.

Ο λόγος της μετατόπισης του ενδιαφέροντος βασίζεται -μερικώς- στην ευρύτερη υιοθέτηση και στη γνώση που προέρχεται πλέον από τη μεγαλύτερη εμπειρία χρήσης του cloud computing. Επιπλέον, προέρχεται και από επιχειρήσεις, τις οποίες συνεχίζουν να απασχολούν ζητήματα regulations, ασφάλειας και εμπιστοσύνης παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιούν ήδη το cloud.

Αντιμετώπιση προκλήσεων ασφάλειας

Η αλήθεια είναι πως, μέσα στο 2014, προέκυψαν αρκετές επιθέσεις denial-of-service στο cloud. Το αποτέλεσμα ήταν να αναδειχθεί το γεγονός πως οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν υπόψη τους πως το cloud μπορεί να εκτεθεί σε κινδύνους από καιρό σε καιρό. Φυσικά, όλοι μας έχουμε ακούσει για τα προβλήματα ασφάλειας της Apple και πιο συγκεκριμένα, για τις φωτογραφίες διασημοτήτων στο i-cloud. Προφανώς, τα προβλήματα ασφαλείας αποτελούν την εξαίρεση και όχι τον κανόνα -στην πλειονότητά τους, οι επιχειρήσεις μπορούν να προστατεύσουν τα δεδομένα τους με αποτελεσματικό τρόπο.

Το file storage και το sync έγιναν commodities

Το file sharing και το sync έχουν ωριμάσει ως αγορά μέσα στο 2014, με τους cloud providers να έχουν ξεκινήσει να χρησιμοποιούν το storage και το sync ως commodities με απώτερο σκοπό να προσελκύσουν επιχειρήσεις και consumers να χρησιμοποιήσουν και άλλες προσφερόμενες υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, οι 5 μεγαλύτεροι vendors στο χώρο (Apple, Box, Citrix, Dropbox και Microsoft) κατέχουν πλέον το 73% της αγοράς. Η Google δεν είναι στη λίστα αυτή, μιας και επικεντρώνεται πρωτίστως στο consumer και δε δείχνει τόσο ενδιαφέρον να καλύψει business ανάγκες. Το cloud αποτελεί το επόμενο βήμα και πεδίο δράσης για τους vendors, καθώς οι τελευταίοι επιθυμούν να κάνουν τους ανθρώπους του business να κατανοήσουν τη σημασία του.

Συμπερασματικά, αν και οι αλλαγές στο cloud είναι ακόμα σε εξέλιξη, τα βασικά σημεία ενδιαφέροντος, που το καθιστούν και μονόδρομο, έχουν ήδη εδραιωθεί.





#Cloud     #ERP    

Σχετικά Άρθρα